Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британско посолство и сдружение „Тук-Там” основаха

Алумни клуб на българите с британско образование

Емилия Клайн: Нашата мисия е да направим България едно по-добро място

2
Н.Пр. Ема Хопкинс
Снимка: tuk-tam.bg

Темата за заминаването, за завръщането, за образованието тук и там е постоянна. Най-голямата общност на българи с образователен и професионален опит в чужбина, постави началото на клуб, обединяващ випускници на британски университети. Обединеното кралство е предпочитана дестинация за българските студенти, а британското образование се слави като едно от най-добрите.

Британско посолство и сдружение „Тук-Там” създадоха Алумни клуб на българите, завършили университет в Обединеното кралство. Клубът приема за членове българи, които имат завършено висше образование (степен бакалавър, магистър или доктор) от университет в Обединеното кралство и които, независимо къде се намират по света, имат желание да се запознаят с други българи с подобен опит.

Гости на  "Нашият ден" бяха Емилия Клайн, мениджър общност на сдружение "Тук-там", и Десислава Танева от Търговския отдел на посолството на Великобритания у нас, и разказаха за основаването на Алумни клуб.

"Нашата мисия е заедно – от тук и от там – да направим България едно по-добро място. Да обединим българите, които имат опит и образование в чужбина. От самото начало "Тук-там" създава общност на единомислещи хора. Проектите, в които инвестираме много време, усилия и обич, са кариерните събития. Но те не са единствената посока, в която работим. Имаме и фонд "Иди, учи и се върни". Общата ни цел е България да стане едно по-добро място за живеене за всички ни", каза Емилия Клайн.

“Обединеното кралство е предпочитана дестинация за българските студенти. Тази популярност е отражение на силата на британското образование, което вярвам, че помага на студентите не само да се учат, но и да мислят независимо, и още повече, да мислят как да допринесат за обществото като цяло. Затова и толкова се радваме да подкрепим създаването на този клуб, който не само ще свързва българската диаспора с родината, но и ще предостави възможности на своите членове за създаване на нови приятелства, кариерно и бизнес развитие и доброволчество”, сподели Н.Пр . Ема Хопкинс на откриването на клуба в посолството на Великобритания.

“Желанието ни е клубът да бъде активен благодарение на всеки един член, който да споделя, предлага, организира и участва в неговата дейност. Алумни клубът е общност, целяща да създаде платформа за професионални и приятелски контакти, както и да допринесе чрез опита и познанията на своите членове за подобряване на цялостната среда в България. Ние вярваме, че общности от такъв вид вдъхновяват и дават възможности на своите членове да допринасят България да бъде едно още по-добро място за живеене”, добави Христо Бояджиев, основател на „Тук-Там”.

Въпреки липсата на официални данни основателите знаят, че българите, завършили висшето си образование в Обединеното кралство, са много, и вярват, че знанията и опитът, които те са натрупали по време на обучението си, ги обединява и предразполага за сформиране на общност.

Партньоски организации на UK Alumni Club Bulgaria са Британско-българската бизнес асоциация (BBBA), Британски съвет, Българска Чийвнинг асоциация и Асоциация на българите учили във Великобритания (ABSB).





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Веселото лято на децата в Ботевград

От днес (8 юли) до 19 юли децата в Ботевград ще имат възможност да се включат в инициативата "Весело лято в града" . За програмата в "Нашият ден" разказва Петя Нинова – експерт "Туризъм и публични събития" в община Ботевград. Инициативата, която съществува вече над десет години, е насочена към деца между 5 г. и 12 г. Съобразените с тази..

публикувано на 08.07.24 в 10:43

Алергията – болест на съвремието

По данни на СЗО алергиите са на четвърто място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30-40% от населението е засегнато от проблема, като в последните 20 години честотата на алергичните състояние се е удвоила. 300 млн. души по света страдат от бронхиална астма и тенденцията продължава да е възходяща. В Световния ден за борба с..

публикувано на 08.07.24 в 09:17
Доц. Милена Якимова

Доц. Милена Якимова: В България силовите структури работят по команда за бандитите

Какво се случва с обществата, когато системните партии останат без гражданско доверие, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" доц. Милена Якимова , преподавател по социология в СУ "Св. Климент Охридски". "Такава ситуация води до нарастване на фашистките настроения , а фашистките поддръжници се чувстват окрилени да надигнат глас и..

публикувано на 08.07.24 в 08:55

В деня на българската святост за избора на нов патриарх

Христовата Църква е една и неделима. Поместните църкви са живи членове на тази света, съборна и апостолска Църква. Обособяването на поместни Църкви ни говори, че Бог е осветил съществуването на различните народи с техните характерни черти. Като се вземат под внимание различните особености на отделните народи, проповедта и службата на роден език..

публикувано на 07.07.24 в 09:20

Село Калояново – древно и младо

Село Калояново се намира на около 25 километра от областния град Пловдив и е общински център на общо 15 села. До 1934 година носи името Селджиково. Изборът на новото име е в чест на българския цар Калоян. Днес в селото живеят над 2500 човека. В периода VIII век преди Христа - V век след Христа земите около Калояново са част от територията на Древна..

публикувано на 06.07.24 в 13:05