Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Хляб и вино

Снимка: Pixabay

Хляб и вино – съюзът на тази двойка е заченат в небесата и всичко, което може да се каже за нея в буквален или метафоричен план, е вярно. Въпреки това за хляба и виното заедно и поотделно винаги може да се говори увлекателно, както можете да се уверите от разказа на Желязко Атанасов, представител за България на международния гастрономически проект „Черноморска кухня“ и гост на рубриката "Главен герой". 

Рано или късно хлябът и виното се появяват на масата на хората от най-различни епохи и географски точки. Те маркират един важен преход в развитието на културата – а именно този от "варварство" към цивилизованост. И двата продукта изискват умения и опит в отглеждането, приготвянето, познаване на принципите на ферментацията и съзряването.

Естествено, като всеки друг плод на човешка дейност и хлябът, и най-вече виното, извиква и въпросът за мярката. И тук Атанасов цитира Евбулид Милетски, който още през 375 г. пр. Хр. препоръчва да се пият 3 чаши вино: "Първата за здраве – ритуал, останал и до днес, втората – за любов и наслада, третата – за спокоен сън. 

Може би наистина е разумно да спрем дотук, защото четвъртата е чашата на агресията, с петата идва меланхолията, шестата е на разврата, седмата носи насинено око, осмата – притичали стражници, деветата – лошо самочувствие, а десетата – гняв и изпочупени вещи."

Увлекателната история на най-старата гастрономична двойка проследява Желязко Атанасов, чуйте разговора с него:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цветан Димитров

Българските сирена – вкус и пробиотици, предавани през поколенията

Темата за храната далеч не е само въпрос на вкус или удоволствие — тя е тясно свързана с екологията, устойчивостта и културното наследство. Един от хората, които най-ярко олицетворяват тази връзка у нас, е Цветан Димитров — биолог по образование, изследовател по дух и сиренар по призвание. Поводът за нашия разговор с него е предстоящо обучение по..

обновено на 03.06.25 в 12:50

Проф. Нешо Чипев: Най-много пластмаса се изхвърля във водните екосистеми

На 5 юни ще бъде отбелязан Световният ден на околната среда. От 2 до 6 юни Министерството на околната среда и водите провежда у нас инициативата "Зелена седмица". В деня на откриването на изложбата "Подводна вкаменена гора" в Националния природонаучен музей във "Време за наука" гостува проф. Нешо Чипев. Проф. Чипев е  участник в..

публикувано на 03.06.25 в 12:36

Учени от цял свят представиха в България иновации в медицината и фармацията

Проф. Милен Георгиев говори във "Време за наука" за М еждународната конференция за проучване и разработване на природни вещества в медицината и фармацията. 230 гости от над 30 държави са станали част от научната конференция у нас – доказателство, че България вече доказва своя голям изследователски потенциал. По време на събитието са..

публикувано на 03.06.25 в 12:00
Доброслав Димитров

Изкуственият интелект и българското училище

Как с изкуствен интелект да бъде трансформиран начинът на преподаване, как страстта у децата към новите технологии да бъде ангажирана за създаване на повече интерес към учебния процес, по какъв път трябва да поеме българското училище в епохата на технологичната революция – разговор в "Нашият ден" с Доброслав Димитров , председател на УС на БАСКОМ...

публикувано на 03.06.25 в 10:27