Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако в Царево е денят „след“

Сградата на община Царево
Снимка: БНР Бургас

В „Нашият ден“ си представяме, че в Царево е денят след общественото обсъждане на най-важния документ за бъдещото развитие на община Царево – Общия устройствен план.

Срещаме ви с Вера Стаевска, председател на Сдружението за изследователски практики, чиято е и инициативата „Зелени закони“, с Борислав Борисов от фейсбук групата „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“ (в нея има информация за възможните действия по отношение на ОУП на Царево, както и примерно възражение, което всеки може да изтегли и допълни; групата е отворена и видима за всички, не се изисква членство), с главния архитект на община Царево Даниел Калудов и с още много притежатели на позиции по темата.

Ще разберете как един кмет може едновременно да отсъства от сградата на една община и в същото време да е на среща в нея, както и защо дори опозиционерите в Царево не искат да говорят по темата за предстоящото застрояване.

Ще чуете отговора на две министерства. Министерството на околната среда и водите попитахме:
• За всички защитени зони, които попадат в община Царево, ли е извършена оценката за съвместимост с целите на НАТУРА 2000?
• Предвижда ли проектът ново сериозно застрояване на крайбрежието?
• Решава ли проектът проблемите с пречистването на отпадните води и водоснабдяването на курортните зони?

А към Министерството на регионалното развитие и благоустройството се обърнахме със следните въпроси:
• Бил ли осигурен законово регламентираният достъп до проекта за ОУП?
• Били ли са налице всички документи, включително в графичната им част?
• Осигурено ли е техническо лице, което да разяснява съдържанието на проекта?
• Постъпили ли са в МРРБ сигнали от граждани, които не са успели да се запознаят с проекта?

Ще търсим отговор и на най-важния въпрос – възможно ли е Синеморец да се застрои близо 7 пъти повече, а Резово да се окаже собственик (по документи) на километри пясъчни плажове.
Повече в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илияна Маринкова

Илияна Маринкова: Това видях в Украйна – желанието за живот

Илияна Маринкова, журналистка от "Фрогнюз", коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" изкуството и културата по време на война. Илияна се завърна от Украйна преди дни и присъства международния кинофестивал "ОКО", който се проведе в Болград, Украйна. Украйна през фестивала "ОКО" "Фестивалът е етнографски и това, което си говорехме с Татяна..

публикувано на 28.09.24 в 08:50

Село Флорентин – някъде там, накрай България

Село Флорентин се намира в община Ново село и в него живеят около 300 човека. Разположено е на брега на река Дунав. На 18 км е от областния град Видин и на 6 км от общинския си център. През римско време възниква крепостта Флорентиана. Тя се е намирала на около 1 км източно от селото в местността "Валя Турчилор:, върху невисок хълм, надвесен над брега..

публикувано на 28.09.24 в 08:25
Катерина Рашевска

Катерина Рашевска: Отвличането на украински деца е геноцид

Защо Русия отвлича украински деца по време на войната и как могат да бъдат върнати те в страната, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Катерина Рашевска , адвокат в Центъра за човешки права в Киев, Украйна. "Нашата организация е създадена през 2013 г. от първите дни на руската агресия, след окупацията на Кримския полуостров. Още тогава..

публикувано на 27.09.24 в 17:45
Андрей Несмачни

Андрей Несмачни: Никоя страна в Европа не е застрахована от руска агресия

Андрей Несмачни е ветеран от войната на Русия в Украйна. Ранен е при Херсон през 2023 г. Когато се завръща в Ирпин, решават с негов приятел да създадат място, в което други ранени войници да могат да работят. Кръщават фабриката са стъклени сувенири Bat Art . Андрей разказва за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо е важно за възстановяването на..

публикувано на 27.09.24 в 16:20

Андрей: Тази война трябва да стане война на дронове

Андрей и Олга имат лаборатория за изработка на дронове в Украйна. Този август при срещата ми с тях те разказаха за "Мрежата" по програма "Христо Ботев" защо дроновете са важни за тази война, как са започнали да правят дронове и защо те спасяват човешки животи на фронта. "Това е нашата лаборатория. Тук проектираме и произвеждаме всички наши..

публикувано на 27.09.24 в 16:15