Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Етерично-маслени култури”: Приложение на етерично-маслените култури и на продуктите от тях

БНР Новини

Легенда от епохата на Великите Моголи разказва, че розовото масло станало популярно след сватбеното тържество на принцеса Нур-Джихан и императора Джихангуир. За церемонията каналите на градината в двореца били напълнени с розова вода. Под палещото слънце етеричното масло от нея изплувало на повърхността. Когато го събрали, разбрали, че се е получил траен парфюм с неповторимо ухание. Оттогава розовото масло добило слава, която и сега е ненадмината. Най-изисканите „носове” в съвременната парфюмерия сътворяват своите омагьосващи парфюми на основата на розовото масло. Благодарение на неговите съставки уханието им се запазва дълго време и кара милиарди сърца по света да бият по-силно – буйно, смело, страстно, с порив за живот. От векове чистото розово масло е използвано за лечение, хармония и наслада.
Парфюмерията е най-ярката сфера на приложение на маслата от етерично-маслените култури. Почти неизвестното здравечово масло придава на парфюмите искрящи нотки, а лавандуловото масло било използвано още от древните египтяни не само като благоухание, но и като средство за балсамиране.
Терапевтичните свойства на етеричните масла също са известни от началото на тяхното откритие. Добре изразените им бактерицидни свойства се използват за получаване на лекарства. Лавандуловото масло се прилага обикновено външно при всички видове проблеми с кожата и косата, при изгаряния, срещу ухапване от насекоми. Лавандулата дава повод и за въвеждането на термина „ароматерапия”. А специалистите съветват: „Ако за първи път започвате да се занимавате с ароматерапия, започнете от лавандуловото масло!”
Ароматните води от етерично-маслените култури имат още по-широко приложение в битовата и във висшата козметика. Козметиката също така е немислима без продуктите конкрет и абсолю, които се извличат предимно от цветовете на розата и лавандулата. Те са в основата на кремове и лосиони за поддържане на здрава и еластична кожа.
В хранително-вкусовата промишленост етерично-маслените култури се използват преди всичко като консерванти и подправки.
За продуктите от етерично-маслените култури и тяхното широко приложение разказват доцент Ана Добрева, професор Недко Недков и асистент Веселина Баджелова от Института по розата и етерично-маслените култури в Казанлък.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как се "отглеждат" иновации

На 14 и 15 февруари в Софийския университет се проведе академична конференция под надслов "Творчество и иновации – измерения на бъдещето", организирана Националния университетски център за творчество и иновации. Мащабното събитие беше приветствано от представители на изпълнителната власт и академичното ръководство. Изключително богатата програма,..

публикувано на 20.02.25 в 08:54

Пътешествията по света на един преводач

Марко Видал е поет, но също така и преводач от български на испански език. Човек, който обича да пътува чрез езиците и културите. Издател на едно съвсем малко и ново издателство, посветено на превода и популяризирането на литературата на малките езици. А само една малка част от неговите литературни маршрути минават през Испания, България, Узбекистан...

публикувано на 20.02.25 в 08:22
„Обесването на Васил Левски“, худ. Борис Ангелушев, 1942

Левски: история и национална митология

152 години след обесването на националния герой Васил Левски говорим за личността и делото на Апостола по два познавателни вектора. Първият – историческата наука за тази забележителна фигура от нашите националноосвободителни усилия, а вторият – образът на Левски както в произведенията на класиците, така и в произведенията на нашите съвременници...

публикувано на 19.02.25 в 17:57

Как се рецитират стихове за герои

На 18 и 19 февруари с тържествени прояви България отбеляза 152 години от гибелта на най-светлата личност в историята на нашето национално възраждане и освобождение от петвековно потисничество и безправно съществуване в рамките на Османската империя. Васил Иванов Кунчев, Дякон Игнатий, Апостола, Левски – не просто обаятелен образ на герой, мъченически..

публикувано на 19.02.25 в 16:31
Медресето Хатуние в Караман

Караман – истории от Анадола

"Т ук, където се намираме сега, в Централен Анадол, са много почитани думите на персийския поет и философ Мевляна Джеляледдин Руми, който казва: "Ела, който и да си ти", разказва туристическият гид Гирай УУр Йозджаш. И той обяснява, че на територията на Република Турция днес съществуват седем региона, със седем различни климата, дори със седем..

публикувано на 19.02.25 в 13:05