Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврика! Успешни българи: Илиян Йорданов

Илиян Йорданов (вдясно)„В програмирането има известно изкуство“ – твърди Илиян Йорданов – студент по компютърни науки в СУ „Св. Климент Охридски“. Той е роден във Варна, където и завършва Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“.

Носител е на много медали от международни състезания и затова с желание участва в подготовката на младите си последователи от родния град. За учебната 2019-2020 година Илиян е отличен със стипендията на името на Джон Атанасов, която фондация „Еврика“ връчва за постижения в овладяването на компютърните науки.

Как е постигнал успехите и на чия подкрепа е разчитал по пътя си – чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Трифон Попов

Еврика! Успешни българи: Трифон Попов

Трифон Попов е студент 5-и курс в Медицинския университет в София. Той е носител на тазгодишната награда "Студент на годината – 2023", която му беше връчена през месец март. Но също така Трифон Попов се занимава с научни изследвания, с доброволчество, член е и на Асоциацията на студентите по медицина в София. Казва, че медицината е необятна наука,..

публикувано на 24.06.24 в 17:00

"SOS детските селища" – у нас и по света

Интересна беше отминалата седмица за страната ни. Като изключим новините около НС и политическите партии, в края ѝ се проведоха и две събития – 17-ия прайд на ЛГБТИ общността и Похода на християнското семейство. Последният ѝ ден, обаче, мина някак незабелязано. А в далечната вече 1987 г. той беше обявен за Международен ден на "SOS Детските селища"...

публикувано на 24.06.24 в 16:05

Фестивалът "АЛО, КОСМОС | Говори България" и мечтите нависоко

Човешкият дух не спира да лети напред и нагоре – това ще докаже Четвъртото издание на младежкия научен фестивал "АЛО, КОСМОС | Говори България", който се завръща на 25 юни от 10 ч. в София Тех Парк. За научните работилници, интерактивните изложби, провокиращите мисълта лекции и демонстрации говори в "Нашият ден"  доц. д-р Владимир Божилов –..

публикувано на 24.06.24 в 09:58

Емил Данаилов между лунните пейзажи на Исландия и пустинята Тасили н'Аджер в Алжир

Исландия определено е страна, която вълнува въображението със своите гейзери, водопади, сурова природа и народ, потомци на викингите. Вероятно приказната среда е причината 80 на сто от исландците да са абсолютно убедени, че троловете съществуват и че горски гора живеят във всяка скала. Най-омагьосваща е обаче перспективата да видиш с очите си, не..

публикувано на 24.06.24 в 08:50
Атанас Кръстанов

Атанас Кръстанов: Какво се случи след аварията в Чернобил през 1986 година?

Какво се случи на 26-и април 1986 година след аварията на атомната централа в Чернобил, какво бе оповестено в България и какво направиха властите – на тези въпроси отговаря в предаването "Следобед за любопитните" Атанас Кръстанов – физик и експерт. "Преди всичко науката за радиационната безопасност обхваща всички хуманитарни науки – физика,..

публикувано на 23.06.24 в 09:55