Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Жажда“ – една необичайна връзка между майка и дъщеря

Естер Херитсен умело въвлича в доста трудната за описване история на едно семейство. "Жажда" е прекрасният нов роман на обещаващата нидерландска писателка. Тя има вече четири романа, една новела и няколко сборника с разкази. 

Херитсен описва необичайната връзка между майка и дъщеря и разкрива пласт след пласт – дълбоко заровени травми и страхове от миналото. Елизабет скоро ще умре, но не е споделила с никого от семейството си тежката диагноза. Осъзнава това едва когато случайно среща на улицата Коко – дъщерята, с която се виждат само с предварителна уговорка и по график. Срещата е неловка и приключва бързо, но най-забележителна е липсата на мелодрама – както в тази уводна сцена, така и в цялото повествование. 

Сюжетът е динамичен, действието е разкрито основно посредством диалози, а загатнатите тайни витаят като призраци. През цялото време героите пазят своето лично пространство неприкосновено и не желаят да се вълнуват повече, отколкото се налага. Читателят усеща не толкова тежестта на болестта, не толкова "трънливите" отношения, а чувството за липса на топлота и любов между тези хора. Това личи от на пръв поглед баластните диалози – белег на съвременните отношения, в които, за да съхраним емоционално себе си, не смеем да допускаме нито отрицателни, нито положителни емоции. Тонът е хладен, нехарактерен за нашите ширини, и това прави “Жажда” изключително провокативна и интересна за българската публика.

Лишена от предразсъдъци и страхове в писането си, Херитсен изследва сенките на човешкия разум – педантично и с око за красотата на детайла. Елегантната ѝ проза принадлежи към нова вълна в литературата, създавана от автори, които се стремят да уловят човешките тревоги и безпокойства, без да будят фалшив драматизъм. “Жажда” може да отприщи буря от емоции, но го прави по нестандартен начин, като докосва скрити кътчета на нашата душевност, прозиращи в наглед прозаичното ежедневие. 

Мрачен, въздействащ и запомнящ се, “Жажда” е психологически роман за семейството, за чупливата обвивка на човека и за пукнатините в отношенията.

„Жажда“ от Естер Херитсен – представяне онлайн на 10 декември от 18.30 на страницата на Софийския международен литературен фестивал и на изд. ICU.

Превод от нидерландски – Мария Енчева

Невена Дишлиева-Кръстева разказва повече в звуковия файл.

Eстер Херитсен – сн. Paulina SzafranskaEстер Херитсен (1972) е нидерландска писателка, определяна като един от обещаващите литературни таланти на Нидерландия още от дебюта ѝ през 2000 г., когато излиза сборникът с разкази "Bevoorrecht bewustzijn" ("Привилегировано съзнание"). Херитсен води популярна седмична колонка в телевизионния справочник VPRO и е удостоена с честта да напише текста подарък за нидерландската Седмица на книгата през 2016 г. с тираж 700 000 екземпляра. 

В последно време набира популярност и като автор на телевизионни и филмови сценарии. Неин е сценарият на “Инстинкт” (2019), с който се открива Нидерландският национален филмов фестивал и който привлича сериозно внимание на международни филмови фестивали, а също така е и нидерландската кандидатура за “Оскар” през 2019 г.

Снимки – издателство ICU, Paulina Szafranska

Свързани новини

Започва Софийският международен литературен фестивал

Осмото издание на Софийския международен литературен фестивал започва днес и ще продължи до неделя включително. Над 60 ще са участниците тази година от  9 държави, като срещите между читатели и автори ще са изцяло онлайн. Срещите между..

обновено на 10.12.20 в 09:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

Никола Вандов с първа награда за цялостен принос към българския театър

Никола Вандов е първият носител на наградата за цялостен принос към българския театър на Обществото на независимите театрални критици, което е член на Международната организация на театралните критици. Обществото присъди Годишната си награда на..

публикувано на 30.06.24 в 12:15

Белият цвят на камъка в изложбата на Иван Русев

Изложбата на Иван Русев "Бяло" в галерия "Арте"  е част от събитията по повод 70-aта годишнина на автора.  Камерната експозиция включва 11 бели каменни пластики, 20 рисунки във вътрешното пространство и няколко по-големи скулптури в откритото..

публикувано на 30.06.24 в 08:50

Граф Дренски – безделник по душа

В книгата си "Граф Дренски – безделник по душа" Траян Антов представя коктейл от лични спомени, шеги и закачки, разкази за остров Бали и Виетнам и опити за сериозни разсъждения. На страниците се мяркат негови роднини и Румен Урумов, Елисавета..

публикувано на 29.06.24 в 12:35
Асен Блатечки и Николай Урумов

Николай Урумов поставя "Зимните навици на зайците" в Ловеч

Драматичният театър в Ловеч между две премиери в края на сезона – в "Артефир" разказва директорката на ДТ "Борис Луканов" Биляна Петрова . "Зимните навици на зайците" е пиеса, писана от Станислав Стратиев през 1996 година и поставяна само..

публикувано на 29.06.24 в 11:35
Автопортрет, 1983

За материалното и духовно наследство на Дечко Узунов

Казанлък е град, който освен наследството на траките и аромата на роза дамасцена може да предложи на своите гости едно пътуване в чудния свят на изобразителното изкуство. На 27 юни в Софийската градска художествена галерия се състоя лекция на тема..

публикувано на 29.06.24 в 08:30