Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Палми Ранчев – автор на месеца на Столична библиотека

| обновено на 07.11.19 в 17:30 БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Тази вечер в литературния клуб на Столична библиотека читателите ще могат да се срещнат на живо с автора на поезия, разкази и романи Палми Ранчев. За него проф. Владимир Трендафилов казва, че това е един от писателите с устойчив почерк в съвременната българската литература.  

Неговите белетристични герои са разпознаваеми, а в поезията му присъства особена меланхоличност и човешка самота. Получавал е наградата „Дъбът на Пенчо“, литературната награда на Банк Аустрия, а преди дни получи и наградата на Портал Култура. Негови творби са филмирани и преведени на различни езици. 

Палми Ранчев е национален треньор по бокс и една част от прозата му е на тази тема. Трагедията на героите на последната му книга „Тази вечер нищо не е случайно“ според писателя и преводач Владимир Полеганов е в „тяхното желание не само да се свържат обратно с изгубеното, но и да намерят начин, език, с който да предадат чувствата и мислите си на околните така, че да бъдат разбрани, а не изритани вън от “нормалното”. 

Животът, такъв, какъвто е, пулсира в творчеството на Палми Ранчев, привлича читателите и пак по думите на Полеганов, разказ след разказ „усещането за общ свят става все по-силно, а знаците, че четенето не трябва да остава на повърхността – все повече.“   





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниел Спасов (вдясно) и Антон Митов

Антон Митов представя: Даниел Спасов

Антон Митов представя: Даниел Спасов – изпълнител на български народни песни и църковно-славянски песнопения. Даниел Спасов е завършил право в Софийския университет "Св. Кл. Охридски" и магистратура Музикален фолклор в Нов български университет. Като ученик в прогимназията пее в прочутия детски хор "Бодра смяна". Работи като редактор, изпълнителен..

публикувано на 28.10.24 в 11:05

Изложбата "Къде е паркът?" и галерия Sold Out Design с Теодора Коцева

С големия си галериен опит Теодора Коцева създава галерията Sold Out Design съвместно с Кай Мюлер и Untiled Gallery. Тя е ново пространство за съвременно изкуство и артдизайн, предназначено за различни автори от България и чужбина, създавайки поле за срещи и диалози в сферата на културата. За една година, освен че се развива и излиза от рамки...

публикувано на 28.10.24 в 11:01

Международни фотографски срещи и "Хроники на всекидневието"

Фотографското събитие на тази есен безспорно се случи в Пловдив, където се състояха Международните фотографски срещи под надслов "Цвят, Реалност, Въображение".  За гостуващите автори и за събитията под тепетата – разказва Рафаело Казаков.  А за предстоящата премиера на фотокнигата "Хроники на всекидневието", обединила снимките на трима автори, които..

публикувано на 28.10.24 в 09:30

Фестивал за дизайн "Мелба" и "Мамо Джанка" – историята на Божана Славкова и Стефани Неделчева

Фестивалът "Мелба" е създаден от Студио Комплект, чиято основна работа е подпомагане развитието на българската визуална култура. "Мелба" е серия от инициативи, посветени на дизайна, развиваща се в няколко различни формата: онлайн динамичен архив за български дизайн, срещи на живо с представяния на актуални проекти от български визуални творци и..

публикувано на 28.10.24 в 08:58

Диалог между линия и нишка

Националната художествена галерия представя гостуващата изложба "Диалог между линия и нишка" – съвместен проект с Китайската художествена академия, Ханджоу. Проектът е насочен към художествените изследвания и практики на преподаватели от Училището по калиграфия и Департамента по "Нишково изкуство" при Китайската художествена академия в Ханджоу...

публикувано на 27.10.24 в 08:40