Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички сме лесни за манипулиране в този сложен свят

БНР Новини
Снимка: Rawpixel

„Емоциите ни са решаващи при възприемането на информацията, което обяснява и факта, че лесно се подвеждаме по фалшиви новини и конспирации, казва психологът Слави Стоев.

Наистина много често най-влияещите неща в живота ни не се решават на ниво, до което имаме непосредствен достъп, но едновременно с това е много утешително, удобно и сигурно да възприемаш себе си в ролята на добрата жертва. Добрият герой, който търпи жестокостите на някакви зли сили.“ 

Според Слави Стоев социалните мрежи служат за обмяна на емоции, не на информация и знание и ние преекспонираме информационната им стойност. Те в крайна сметка се превръщат в социална арена, в която едни хора измерват силата и властта си пред публиката.

Регулации обаче не са нужни – смята той – защото възниква онзи вечен въпрос: кой ще пази пазачите? Трябва да има граници, но човек да може да заявява позициите си свободно. 

По-важно е да се повишат съпротивителните сили на хората, с разум, образование и информираност.

Слави Стоев е психолог и организационен консултант, автор на детски книги. Чуйте го в „Какво се случва“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

София става домакин на Международен форум за борба със сколиозата

В рамките на Международния месец за информираност за сколиоза, София ще бъде домакин на значимо събитие – Международен форум "Заедно срещу сколиозата". Събитието ще се проведе на 29 юни 2024 г. в Международното висше бизнес училище и ще събере водещи специалисти от България и чужбина . Целта на форума е да повиши осведомеността за триизмерната..

обновено на 12.06.24 в 12:33

Високотехнологични помощни средства за над 3300 хора с увреждания

Министерството на труда и социалната политика стартира кандидатстването за високотехнологични помощни средства за над 3300 хора с трайни увреждания в трудоспособна възраст.  Проектът се финансира по Националния план за възстановяване и устойчивост и за изпълнението му са предвидени 24 млн. лв.  Повече за програмата разказва рехабилитаторът и..

публикувано на 12.06.24 в 12:01
Никола Тулечки

Мащабът на успеха на "Величие" може би е изненада и за самите тях

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" гостува Никола Тулечки , представител на Обединението за честни избори (ОЧИ) и създател на "Данни за добро". Тулечки сподели своите виждания относно новия състав на 50-ото Народно събрание, като заяви: "След поредния изборен цикъл имаме нов състав на Народното събрание, то е юбилейно..

обновено на 12.06.24 в 11:06

"Невидимите животни" и политическата отговорност

Темата за защитата на животните в рамките на изминалата предизборна кампания в "Нашият ден" коментира Стефан Димитров от организацията "Невидими животни" . По думите на активиста темата за правата на животните придобива отчетливо място в политическия дискурс у нас . Гражданската инициатива на "Невидими животни" е срещнала подкрепа в лицето..

публикувано на 12.06.24 в 10:50

Зелените политики между мит и реалност

Дезинформацията и разпространяването на митове все по-явно руши демократичния процес. Как изглеждаха предизборната кампания и намеренията на кандидатите по отношение на климатичните промени – разговор с Асен Ненов – съпредседател на Института по кръгова икономика и представител на Коалиция за климата – България. Зелените политики са..

публикувано на 12.06.24 в 09:45