Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отиване връщане: пътуване към света и себе си с книгата на Силвия Чолева

Силвия Чолева в Прага
Снимка: личен арив

Книгата „Отиване връщане“ на Силвия Чолева е плод на няколко пътувания до Прага, осъществени след падането на Стената и отварянето на границите. В основата ѝ са дневникови бележки, а поетично-есеистичната ѝ форма ни отвежда до едно пътуване, което пренарежда и пренаписва личната история.

„Границите тъкмо бяха отворени, хората емигрираха, аз останах. За първи път излизах извън затвора НРБ, пътувах с автобус. Пътуване към света и към себе си. Открих Прага, себе си продължавам да търся. Понякога Прага е тук, понякога е там, същото важи и за София“, казва Силвия Чолева.

„В годината, когато пътуванията рязко намаляха и външното движение се усмири, вътрешните пътувания сякаш набъбнаха до обеми, които тепърва ще се преживяват. Книгата на Силвия Чолева излиза именно в такъв момент (който е рано да определим като преходен или не) и ми напомни моето първо излизане и престой другаде, срещата с непознатите (аз), дневниците (които ме е страх да отворя), традицията да се поседи преди дълъг път“, пише в блога си Иван П. Петров.

Книгата „Отиване връщане“ излиза за първи път през 1997 година под редакторството на Малина Томова. Оформлението на първото издание е на Даниела Олег Ляхова, а дизайнът на сегашното издание е на Надежда Олег Ляхова.

Марин Бодаков определя „Отиване връщане“ като явление в съвременната българска литература. 

Чуйте какво каза още литературният критик и журналист за книгата заедно със Силвия Чолева в „Артефир“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Вазов

Сопот чества 174 години от рождението на Иван Вазов

Честванията на 174 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов продължават в Сопот. На рождената дата на писателя (9 юли) ще бъде връчена Националната Вазова награда за литература , учредена през 1970 година. Тазгодишният лауреат е Здравка Евтимова . Повече за празничната програма в "Нашият ден" разказва Станислав..

публикувано на 08.07.24 в 09:19

Хунгарикуми – уникално от Унгария

На 1 юли Унгария пое председателството на Съвета на Европейския съюз. По този повод в понеделник (8 юли) от 14 ч. в градинката на Кристал ще бъде открита изложбата "Хунгарикуми – уникално от Унгария" .  Повече за проекта в "Артефир" разказва директорът на Унгарския културен институт "Лист" Сандра Мишкеди . Хунгарикуми е събирателно понятие,..

публикувано на 08.07.24 в 08:45
Снимката е илюстративна

През юли лятото се развихря

В редакция "Хумор и сатира" обичаме лятото не по-малко, отколкото обичаме есента, зимата и пролетта. В първата неделя от истинското лято веднага след новините в 18 часа можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Антон Радичев и Пламен Сираков и писателя Мирон Иванов, които са..

публикувано на 05.07.24 в 18:10

Заветът на Чичо Чичопей оживява в литературен конкурс

Голямата загуба Загубих си джоба – Нали съм щастливец. А вътре богатства за цял милион: От чужд геврек дупка, Перчем от плешивец… И въздух, и въздух от спукан балон! Поет от национално значение Янаки Петров (Чичо Чичопей) Второто издание на литературния конкурс "Янаки Петров" на името на..

публикувано на 05.07.24 в 16:27

Група "Сигнал" с уникален спектакъл на варненска сцена

Жителите и гостите на Варна ще бъдат свидетели на  уникален музикален спектакъл на 8 юли . За първи път морската ни столица ще посрещне обичаната рок група " Сигнал", която ще се изяви съвместно с 30 музиканти от симфоничен оркестър . Шоуто, озаглавено "СИГНАЛ Symphonic", е първият такъв проект в историята на групата и обещава незабравимо изживяване за..

публикувано на 05.07.24 в 13:28