Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

На масата на класиците

„Пловдивски пазар“ от Иван Мърквичка

За разлика от нас, обикновените хора, литературните герои не огладняват. Те са плод на авторово въображение и не им се налага да се хранят, така че, когато го правят, си струва да се запитаме какво, защо и как хапват литературните персонажи? В този епизод на "Храна за размисъл" прелистваме националната класика.

Сядаме да вечеряме с чорбаджи Марко от "Под игото" и виждаме, че тъкмо на масата той разгръща възпитателните си стратегии, които крият куриозни от съвременна точка особености.
Прелистваме и първата българска кулинарна книга, която всъщност е посветена на цариградската кухня.
"Готварска книга или поставления за всякакви гостби, според както ги правят в Цариград" е написана от Петко Славейков и е публикувана през 1870 г.

Освен рецепти за "долми, сарми, кювтета, ястия, що се правят в тави и пр." в книгата намираме ценни съвети и напътствия как "да спазваме прясно мляко" например. Както и препоръки: "Нищо не е толкова важно за домашните работи, колкото избирането на добри меса и други неща за гозби."
Едва ли е голяма изненада, че масата на класиците се оказва отрупана с богата храна за размисъл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чудото шоколад – Епизод пет: Дегустации и шокиращи шоколадови вкусове

"Той е магия, той е мега микс от аромати, той е преживяване, той те завладява и си играе с нас, той е капризен..." Така определят "главния герой" на следващия разказ хората, които го докосват всеки ден и със страст обясняват за него, а това "той" с толкова много определения е шоколадът. Обичате ли шоколад? Не? Може би, защото не сте опитали..

публикувано на 02.01.25 в 17:10
Д-р Стефан Константинов

На здравния фронт – нищо ново!

Обективно-аналитичен поглед към календарната 2024 г. в сферата "медицина и здравеопазване" отправихме заедно с д-р Стефан Константинов. Неговата ерудиция и различни гледни точки от позициите, които е заемал, бяха гарант за автентичност. Нашият гост е бил активен деец на БЛС, министър, изпълнителен директор, но преди всичко специалист по акушерство и..

публикувано на 02.01.25 в 15:14
Баку, Азербайджан

Особености на азербайджанския начин на живот

Азербайджан е гостоприемна страна. Към гостите там се отнасят като към близки роднини, освен това стриктно следват заветите на предците си и пазят националната култура от външни влияния.  Някои местни традиции изглеждат доста странни за туристите. Събрах онези от тях, които изненадват чужденците. Гостът е цар! В Азербайджан се..

публикувано на 01.01.25 в 10:06

Трапеза без виц не бива

Очаквано разговорите и дейностите ни в навечерието на новогодишната нощ, ако не предимно, то поне за малко се завъртат около трапезата. В предаването "За думите" даваме своя принос към темата, обаче с нещо специфично. Представяте ли си хубава задушевна празнична вечер с близки и приятели, която да мине без разказване на вицове. Изключено!..

публикувано на 31.12.24 в 16:35

Дубайският шоколад е най-търсен днес

Безглутеновите торти, като част от здравословното хранене са сред търсените сладкиши днес. "През тези 15 години опит вече съм придобила опит, но и днес казвам, че да направиш торта не е лесно и трябва много желание и обич, а колкото по-трудно е толкова по-предизвикателно. Все повече хора и то не само млади се обръщат към здравословното хранене т.е...

публикувано на 31.12.24 в 12:15