Повечето хора свързват представите си за Бразилия с плажа Копа Кабана, карнавала в Рио де Жанейро, футбола, кафето... Ако се вярва на статистиката, към последното самите бразилци не са толкова пристрастени. Ние си определяме срещите „да се видим на кафе”. Там предпочитат да пият какао! Въпреки изобилието на всякакви екзотични плодове, Бразилия е истински световен шампион по отглеждането на... ябълки.
А какво място отреждат в Бразилия на захарната тръстика? – Питайте шофьорите: над 5 милиона автомобила се движат с биогориво, получено от захарна тръстика и от рапица... Като споменахме автомобилното движение, не се изненадвайте, че в Рио де Жанейро може да видите спокойно преминаващи коли на червено, без някой да глобява водачите. Нещо повече, препоръчително е да продължите на червен светофар, стига това да е в часовете от 22 вечерта до 5 сутринта на следващия ден. Дори полицията ще ви посъветва, като предпазна мярка да не ви ограбят, ако ви хрумне да спрете и да чакате зелено...
Може ли човек да се чувства като автомобил? Например, тялото му да хвърчи със 105 км/ч. Такова екстремно изживяване ще получите при спускането по една от най-високите и със сигурност най-опасната водна пързалка Insano. Намира се в град Форталеза. По-висока е от 14-етажна сграда и e толкова стръмна, че тялото шеметно лети надолу, изминавайки 41 метра само за 4-5 секунди!
Форталеза има и друг „опасен чар”. За него разказва Калина Павлова. Тя е завършила Класическата гимназия в София, после – философия. Носи ценния дар – душа на пътешественик, с широк поглед към света и хората. Разказва за своите южноамерикански срещи с много топлина и любов, с разбиране към окръжаващия свят, дори когато изглежда различен.
По време на нашето радиопътешествие няма да пропуснем интересния и неочакван ракурс към събития от календара. Историята не се състои от „заковани” факти. Дори привидно познатите неща могат да изненадат. Какво показват най-новите изследвания на учените за първия биограф на Васил Левски? – На 18 юли се навършват 178 години от рождението на Апостола…
Когато разберем същността на българската храна, ще разберем и как профилактично да я използваме за здравето си. Акад. Атанас Атанасов е един от водещите земеделски учени в България с дългогодишен и впечатляващ опит в теорията и практиката на земеделската наука. Някои от неговите перспективни виждания са изпреварили времето и очевидно ще имат..
Той е лауреат от Националния конкурс "Млади таланти". Миналата 2024 година му донесе още отличия - бронзов медал и почетна грамота на Международната Менделеевска олимпиада по химия в Китай. Ивайло Къртев беше и един от нашите представители на ЕКСПО на науките по линия на МИЛСЕТ в Сараево. Тази година завърши пловдивската Математическа гимназия..
"В световен мащаб, близо 400 милиона души, като след делта варианта на Covid почти 10 процента имат постковид синдром, а след омикрон – пет процента. Постковид синдромът е като един скрит айсберг и едва сега започва да се появява, а през последния месец ние научихме най-много за проблемите след постковид. До миналата година са направени 13 милиарда..
Националният природонаучен музей към БАН е най-старият музей в България, и най-старият и най-богатият измежду природонаучните музей на Балканския полуостров. На втори август 1889 г., две години след качването на престола, княз Фердинанд показва на обществеността своите колекции и обявява създаването на Естественоисторическия музей. Първия..
Както е добре известно, историческите събития оставят следа в езика, най-видимо в лексиката, но при по-продължителни процеси – и в структурата му. Интересна подробност е, че, макар историята на държавата ни да е обща, в различните краища на земите, населени с българи, има и доста специфични моменти. В поредното издание на предаването "За думите"..
Съвпаденията, случайностите и причините за неработещата съдебна система у нас коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" адв. Велислава..
Възможно ли е Deep Fakes да доведат до колапс в общественото доверие в истината? Как Deep Fakes могат да се превърнат в "game changer" за политическите..
Когато разберем същността на българската храна, ще разберем и как профилактично да я използваме за здравето си. Акад. Атанас Атанасов е един от..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg