Българските млекопреработватеи изпитват липса на качествено българско мляко, заяви председателят на тяхната асоциация Димитър Зоров на първия национален събор "Млечният път на България през вековете" в Луковит. Според Зоров, все повече се продават имитиращи продукти, а реалната цена на килограм бяло сирене в магазина не може да е под 10 лева. У нас около 60 на сто от бялото сирене е имитация, допълни Зоров. Въпреки недостига на качествена суровина, в опресделени периоди от годината все пак има излишък на мляко.
Но това мляко не е това, от което могат да се направят качествените и трайните млечни продукти по БДС - не отговаря на първа категория мляко, хигиената му не е достатъчна, няма достатъчно протеин, а от протеина става и киселото мляко да е гъсто, излиза и рендамана на сиренето и кашкавала, което определя и цената.
България внася между 10 и 15 на сто от млякото си. Страната ни обаче е един от големите износители на млечни продукти, допълни той:
Изнасяме за страни дори като Австралия, за Щатите, за цяла Европа, за някои от руските републики, Близкия изток, Йордания, Ливан. Най-експортно ориентираният продукт е българското бяло саламурено сирене.
Димитър Йосифов, първият български естраден певец, навършва 90 години точно на 13 февруари. В "Нашият ден" разговаряме с легендата на българската..
Слънчевата енергия изпревари въглищата в електроенергийния микс на ЕС през миналата година. В страните от ЕС Слънчевата енергия е генерирала 11% от..
Семестриалната изложба на ателие "Керамика" на Нов български университет се нарича Fun & Games и беше открита в галерия "Сердика" с галеристка Клара..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg