Всички сме чували неособено оригиналната американска поговорка „Ако животът ти поднесе лимони, направи си лимонада“. Там, където отиваме днес, от лимоните правят лимончело и се гордеят, че отглеждат единствен и неповторим сорт от киселия плод. За любителите на митологията ще кажа две думи „Сцила и Харибда“. Ако все още не сте се досетили, става дума за Калабрия. Онази област на Италия, разположена на върха на Ботуша. В студиото е Роза Кузмано, генерален секретар на Италианската търговска камара в България.
Вкусното представяне „Калабрия – храна и туризъм“ току-що завърши в София, но Роза сподели много питателни подробности. Тя разкри, че всяка година избират една област, която да представят у нас. Този път е не особено популярната като туристическа дестинация Калабрия. А това е италианската област, в която легендата разказва, че навремето лекували ухапването от паяка тарантула с изтощителни танци, докато отровата напусне тялото. Така се родила тарантелата.
От Италианската търговска камара в България доведоха готвач, носител на една звезда Мишлен, специално за Дните на Калабрия – храна и туризъм.
До този момент доста говорихме за храна, вино и природни красоти. Сега ще ви отведа за десерт в градската джунгла на Манила. По тесните тротоари на Чайнатаун във филипинската столица е изнесена всякаква стока. За изобилието от незнайни храни може да се напише цял трактат. Но и обстановката е не по-малко причудлива. На стол направо на тротоара масажират раменете на полугол младеж, на съседния ъгъл подстригват и правят маникюр, а пред близката сладкарница… бодат нечия глава с игли. Улична акупунктура!
Уж влизаш в ресторант, а попадаш в романтично патио, където от стените надничат характерни испански фрески, но ти сервират класически китайски гозби, увенчани за десерт с типично филипинския специалитет „хало-хало”. В превод означава „разбъркано-разбъркано”.
Във висока стъклена чаша сипват парченца ананас, банани в сироп, оризови сладки, всякакви плодове в кокосово мляко, ядки, кокосова вода, късчета желе, консервиран зрял фасул, конфитюр от виолетов сладък картоф и натрошен лед. И за да е пълно ошашавянето от цветове и вкусове, най-отгоре бодват топка сладолед. Задължително извършвате действието от заглавието на сладкиша, преди да започнете да му се наслаждавате.
Другата изключително популярна на Филипините напитка-десерт се нарича Буко. Тя е смесица от кокосово мляко, вътрешната мека част на кокосовия орех, захар и, разбира се, натрошен лед. Всичко това се разбива в блендера, докато не се получи гъст, разхлаждащ и много вкусен коктейл.
Досега ходихме по света, време е светът да дойде при нас. И ще го направи – на 25 януари, когато за ТЕД-екс Витоша в НДК ще се стекат лектори от всички кътчета на планетата. Разговарях с организатора на събитието Ирена Комитова и я помолих най-напред да изясни какво е това ТЕД – платформа за идеи. За представяне на технологии, забавления и дизайн, а днес вече включваме почти всички теми – от наука и бизнес до глобалните проблеми на света. Лекциите на TED се превеждат на над 110 езика, разпространяват се безплатно в интернет и са една от най-богатите съкровищници на идеи, създадени до момента.
TEDxVitosha е нашето събитие в София, което е посветено на разкриването на скритите истории на града и страната ни, както и на международната общност от чужденци, живеещи тук и нарастваща ежегодно.
Заинтригувахте ли се? Един от вас може да спечели два билета за ТЕД-екс Витоша и личен разговор на кафе, обяд или вечеря с предпочитан от него лектор.
За целта трябва да изберете някой от лекторите и да напишете името му под поста за TEDx на страницата на Покана за пътуване. Всяка седмица имате право да давате вот за своя любимец по веднъж. На 25 декември ще изтеглим името на най-настойчивия късметлия като коледен подарък.
Татяна Трайкова носителка на титлата Мисис Баба и организатор на събития разказва за Еквадор и най-високата столица в света - Кито (4000 метра). Тя е посетила и джунглата, както и едно още по-високо място, откъдето се вижда централният град като на длан.
Всяко пътешествие е вдъхновение… за следващо пътуване. Но за младата дизайнерка Диляна Матеева посещението на различни места ражда нови колекции. Тя стана първият български моделиер, участвал на Атинската седмица на модата с линия, замислена на Мавриций. Затова я е кръстила „Островът на спокойствието“. Освен това Диляна асистира на световния фотограф на „Вог“ Оми Чоудури, когато той снима на Балканите.
На мнозина от слушателите критиката на младата дизайнерка Диляна Матеева за подредбата на картините в Лувъра може да се стори твърде екстравагантна, но посещението във Франция я е вдъхновило за нова колекция, посветена на боркините за правата на жените Симон дьо Бовоар и Олимпия дьо Гуж.
Снимките в галерията са на Италианската търговска камара в България, Магдалена Гигова, Татяна Трайкова, Диляна Матеева, Ирена Комитова
Мария Аргирова. Тя е млад учен с дълга професионална биография. Мечтае да стане археолог, но се запалва по химията. Д-р Мария Аргирова съвсем наскоро получи наградата "Еврика" за постижения в науката, но преди това е носител на съвместната награда на фондация "Еврика" и Съюза на учените в България за отличната защита на дисертационния си труд...
В поредното съботно издание "За здравето" използвахме много военни термини, но говорихме по важни теми, може би най-болезнените за родната здравна система – липсата на лекари и сестри, обезлюдените лекарски кабинети по селата, в училища и детски градини, общественото безпокойство за това кой ще ни лекува в бъдеще? Всички сюжети аргументирахме..
Яна Данаилова е докторант по човешка физиология, магистър по хранене и здравен мениджмънт, сертифициран нутриционист и председател на Сдружението на нутриционистите в България, професионален член на Американската асоциация по хранене ( ANA ). Обучението ѝ в България е допълнено от редица специализации в чуждестранни образователни институции и..
В рубриката на "Нашият ден", в която гостуват зелените новатори на България, говори Стойчо Стоев , директор "Природозащита" към Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Гостът разказва за провежданите от БДЗП курсове за разпознаване на птици : " Важна част от нашата работа и мисия е да запознаем хората с птиците и да ги привлечем..
В края на месец януари бяха връчени наградите "Еврика" за тридесет и пети пореден път. Те се присъждат на млади хора за техните значими постижения в науката, за изобретения с голяма обществена значимост, за постижения в управлението на стопански организации, както и за най-високи резултати в развитието на селскостопански дейности. Носител..
В поредното съботно издание "За здравето" използвахме много военни термини, но говорихме по важни теми, може би най-болезнените за родната здравна система..
Комуникационната индустрия позволява много широк обхват от най-различни комуникационни форми – от съвсем стандартните материали, интервюта, статии, до..
"Във Funkallero сбъднах мечтите си откъм мелодии, които са били в главата ми от много време. Музикантите, с които свирим се влюбиха в тази музика и в..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg