Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой:

Театър 199 – нови стъпки на Стената на славата

Театър 199 е основан на 12 юни 1965 г. и става на 55 години. Стената на славата пред Театър 199 „Валентин Стойчев“ ще бъде продължена с още 4 отливки на знакови наши актьори във връзка с отбелязването на 55-годишнина от създаването на театъра. 

На 12 юни, петък, от 14:00 часа в пространството пред „Театъра на стъпките“ по случай годишнината своите отпечатъци и послания към зрителите ще оставят Владимир Карамазов, Стефка Янорова, Стефан Вълдобрев и Мария Сапунджиева. Художественото оформление и изработката на паната се осъществява от Момчил Симеонов, а авторските шаржове на актьорите отново са на карикатуриста Ивайло Нинов.

“Главен герой” на "Нашият ден" е Театър 199 “Валентин Стойчев”. Владимир Карамазов, който 15 години играе в театъра „Рибарят и неговата душа“, и Стефан Вълдобрев с участие в три спектакъла от актуалния афиш на театъра – „Малка пиеса за детска стая“, „Приятнострашно“ и „Хората от Оз“, разказват за своята връзка с театъра.

"Винаги в Театър 199 се отива с кеф – споделя актьорът Владимир Карамазов – винаги се поставят по-камерни пиеси, който на по-голяма сцена биха се загубили. Акцентира се върху актьора и неговата игра – този театър е актьорски и това също е много хубаво. На мен 199 много ми помогна като актьор, за самочувствието ми, да усещам публиката до мен и това да ми помага. Много научих от Мариус Куркински и представлението "Рибарят и неговата душа", което мина през много поколения. Този театър се е вплел в моя живот."

Стефан Вълдобрев: "Този театър стана мой дом, приюти ме, когато направих една голяма пауза през 2006 г и излязох на свободна практика. С него аз свързвам може би най-смислените неща в моя актьорски път досега – трите пиеси на Галин Стоев и Яна Борисова. Играли сме по много места по гастроли – и по света, и в България – усещането в тази зала е неповторимо. В Театър 199 през цялото време си в крупен план."

В звуковите файлове можете да чуете актьорите Владимир Карамазов и Стефан Вълдобрев. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Емил Измирлиев

Животът е един ден и това е днешният ден

В епизод 556 "Трамвай по желание" среща своята публика с талантливия писател, есеист, сатирик и драматург Емил Измирлиев. В кратък и широко известен автопортрет, Измирлиев обрисува себе си така: "Емил Измирлиев, обикновен български писател. Роден съм където и когато ми е паднало – в град Дупница на 27 април 1953 г. Имало е и друга..

публикувано на 28.09.24 в 13:10

Нова сесия на европейската културна програма за трансгранична мобилност

Започва новата сесия за кандидатстване в европейската програма за мобилност в областта на културата Culture Moves Europe – "Културата движи Европа". Програмата предоставя безвъзмездни средства за движение на творци и професионалисти в областта на културата във всички 40 държави от програма "Творческа Европа" на Европейския съюз. Тя обхваща..

публикувано на 28.09.24 в 12:05

Майсторите на илюзията с шоуто "Това е магията" в София

Световният фурор "Това е магията" (C’est la Magie) кара малки и големи да повярват в невъзможното с високотехнологични илюзии и смайваща магия с участието на публиката, След безспорния си успех на Бродуей и в пълните зали в цял свят майсторите на илюзията се събират в ново шоу, за да прочетат мислите на зрителите, да се появяват и изчезват..

публикувано на 28.09.24 в 09:00

Започва Дамски пленер "Говедарци" 2024

"Тази година, както всяка година от 26 години, се събираме художнички в село Говедарци по време на сенокоса", обяви в ефира на предаването "Следобед за любопитните“ организаторът на дамския пленер Йова Чолакова Гочева.  От 27 септември до 6 октомври в галерия "Прегърни ме", допълва тя, ще представим 40 свои платна, нарисувани по време на престоя в..

публикувано на 27.09.24 в 17:05