Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В “Радиоенциклопедия” всеки четвъртък през март: поредицата “Хлябът – символика и култура”

31 март
География на хляба
Каква е представата за хляба на народите по света? Много преди с него да се занимават научно-изследователски институти, аграрни ведомства и организации по стандарт, отношението на древните хора във всяка точка на Земята към насъщния било като към живо същество. Те ценели всеки продукт, от който можели да направят хляб: лотос за египтяните; буня-буня, нарду или корени от див ямс – за аборигените в Австралия; жълъди и кедрови семена, амарант – за индианците; ориз, картофи, царевица, ръж, овес, елда…
За нашите предци пшеницата била символ на благосъстояние. Знак за това откриваме във фолклора:
Жътва жънат, бели пари вземат
сите моми, Надо-Надке,
на гердан ги нижат, Надке, на гърло ги носят,
на гърло ги носят, Надке, салтанат продават.

Жътвата е важен момент от стопанския календар. И досега в Унгария е жив фестивалът „Жътварски хапки”. У нас занаятчиите-хлебари честват своя професионален празник на Спасовден. Но и жителите на бургаското село Оризово с удоволствие и гордост имат свой Празник на хляба през юни.
„Да си упорит като хромел за хляб” – поговорката е от Франция, където хлябът може да е франзела, пандеми… Колко са видовете пица в Италия? Защо там всяко селище има свой специфичен хляб? Каква е причината и днес, ако италианец каже, че в семейството му ядат безсолен хляб, това да е знак, че е от планинско място?

четвъртък, от 16.00 часа

24 март
Сакралното тесто

17 март
Хлябът – символи и легенди

10 март
Хлябът в приказния свят на вещите

3 март
Откъде тръгва хлябът на Европа?
По публикацията работи: Петра Талева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Наталия Темелкова

Сладостта понякога горчи...

Метафора с житейски и медицински привкус, която бе отправна точка в разговора с д-р Наталия Темелкова. Формалният повод бе току-що отминалия Световен ден за борба с диабета. Започнахме своята среща с напомнянето, че д-р Темелкова традиционно ни гостува в средата на месец ноември всяка година и нейната компетентност на ендокринолог винаги буди голям..

публикувано на 18.11.24 в 16:35
Крикор Асланян до паметника на Винсент Ван Гог

В музеите на Сезан и Ван Гог в Екс ан Прованс

Поемаме към Екс ан Прованс с пътешественика Крикор Асланян. Той вече е в Монреал, където живее, но преди да отлети го поканих в студиото, за да разкаже за две емблематични места, свързани с Пол Сезан и Винсент Ван Гог. С него се запознахме покрай книгата му "Един софийски малчуган разказва", но се оказа, че е посетил 35 държави и освен в Канада е..

публикувано на 18.11.24 в 12:10
Красимир Стоев

Красимир Стоев: Очаква ни мека зима с повече валежи

"Всеки харесва различно време, включително и ние, синоптиците. Ето сега в това антициклонално, барично поле, което определя времето през последните дни, мога да кажа, че времето е скучно, защото и тези пет изречения, които представляват прогнозата за времето, тя, общо взето, е една и съща. Аз от малък и като синоптик вече, харесвам..

публикувано на 16.11.24 в 11:30
Александра Петкова на връчването на наградите в Катовице

Александра Петкова: Моят проект допълва теорията на Келвин за константните вълни

Александра Петкова от 12.В клас на НПМГ "Акад. Любомир Чакалов" спечели първа награда на Европейския конкурс за млади учени в Катовице, Полша, придружена със 7000 евро и наградата на Стокхолмския младежки научен семинар. Тя ще посети събитията в Нобеловата седмица.  Възпитаничката на НПМГ получи и наградата на Regeneron ISEF, където ще участва..

публикувано на 15.11.24 в 18:05
Михаил Пасков

Изложени ли сме на "технострес" и как да се справяме с него

Навярно повечето от нас, особено принадлежащите към поколенията над 30 години, ще разпознаят у себе си признаците на напрежение, тревожност и дискомфорт пред непрекъснато обновяващите се технологии, средства за комуникация и технологични изобретения. Е, оказва се, че това състояние си има име, а вече се търсят и популяризират стратегии и методи за..

публикувано на 14.11.24 в 17:35