Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Хлябът - символика и култура”: География на хляба

| обновено на 31.07.15 в 08:55
Снимка: Архив

Каква е представата за хляба на народите по света? Много преди с него да се занимават научно-изследователски институти, аграрни ведомства и организации по стандарт, отношението на древните хора във всяка точка на Земята към насъщния било като към живо същество. Те ценели всеки продукт, от който можели да направят хляб: лотос за египтяните; буня-буня, нарду или корени от див ямс – за аборигените в Австралия; жълъди и кедрови семена, амарант – за индианците; ориз, картофи, царевица, ръж, овес, елда…
За нашите предци пшеницата била символ на благосъстояние. Знак за това откриваме във фолклора:
Жътва жънат, бели пари вземат
сите моми, Надо-Надке,
на гердан ги нижат, Надке, на гърло ги носят,
на гърло ги носят, Надке, салтанат продават.

Жътвата е важен момент от стопанския календар. И досега в Унгария е жив фестивалът „Жътварски хапки”. У нас занаятчиите-хлебари честват своя професионален празник на Спасовден. Но и жителите на бургаското село Оризово с удоволствие и гордост имат свой Празник на хляба през юни.
„Да си упорит като хромел за хляб” – поговорката е от Франция, където хлябът може да е франзела, пандеми… Колко са видовете пица в Италия? Защо там всяко селище има свой специфичен хляб? Каква е причината и днес, ако италианец каже, че в семейството му ядат безсолен хляб, това да е знак, че е от планинско място?

По публикацията работи: Петра Талева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Акад. Атанас Атанасов

Акад. Атанас Атанасов: Храната има енергия, която влияе върху нас

Когато разберем същността на българската храна, ще разберем и как профилактично да я използваме за здравето си. Акад. Атанас Атанасов е един от водещите земеделски учени в България с дългогодишен и впечатляващ опит в теорията и практиката на земеделската наука. Някои от неговите перспективни виждания са изпреварили времето и очевидно ще имат..

публикувано на 19.07.25 в 09:40
Валентин Георгиев

Еврика! Успешни българи: Ивайло Къртев

Той е лауреат от Националния конкурс "Млади таланти". Миналата 2024 година му донесе още отличия - бронзов медал и почетна грамота на Международната Менделеевска олимпиада по химия в Китай. Ивайло Къртев беше и един от нашите представители на ЕКСПО на науките по линия на МИЛСЕТ в Сараево. Тази година завърши пловдивската Математическа гимназия..

публикувано на 14.07.25 в 17:05
д-р Чавдар Ботев

Д-р Чавдар Ботев: В България има условия за лечение на постковид синдром

"В световен мащаб, близо 400 милиона души, като след делта варианта на Covid почти 10 процента имат постковид синдром, а след омикрон – пет процента. Постковид синдромът е като един скрит айсберг и едва сега започва да се появява, а през последния месец ние научихме най-много за проблемите след постковид. До миналата година са направени 13 милиарда..

публикувано на 14.07.25 в 09:40

Национален природонаучен музей, епизод 1: История и запознаване

Националният природонаучен музей към БАН е най-старият музей в България, и най-старият и най-богатият измежду природонаучните музей на Балканския полуостров. На втори август 1889 г., две години след качването на престола, княз Фердинанд показва на обществеността своите колекции и обявява създаването на Естественоисторическия музей. Първия..

публикувано на 14.07.25 в 09:10

Южночерноморският ни Вавилон

Както е добре известно, историческите събития оставят следа в езика, най-видимо в лексиката, но при по-продължителни процеси – и в структурата му. Интересна подробност е, че, макар историята на държавата ни да е обща, в различните краища на земите, населени с българи, има и доста специфични моменти. В поредното издание на предаването "За думите"..

публикувано на 13.07.25 в 12:05