Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко далечни са звездите?

БНР Новини
Снимка: Националната астрономическа обсерватория „Рожен“

Националната астрономическа обсерватория „Рожен“ отново е изправена пред фалит. Учените започнаха дарителска кампания, за да съберат нужните пари, с които да си платят тока и да направят спешни ремонти на базата. Ако астрономите не успеят да осигурят нужните им 264 000 лева най-голямата обсерватория в Югоизточна Европа може да спре научните изследвания и да затвори врати.

А трябва да се знае, че астрономите в България и обсерваторията на Рожен са включени в световния процес на изследване и овладяване на близкото космическо пространство и най-вече на Слънчевата ни система. Всички астрономи вече са завладени от тази идея и резултати вече има, а те са свързани с това как да се пазим, например, от астероиди или комети, как да можем да черпим полезни изкопаеми от различни тела в слънчевата система или каква информация те могат да ни дадат изобщо за образуването и еволюцията на нашата планета Земя и в частност на живота на Земята.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вендинг машини за лекарства извън аптеките: Фармацевти остават в протестна готовност

На днешния 18 септември в Българския фармацевтичен съюз се проведе пресконференция по повод приетия на първо четене в парламента проект на Закона за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Законопроектът предвижда възможността за продажба на лекарства чрез автомати, което предизвика сериозна реакция от страна..

обновено на 18.09.24 в 11:49
Георги Георгиев

Гражданският фронт е последният терен, който не е под контрола на мафията

За престъпността в страната и реакцията на институциите в "Нашият ден" разговаряме с Георги Георгиев от гражданската организация "БОЕЦ" . В началото на разговора Георгиев заявява: "Когато на върха на страната стоят статуквото, мафията, компрометирани и корумпирани фигури, тогава престъпността обзема цялата страна." Георгиев описва ярък..

публикувано на 18.09.24 в 10:33

Рим посреща изложба с творби на легендарния български бас Никола Гюзелев

На 20 септември в галерия "България" в Рим ще бъде открита самостоятелна изложба с творби на прочутия оперен бас и академичен художник Никола Гюзелев. Това събитие се осъществява в сътрудничество с Българския културен институт в Рим, съобщават организаторите. По-рано тази година, на 30 май, в Сполето – един от централните италиански градове на..

публикувано на 18.09.24 в 10:25

Есенните води на България: Опасностите пред водното ни богатство

След сухото и безводно лято, което преживяхме, насочваме внимание към есенните води на България. Гост в "Нашият ден" е Димитър Куманов от сдружение "Балканка", за да говори за замърсяването и другите опасности пред водното ни богатство . Изминалото горещо лято е предизвикало най-тежката водна криза, която Куманов е наблюдавал като експерт...

публикувано на 18.09.24 в 09:20