Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Твоята храна

Снимка: pixabay.com

„Твоята храна“ е нов европейски проект, обхващащ 6 източноевропейски страни, между които и България, който ще се бори с разхищенията на храна. В студиото на „Нашият ден“ на програма „Христо Ботев“ на БНР гостуват ръководителят на проекта Росен Василев и консултантът Драгомира Раева. Установено е, че една трета от произведената храна се разхищава – в процеса на производството, транспорта, съхранението и при консумацията, посочи Василев. По голямата част от тези разхищения се падат на домакинствата. За това по линия на проекта ще бъдат организирани лекции, беседи, дори курсове, в които ще ни учат на безотпадно готвене.

Според гостите често не осъзнаваме тези загуби, тяхната икономическа стойност в рамките на годината е голяма, но те имат също социална и екологична цена. Ключът към проблема е в по-доброто планиране. „Никога не ходи на пазар гладен и с малки деца“, обобщи Ива Дойчинова. Според Драгомира Раева ние сме се отдалечили много от процеса на производството на храна и не оценяваме нейната стойност. Затова и проектът ще ни насочи към производство на макар и малки количества зеленчуци и подправки, дори на балкона.

Чуйте разговора в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Есенните води на България: Опасностите пред водното ни богатство

След сухото и безводно лято, което преживяхме, насочваме внимание към есенните води на България. Гост в "Нашият ден" е Димитър Куманов от сдружение "Балканка", за да говори за замърсяването и другите опасности пред водното ни богатство . Изминалото горещо лято е предизвикало най-тежката водна криза, която Куманов е наблюдавал като експерт...

публикувано на 18.09.24 в 09:20

Стефан Марков: Ние късаме част от живота си и го хвърляме на социалните мрежи

"Когато истината престане да има значение всякакви други неща, които нямат отношение към нея започват да имат значение. – казва д-р Стефан Марков – терминът "постистина" не означава, че нещо не е истина, а че това разделение вече няма значение. Факти, които не харесват на аудиторията, тя просто ги отрича. Хората искат да чуват само това, което ги..

публикувано на 17.09.24 в 16:36

Горещите вълни убиват: Как да се подготвим за следващото лято?

В ефира на предаването "Време за наука" гостува Зорница Спасова , доктор по климатология от Софийския университет. Тя е експерт с дългогодишен опит в изследването на въздействието на климатичните промени върху човешкото здраве и активен член на Българското дружество по медицинска география. По време на интервюто тя разгледа важната тема за..

обновено на 17.09.24 в 12:19

17 години Радио София: Екипът, който превръща всяка идея в реалност

На 17 септември православната църква почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София, като отдава почит на християнските добродетели, които те олицетворяват. На този ден, освен духовния празник, се отбелязва и денят на град София, а повод за радост имат и колегите от Радио София, които днес празнуват 17 години от..

обновено на 17.09.24 в 11:03