Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Етерично-маслени култури”: Извличане на етерични масла

| обновено на 12.05.16 в 14:20 БНР Новини
Снимка: iremk.net

Откриването на дестилацията дължим на древните алхимици в Китай, Египет и Гърция, които най-вероятно независимо едни от други открили този важен и сега процес. Благодарение на него става възможно и получаването на розова вода. В най-стари времена го постигали чрез единична дестилация.
„Българският розопроизводител използвал двойната дестилация за добиване на розова вода и на розово масло. Метод, който той познавал отдавна при варенето на ракия. Много изследователи твърдят, че двойната дестилация е дело на производители от други страни на Европа. Проучването на арабски източници, обаче, показва, че в тях няма данни за използването на двойна дестилация”. Твърдение на историка Косьо Зарев в книгата му „Българското розопроизводство и традиционната култура”.
В нея той отбелязва още: „Минималното количество розово масло, което се получавало, се продавало на араби и индуси. Но в края на осемнадесети и началото на деветнадесети век то започнало да се търси в големи количества на европейските пазари от парфюмерийните къщи. И тогава двойната дестилация, която използвал българският розопроизводител, довела до утвърждаването на българското розово масло като ненадминато по количество и качество”.
Доктор Косьо Зарев е създател на Музея на розата в град Казанлък, разположен на територията на Института по розата и етерично-маслените култури. Сред ценните експонати там са и стари медни казани за варене на розовия цвят и за получаване на розова вода и розово масло. За историята на розоваренето и за методите на извличане на маслата от етерично-маслените култури разказват специалистите от института доктор Ана Добрева, инженер Айша Хайрол и асистент Веселина Баджелова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как се "отглеждат" иновации

На 14 и 15 февруари в Софийския университет се проведе академична конференция под надслов "Творчество и иновации – измерения на бъдещето", организирана Националния университетски център за творчество и иновации. Мащабното събитие беше приветствано от представители на изпълнителната власт и академичното ръководство. Изключително богатата програма,..

публикувано на 20.02.25 в 08:54

Пътешествията по света на един преводач

Марко Видал е поет, но също така и преводач от български на испански език. Човек, който обича да пътува чрез езиците и културите. Издател на едно съвсем малко и ново издателство, посветено на превода и популяризирането на литературата на малките езици. А само една малка част от неговите литературни маршрути минават през Испания, България, Узбекистан...

публикувано на 20.02.25 в 08:22
„Обесването на Васил Левски“, худ. Борис Ангелушев, 1942

Левски: история и национална митология

152 години след обесването на националния герой Васил Левски говорим за личността и делото на Апостола по два познавателни вектора. Първият – историческата наука за тази забележителна фигура от нашите националноосвободителни усилия, а вторият – образът на Левски както в произведенията на класиците, така и в произведенията на нашите съвременници...

публикувано на 19.02.25 в 17:57

Как се рецитират стихове за герои

На 18 и 19 февруари с тържествени прояви България отбеляза 152 години от гибелта на най-светлата личност в историята на нашето национално възраждане и освобождение от петвековно потисничество и безправно съществуване в рамките на Османската империя. Васил Иванов Кунчев, Дякон Игнатий, Апостола, Левски – не просто обаятелен образ на герой, мъченически..

публикувано на 19.02.25 в 16:31
Медресето Хатуние в Караман

Караман – истории от Анадола

"Т ук, където се намираме сега, в Централен Анадол, са много почитани думите на персийския поет и философ Мевляна Джеляледдин Руми, който казва: "Ела, който и да си ти", разказва туристическият гид Гирай УУр Йозджаш. И той обяснява, че на територията на Република Турция днес съществуват седем региона, със седем различни климата, дори със седем..

публикувано на 19.02.25 в 13:05