Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

На масата на класиците

„Пловдивски пазар“ от Иван Мърквичка

За разлика от нас, обикновените хора, литературните герои не огладняват. Те са плод на авторово въображение и не им се налага да се хранят, така че, когато го правят, си струва да се запитаме какво, защо и как хапват литературните персонажи? В този епизод на "Храна за размисъл" прелистваме националната класика.

Сядаме да вечеряме с чорбаджи Марко от "Под игото" и виждаме, че тъкмо на масата той разгръща възпитателните си стратегии, които крият куриозни от съвременна точка особености.
Прелистваме и първата българска кулинарна книга, която всъщност е посветена на цариградската кухня.
"Готварска книга или поставления за всякакви гостби, според както ги правят в Цариград" е написана от Петко Славейков и е публикувана през 1870 г.

Освен рецепти за "долми, сарми, кювтета, ястия, що се правят в тави и пр." в книгата намираме ценни съвети и напътствия как "да спазваме прясно мляко" например. Както и препоръки: "Нищо не е толкова важно за домашните работи, колкото избирането на добри меса и други неща за гозби."
Едва ли е голяма изненада, че масата на класиците се оказва отрупана с богата храна за размисъл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българският принос в изучаването на Антарктида – 3 епизод: Завършен и открит е новия лабораторен блок на българската база

Една от основните задачи в 33-ата българска антарктическа експедиция, извън научната дейност, е завършването на сградата на новия лабораторен блок, каза Камен Недков – командир на българската антарктическа база "Св. Климент Охридски" на о. Ливингстън и още споделя командирът на базата. Това е вторият етап от построяването на лабораторния блок и..

публикувано на 01.10.25 в 12:45

Гергева бара, Лочките, Промката – географски имена, свързани със св. Георги и овчарския занаят

Каквото и да диктува модата при личните имена, Георги си остава едно от най-предпочитаните за мъжка рожба. На какво точно се дължи неговата популярност е трудно да се каже – дали на семейната традиция или на желанието децата да получат закрила от светеца покровител на храбрите воини, овчарите и земеделците. Съвсем естествено името на свети Георги..

публикувано на 01.10.25 в 09:15

Надежда за живот и подкрепа за най-уязвимите

На 3 октомври, в столичната зала "България" ще се проведе благотворителният концерт и спектакъл "Надежда за живот" , организиран от Международна фондация "Теодора Фон Ауесперг", носеща името на родената у нас принцеса. На сцената на залата ще се качат изтъкнати музиканти, пианисти, цигулари и оркестранти. Концертът поставя финала на международния..

публикувано на 01.10.25 в 08:30

Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства Троян: Епизод 4 – Металообработване, облекла и тъкани

Нашата разходка в Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян продължава. Пристъпваме в залата с експонатите, образци на металообработващите занаяти. Акцентите в тази експозиция ни разкрива уредничката Даниела Банкова. Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства Троян: Епизод 1 – История и настояще..

публикувано на 30.09.25 в 14:50
Проф. Марин Георгиев

Явните и скритите симптоми на тялото

Разговаряхме с проф. Марин Георгиев – председател на Българското урологично дружество, точно по време на Деветнайсетия национален конгрес на тази специалност. Човешкият организъм алармира и ние, подведени от рекламните послания, понякога свързваме тези позиви единствено с простатната жлеза. Но не е така: много диагнози и проблеми в областта на..

публикувано на 30.09.25 в 13:25