Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Иван Данов: Да се опитаме да използваме по-конструктивно модела на немското професионално образование

Проф. д-р Иван Данов, министър на инвестиционното проектиране, връчи статуетката „Слава” от скулптура Александър Пройнов на Екехард Нойрайтер, управител на АББ България.

Снощи беше десетото връчване на наградите, които Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) учреди преди 10 години за фирми, допринесли през последните 12 месеца за развитие на българо-германските икономически отношения. Неотдавна вицепремиерът Даниела Бобева заяви, че управлението на работната сила и спадането на инвестициите в България са двата големи фактора, които пречат на растежа й. Поканен за връчването на наградите като почетен гост беше министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов. Ето какво сподели той в „Нашият ден” за инвестиционния климат в страната ни:
„Най-важният извод, който си направих снощи е, че в нашата страна има присъствие на водещи в света германски фирми, което ме прави оптимист за бъдещото икономическо развитие на страната. Знаете, че германската икономика е водеща в ЕС, както и опитът им. Да не говорим, че голяма част от фундаменталните открития в Европа намират приложение именно в индустрията на Германия. Т.е. присъствието на тези германски фирми у нас е гаранция, че страната ни върви в правилната посока, а тя е пълна интеграция с европейските икономически структури. Наградите бяха за голямо предприятие, за малко и средно предприятие и за корпоративна социална отговорност. Явно германските инвеститори вършат това, което ние не сме направили досега, а именно да подготвят кадри, човешки потенциал, за да могат да бъдат развивани тези инвестиции. Това не е в моя ресор, но силно впечатление ми направи наградената фирма в третата категория за социално отговорен бизнес. Тя е инвестирала в студентски стажове и програми, финансирала е образователни проекти. Това всъщност не е практика само на награденото предприятие, то е практика на целия германски бизнес у нас. Когато формирахме новото министерство на инвестициите се оказа, че ние нямаме инвестиции, защото нямаме кадри. Чуждите инвеститори не срещат професионализъм и това е пречка пред инвестициите. Проблем е и езиковата бариера. Надявам се, че след като подготвят кадри тук, германските инвеститори ще останат и за в бъдеще в България. Те даже говорят за увеличаване, за окрупняване на бизнеса си у нас, за нови инвестиционни намерения. Като пример ще посоча, че победителят в категория „Голямо предприятие” заяви увеличаване с 600 броя на работните си места. В случая аз ще продължа разговорите с министъра на образованието проф. Анелия Клисарова и ще предам призива, който Германо-българската индустриално-търговска камара има към страната ни – да се използва по-конструктивно моделът на немското професионално образование. Аз знам, че министър Клисарова вече работи в тази посока. Това е начинът за оцеляване на нашата икономика.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Веселото лято на децата в Ботевград

От днес (8 юли) до 19 юли децата в Ботевград ще имат възможност да се включат в инициативата "Весело лято в града" . За програмата в "Нашият ден" разказва Петя Нинова – експерт "Туризъм и публични събития" в община Ботевград. Инициативата, която съществува вече над десет години, е насочена към деца между 5 г. и 12 г. Съобразените с тази..

публикувано на 08.07.24 в 10:43

Алергията – болест на съвремието

По данни на СЗО алергиите са на четвърто място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30-40% от населението е засегнато от проблема, като в последните 20 години честотата на алергичните състояние се е удвоила. 300 млн. души по света страдат от бронхиална астма и тенденцията продължава да е възходяща. В Световния ден за борба с..

публикувано на 08.07.24 в 09:17
Доц. Милена Якимова

Доц. Милена Якимова: В България силовите структури работят по команда за бандитите

Какво се случва с обществата, когато системните партии останат без гражданско доверие, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" доц. Милена Якимова , преподавател по социология в СУ "Св. Климент Охридски". "Такава ситуация води до нарастване на фашистките настроения , а фашистките поддръжници се чувстват окрилени да надигнат глас и..

публикувано на 08.07.24 в 08:55

В деня на българската святост за избора на нов патриарх

Христовата Църква е една и неделима. Поместните църкви са живи членове на тази света, съборна и апостолска Църква. Обособяването на поместни Църкви ни говори, че Бог е осветил съществуването на различните народи с техните характерни черти. Като се вземат под внимание различните особености на отделните народи, проповедта и службата на роден език..

публикувано на 07.07.24 в 09:20

Село Калояново – древно и младо

Село Калояново се намира на около 25 километра от областния град Пловдив и е общински център на общо 15 села. До 1934 година носи името Селджиково. Изборът на новото име е в чест на българския цар Калоян. Днес в селото живеят над 2500 човека. В периода VIII век преди Христа - V век след Христа земите около Калояново са част от територията на Древна..

публикувано на 06.07.24 в 13:05