Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Фолклор и композиторско творчество“: Бела Барток и идеята за националното

В предаването „Звукови хроники“ на 21, 28 октомври и 4 ноември от 17.30 часа ще звучат камерни и симфонични произведения, аранжименти за пиано, за глас и пиано от Бела Барток.

Творчеството на Бела Барток (1881-1945), един от най-значимите композитори от първата половина на ХХ в., е неразривно свързано с народната музика. Творческите му позиции се формират в период, когато диатоничната система в европейската музика отстъпва пред националните тенденции, започнали още от Глинка и Дворжак, и свързаните с тях съответни музикални системи.

Барток е един от видните европейски етномузиколози. Заедно с приятеля си, Золтан Кодай, събира и систематизира народна музика из цяла Унгария, която преди Трианонския договор от 1920 г. е обхващала значително по-обширни райони. Наложените от договора клаузи до голяма степен затрудняват проучванията в областта на фолклора извън новите граници. Все пак сферата на интересите на Барток се разширява непрекъснато, сравнителната етномузикология го отвежда до фолклора на съседни страни, на Румъния, България, Турция... Практически творчеството му до края на живота му е по един или друг начин свързано с народната музика, включително и с тази извън пределите на Унгария. Наред с обработките, аранжиментите за глас и пиано на народни песни той създава огромен брой опуси, силно повлияни от национални модели, интонации, ритми.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Философията има нужда и от празници

На 1 юни в София се проведе първият философски фестивал за ученици под надслов "Философия, философстване - бъдеще и бъдене". Домакин на събитието беше Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин", а организатори и инициатори – Асоциацията на преподавателите по философия с подкрепата на Сдружението на университетските преподаватели по философия...

публикувано на 10.06.24 в 08:50

Теодора Бахарова: Венеция е омагьосваща за посещение и трудна за живеене

Щом някой спомене Венеция пред очите ни изниква представата за   пъстър карнавал, луксозни дворци, църкви с неописуема красота и, разбира се, романтични разходки  с гондоли по каналите. Неотдавна се завърнах от там, където посетих Биеналето за изкуство и българския павилион в културния център Дон Орионе. Там се запознах с Теодора Бахарова, която от..

публикувано на 08.06.24 в 12:45
Доц. Благой Узунов

Водорасловото разнообразие в България досега е слабо проучено

Доц. д-р Благой Ангелов Узунов завършва висшето си образование в Софийския университет "Св. Климент Охридски" – специалност "Биология“ и специализация по алгология и микология през 2005 г. Научноизследователската дейност на доц. Благой Узунов включва таксономични изследвания и проучване на разпространението, биоразнообразието и екологията на водорасли..

публикувано на 08.06.24 в 11:49

"Фамилатлон" е предизвикателство за всяко семейство

На 8 юни за 16-и пореден път Асоциация "Родители" организира любимия на много български семейства фестивал "Фамилатлон" . Както обикновено, събитието ще се проведе на добре познатото място – Голямата поляна в Южния парк .  От 10:00 до 16:00 ч. родители и деца ще имат възможността да се включат във вълнуващи приключения и да избират сред..

публикувано на 07.06.24 в 18:52

Приятелството – смисъл и спасение

Във време на войни, социални катаклизми и природни бедствия най-ясно проличава красотата на човешкия дух. Наред с най-грозното,  като лотус от тинята просияват любовта, честта, достойнството и тяхната рожба – толерантността. Примерите за това в човешката история са много. И хубаво е, че има памет за тях и че има кой да я поддържа жива.  Това от 11..

публикувано на 06.06.24 в 09:35