Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За седемнайсетият директор на едната единствена здравна касичка

Снимка: Архив

За седемнайсет години единствената у нас Здравна каса смени седемнайсети директор. Което като начало би трябвало да означава, че няма нужда от такава длъжност. Или по-точно има, за да се легитимира погрешната за здравеопазването и пациентите система. Която, както и да я погледнем, е акумулатор на пари, разхищавани или по-точно точени от определени хора. Или колективи.
От осемнайсет години Здравната каса има надзорен съвет, който се назначава. Няма общо събрание, няма реално функциониращи Контролен и Управителен съвет. Обикновено председател на този Надзорен съвет е висш държавен, т.е. контролируем от мнозинството, служител. От последните един стана сегашен министър. Като отплата, вероятно за реда там.
По места касата се управлява почти безконтролно от тамошната си  администрация. Не е световна тайна, че в нея има доста хора с медицинско образование. Още по-малка тайна е, че голяма част от тези дипломирани лекари са хора с неосъществени професионални възможности. Ако изобщо са имали такива. Може да се кажат и по-точни определения. Което е валидно и за голяма част от министерските, или други централизирани чиновници у нас. Но те определят парите, а оттам и реалностите в здравната ни система.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветен мед

Мислим си, че медът няма с какво още да ни изненада, след като човечеството го използва за храна и като лекарство от хилядолетия. Теодора Гергова и нейният мед с цветни инфузии обаче ни опровергават. След дълги години работа в медийния свят Теодора започва да произвежда мед с рози, след като съвсем случайно открива стара рецепта за медена..

публикувано на 17.06.24 в 17:25
Вера Бонева - Чолашка и Антон Митов

Антон Митов представя: Вера Бонева - Чолашка – състезател по петанк и любител на каяка

Каква е връзката между спорта петанк и религиозния туризъм? За едно състезание в Израел, сигурността там, как се преживява културният шок и може ли да се кара каяк в Мъртво море? Да прекараш законно няколко буркана със сладко от вишни – или защо са кухи топките за петанк? За морските експедиционни каяци и къде се намира най-доброто място за каране..

публикувано на 17.06.24 в 11:45

Инициативата "Светилник" представя новите училищни химни

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" обсъдихме "Светилник" – национална инициатива на "Музикаутор" за даряване на химни на български училища. Участници в предаването бяха Иван Димитров, изпълнителен директор на "Музикаутор", Милен Митев, генерален директор на БНР, Николай Маджаров-Файчето, музикант, продуцент и пътешественик, Денко..

публикувано на 17.06.24 в 11:34

Връчват наградите "Млад Благотворител" 2024

На днешния 17 юни фондация "Благотворител" отбеляза своята 20-годишнина с раздаване на наградите от националния конкурс "Млад Благотворител" 2024. Събитието бе коментирано в рубриката “Епизоди от живота” на предаването “Нашият ден”, където председателят на УС на фондацията Станислава Рашева сподели повече за доброволците и техните проекти. Станислава..

публикувано на 17.06.24 в 10:41

Програмата "Еко лято" стартира

Днес (17 юни) стартира програмата "Еко лято", организирана от Младежки център - Добрич. За програмата и участниците в нея в "Нашият ден" разказва Силвия Венелинова – организатор в Младежки център - Добрич. Програмата изгражда традиция вече над 15 години, което е заявка, че младите хора имат необходимост от подобни занимания. Венелинова..

публикувано на 17.06.24 в 09:22