Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Доайенът Петър Дойчев за шопската салата и важните истини в българския туризъм

Снимка: nessebar-news.com
За всички, които го познават, той е Бате Петьо. Роден е на 19 септември 1924 г. в Бургас. И макар сега да живее в София, остава верен на родното място, което в началото на декември т.г. го удостоява със званието „Почетен гражданин на Бургас“. Другата голяма любов на Петър Дойчев е българският туризъм, на който посвещава целия си живот. Започва работа в отрасъла през 1948 година. Преминава през всички възлови професионални позиции: от администратор и екскурзовод до началник на отдел „Средства за подслон и хранене“ към Комитета по туризъм, сега Министерство на туризма. С всеотдайност работи за създаването и управлението на най-значимите хотели, заведения, курортни комплекси, за обучението на кадрите, както и за утвърждаването на доброто име на отрасъла у нас и зад граница.
Петър Дойчев е автор на книги и учебни помагала. Канен е за гост-лектор в авторитетни учебни заведения по туризъм в Швейцария и Италия. Носител е на много отличия и награди, като орден „Стара планина“ 1-ва степен; обявен е за почетен гражданин и на Варна. Неговата биография трудно може да бъде разказана в броени редове, защото извън фактите има стотици хиляди преживявания, професионални и човешки срещи, които не могат да се поберат в  сухата статистика. Но най-важното е, че за тези дълги години всеотдаен труд Петър Дойчев е спечелил обичта и уважението на поколения специалисти в отрасъла и на безброй туристи в България и по света. Петър Дойчев е истинска енциклопедия за хората и събитията, белязали с най-ярките си черти родния туризъм. Една от незабравимите истории е свързана със създаването на Шопската салата, любима на поколения българи и чужденци. Какви ли апетити не е имало, спрямо нея. Хубавото си е хубаво! А когато е хубаво, винаги има желаещи да си го припознаят като свое. Или поне да ползват името, което на практика се е превърнало в кулинарна марка, която да привлича клиентите. При пътуванията зад граница българинът с изненада установява, че в менюто на много страни, особено на Балканите, се предлага и Шопска салата. И не само! Тя може да се окаже без печени чушки, да няма лук, например в Чехия и Словакия (šopský salát). В някои от тези страни бъдете готови вместо настъргано сирене отгоре, финалният завършек на салатата да е със … захар!  
Какви ли доводи не се привеждат, за да убедят потребителя, че тъкмо това е представата за автентичната рецепта! Когато човек се поразрови из старите издания, открива, че за масова употреба за пръв път рецептата за салатата е поместена през 1956 г. в „Книга за домакинята“ под ред. на П. Чолчева и Ал. Русева.  
Имаме щастието, че доайенът на българския туризъм Петър Дойчев знае истинската история за създаването на Шопската салата, тъй като е личен свидетел на събитията. Да го чуем.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Световният доклад за дарителството '2025: България е на 61-во място по щедрост

България е на 61 място по щедрост в света, а българите са склонни да подценяват своята щедрост, сочи  Световният доклад за дарителството '2025 (World Giving Report '2025)   – представително проучване на британската фондация КАФ (CAF), което обхваща повече от 50 000 души в 101 държави. В България Докладът се представя от Фондация BCause,..

публикувано на 31.07.25 в 15:40

Загадъчните древни българи

Сякаш всичко е ясно – Аспарух идва в делтата на Дунав и така се ражда българската държава. Обаче май съвсем не е така – откъде пристигат тия (пра)българи? Какви са по етнически произход? Степен народ ли са? Или пък не? Имат ли връзка с Хунската империя на Атила? С какви още племена влизат в съюзи или във вражди? Всичко това отколе стои като..

публикувано на 31.07.25 в 10:35

Технология и природа: Кой избира какви ще бъдем?

За книгата "(Пре)Програмиране на живота. Синтетичната биология между индустрията и биохакерството" разговаряхме с авторката Невена Иванова, доктор по интердисциплинарни информационни науки на Токийския университет. Преподавала е естетика на дигиталните медии, кибернетика и техноетични изкуства в Хонконг и Шанхай. Синтетичната биология обещава да..

обновено на 29.07.25 в 12:16
Валентин Георгиев

Еврика! Успешни българи: Валентин Георгиев

В обществото ни битува убеждението, че българите са известни като добри математици. То се подхранва от успехите на нашите момчета и момичета в различните олимпиади по дисциплините, свързани с математиката. По принцип математическите наклонности се проявяват още в началото на обучението, а често е и като влюбване от пръв поглед. При Валентин..

публикувано на 28.07.25 в 17:05

Ко Паньи – селото на кокили

В тайландското село Ко Паньи от провинция Панг Нга живеят около 360 семейства. Никой не се шокира от факта, че предците им произхождат от две мюсюлмански фамилии, пристигнали чак от индонезийския остров Ява. Но че абсолютно всички постройки са наколни, вече е повод за учудване. Населението от 1600 души доскоро се е препитавало само с риболов,..

публикувано на 25.07.25 в 16:15