Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще се композира БДЖ към европейската година на жп транспорта

| обновено на 17.09.20 в 11:07
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия предложи 2021 г. да бъде обявена за Европейска година на железопътния транспорт.

Железопътният транспорт е не само екосъобразен и енергийноефективен, но също така е единственият вид транспорт, при който почти непрекъснато се намаляват емисиите на CO2 от 1990 г. насам, като едновременно с това се увеличават превозените обеми, отбелязва Еврокомисията в мотивите си за решението.

Къде е БДЖ на железопътната карта на Европа?

"Средно централноафриканско ниво. Във всички европейски държави железниците създават обществена услуга, продукт, ориентиран към клиентите, в България БДЖ съществуват заради самите себе си, – е оценката на железопътния експерт Варужан Апелян.

Парадокс е най-евтината транспортна услуга в Европа да има най-малко потребление – 4-4,4% е делът на БДЖ. Като данакоплатци, всички плащаме за тази услуга, която малцина ползват."

Стари и мръсни вагони, закъснения, вандализъм и агресия – как могат да се решат хроничните проблеми на БДЖ?

Много от новоремонтираните вагони, които в изпълнение на ремонтната програма поетапно се пускат в движение в отлично състояние, до една седмица биват трайно замърсени и се превръщат в обект на вандалски прояви от недобросъвестни пътници.

БДЖ не крие състоянието си, отворено е за предложения и конструктивен диалог, и работи максимално при зададените условия за подобряване на услугата.

По отношение на ползваемостта на услугата, в ситуацията с въведеното извънредно положение и ограничителните мерки срещу разпространението на Covid-19 неизбежно се стигна до намаляване в броя на пътуващите, въпреки че БДЖ остана единствения транспорт в страната, който не прекъсна своята дейност с обхват на територията на цялата страна.

След отчетеното намаление с приблизително около 60% на пътуващите с влак през периода на извънредното положение от 13 март до 13 май, от средата на месец май хората постепенно се завърнаха към пътуването с влак и особено през активния период на летния сезон през юли и август и до момента БДЖ възвърна обичайните си нива на превозени пътници.”

Чуйте разговора на Любомира Константинова с Варужан Апелян.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Биоразградимост

Анджела Иванова е част от малък екип, чието производство на биоразградими опаковъчно и ламиниращо фолио, е готово, буквално на "нисък старт" да започне с пълна пара. Годините експерименти, тестове, сертифициращи процедури и търсенето на машина се увенчават с успех, защото успехът определено очаква продуктите на компанията на Анджела и..

публикувано на 02.07.24 в 18:53

"Education+", или как да намерим своето професионално място в България?

А сега накъде?  Това е въпросът, който често си задават младите хора след завършване на университет. Точно за тях е платформата Education+. Тя е създадена от млади хора за млади хора и цели да се справи с младежката безработица. Тази иновативна платформа успя да впечатли журито на тазгодишното издание на “Академия за иновации”. В ефира на рубриката..

обновено на 02.07.24 в 12:45

Инж. Венцислав Славков: Спалните вагони са най-предпочитани, но местата са ограничени

В ефира на “Нашият ден” инж. Венцислав Славков , управител на "БДЖ – Пътнически превози" ЕАД, сподели информация за текущите инициативи и предстоящите подобрения в железопътния транспорт в България. Той разказа, че от вчера е започнал да работи извънреден сутрешен влак за Бургас , който спира на спирка "Искърско шосе",  за да осигури връзка с Летище..

публикувано на 02.07.24 в 10:18

Да живееш лесно

Ден преди посрещането на изгрева с July morning на Uriah Heep от много българи, си припомняме друг хит на групата – Easy livin’ – "Да живееш лесно".  Всъщност стремежът към по лек и пълен с повече удобства живот е движил човешката цивилизация, откакто съществува човечеството. Техническите придобивки обаче и разцветът на консуматорското общество..

публикувано на 01.07.24 в 11:10

Светлана Драгнева: Имаме кураж и воля, за да продължаваме напред

Деветнадесетата световна среща на българските медии, традиционно организирана от БТА, се проведе в Одеса, Украйна, между 18-21 юни, под мотото "Медии и общност". Наред с много срещи на различни нива, наред с посещението на ключови места, градове и села, свързани с българите и историята им в Украйна, бяха сключени договори и подписани меморандуми за..

публикувано на 01.07.24 в 10:11