Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добавената реалност влиза в класната стая

| обновено на 24.12.19 в 13:11 БНР Новини

Всяка година около 15 000 деца отпадат от училищата още на етап начално и основно образование, посочи в „Какво се случва“ предприемачът Венцислав Луканов. Той е българската връзка с австрийската компания, която възнамерява да вкара добавената реалност в класната стая. Мобилно приложение, което превръща илюстрациите в учебниците в триизмерни графики. Според Луканов приложението би могло да промени статистиката.

Добавената реалност може да улесни разбирането на учебния материал. Стига тя да бъде възприета като инструмент, който цели да обогати учебния процес, при това не само в училище. Устройствата вече не изискват огромни инвестиции, смята българският предприемач. Смартфоните са лесно достъпни, а именно те са нужни, за да може всеки ученик да работи с приложението.

Венцислав Луканов вярва, че образованието и добавената реалност могат да вървят ръка за ръка и у нас. Вече е направена крачка към диалог на тази тема. Ако той завърши с успех, през 2020 година добавената реалност наистина може да влезе в класните стаи, без да води до драстични промени в тях. Повече чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътуване с усмивка и лимонада. Какво ни казва един шофьор в Атина?

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" редакторът Светла Тодорова споделя интересна случка от пътуването си в Гърция. Тя разказва за преживяване в автобус, който свързва пристанището Пирея с летището на Атина. Рано сутринта в началото на седмицата Светла и семейството ѝ се отправят към летището, за да хванат полет за София...

обновено на 05.07.24 в 09:18

Екстремно лято

Екстремните спортове са необятна вселена, в която пристъпваме върху дъска за kite surf. Още по-необятна и труднодостъпна вселена са облеклата за екстремни спортове, в частност за кайт сърф. Марианна Калъчева – Мери и Калина Палавеева влизат в тези две вселени почти на шега, с лекотата и свободата на младостта, но и с увереността, че могат..

публикувано на 04.07.24 в 17:30
Мемориалът в планината Ръшмор

В Деня на независимостта на САЩ празнуваме българо-американското приятелство

На днешната дата (4 юли) САЩ отбелязва своя национален празник – Деня на независимостта . През 1776 година след Американската революция бившите 11 британски колонии обявяват своята независимост от британската корона. С подписването на Декларацията за независимостта тогавашният Конгрес поставя основите на американската държава, като "страна на..

обновено на 04.07.24 в 16:25

Европейско финансиране за семейни фирми и креативни индустрии – възможности и успехи

В рубриката “Темата на деня” на предаването “Нашият ден” обсъждаме с адвокат Биляна Тончева възможностите за европейско финансиране за развитие на креативните и творчески индустрии. Европейските фондове предоставят до 150 хиляди лева безвъзмездно финансиране за български предприятия и фирми от творческите индустрии по оперативна програма “Иновации и..

обновено на 04.07.24 в 12:06
Фабриката

Валтер Гропиус: Пионерът на модерната архитектура

Валтер Гропиус (на немски: Walter Gropius) е германски архитект, който е оставил дълбок отпечатък в историята на модерната архитектура. Той е един от основателите на прочутата школа "Баухаус“ и е сред пионерите на модернизма, заедно с Лудвиг Мис ван дер Рое и Льо Корбюзие. В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" говорим за него,..

обновено на 04.07.24 в 10:49