Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на родилната помощ в България

Снимка: БГНЕС

Бабинден е един от най-големите народни женски празници. Посветен е на бабите – това са жените, които помагат при раждане, на младите булки и невести. От древността този ден е подчинен на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са бабували на родилките. Първото българско бебе (момиченце) за годината се роди във Варна в първата минута на 1 януари 2021 г.

Йорданка Стефанова, старша акушерка на Родилно отделение при СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов - Варна", е гост в "Нашият ден", за да разкаже за родилната помощ в България.

"На 20 март стават 32 години, откакто работя в това лечебно заведение. Упражнявам от първия ден досега професията си с огромно желание и трепет. Все още има желание да се упражнява тази професия – през изминалата година доста нови акушерки започнаха работа при нас, имат желание и се справят добре. Уча ги на тънкостите в професията – все пак това е един занаят – всеки занаят с гледане и с опит "се краде".

Всеки ден минава различно, работата си върви, повече работа имаме от предходната година – живи и здрави бебета. Това е най-радостното."

Проф. д-р Емил Ковачев, д.м.н., лекар АГ, управител на СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов - Варна" ЕООД, разказа в "Нашият ден":
"През 2020 г. родените деца при нас са 2099 г. Има леко увеличение в сравнение с 2019 г. 2020 г. беше белязана с Covid-19. При нас още от март месец, от първия пандемичен връх, е създадена стройна организация, създадено е отделение, в което се обслужват родилки и други пациентки със спешна акушеро-гинекологична патология с придружаваща Cоvid инфекция. Като цикълът е затворен – операционна, предродилна зала, родилна зала. Вече има около 10-тина родилки, родили успешно при нас с придружаваща Cоvid патология. Всичко е наред при тях и децата също са добре. 
Готови сме за отваряне отново на плановия прием. В последните дни здравният министър разреши плановия прием – това е за плановите гинекологични операции. Това е една добра инициатива. Защото част от нашите операции, въпреки че са планови, понякога са с отложена спешност. 
Бабинден е голям празник в българския обреден каледар. Той идва още от езическите праславянски времена и преминава през всичките епохи на съществуване на българската народност като почит към жената, която помага за идването на новия живот. В България той се празнува от 1951 г., когато е обявен официално за Ден на родилната помощ и празник на гинеколози и акушерки. В настоящите трудни времена този празник добива ново звучене, защото носи оптимизъм, утвърждава вярата в живота, който пребъдва и тържествува въпреки някои трудни обстоятелства."
Проф. Ковачев поздрави своите колеги и им пожела здрави и сили да отстояват професията, да изпитват удовлетворение от усилията си и радостта от щастливите усмивки на майките, които поемат в ръце своите рожби. "За нас, акушер-гинеколозите, най-голямата награда е да видим щастливите майчини очи и да чуем детския звънлив плач."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Етиката като инструмент за посрещане на бъдещето

Етически комисии, етически стандарти, етически кодекси биват формирани във все повече тясноспециализирани полета – медицина виртуални пространства, експерименти и прочее – като опит за превръщане на етиката в инструмент за взимане на решения.   Неизбежен ли е прогресът и дали онова, в което виждаме положителна промяна днес, няма да се окаже в..

публикувано на 01.10.24 в 12:10

Кристина Божилова: Нидерландия остава водеща дестинация за българските студенти

Изложението "Световно образование" предоставя чудесна възможност за задълбочаване на познанията относно тенденциите в образователната сфера, както и за отговор на редица въпроси – запазва ли се интересът към образование в чужбина, дали България се утвърждава като привлекателна дестинация за обучение, продължава ли Нидерландия да бъде лидер и..

публикувано на 01.10.24 в 11:26
Юлияна Антонова-Мурата

Юлияна Антонова-Мурата представя "Хай, хай, Япония": Уроци за радостта в ежедневието

Юлияна Антонова-Мурата разказа с топлина и лични примери за своята втора родина – Япония, като сподели, че не е търсила сензации в историите си, нито е сравнявала Япония с България . Тя подчерта, че историите в книгата "Хай, хай, Япония" са простички и човешки, без да се стреми към сензационност или драматизъм. За нея е важно да предаде усещането..

обновено на 01.10.24 в 11:18

Българският застрахователен пазар през 2024 година

Днес се връчват наградите "Застраховател на годината" – празник за всички служители в застрахователния сектор. Гост в "Нашият ден" е Мария Велева , изпълнителен директор на дружеството, което миналата година получи награда за цялостен принос в застрахователното посредничество. Велева запознава слушателите със състоянието на..

публикувано на 01.10.24 в 10:11

Днес се връчват наградите "Застраховател на годината"

Днес  за 16-та поредна година се връчват наградите "Застраховател на годината" . Награда ще бъде присъдена за пенсионноосигурително дружество на годината и за застрахователен брокер на годината, като отличени ще бъдат най-добрите компании в сектора. Организатори на събитието са Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Асоциацията на..

публикувано на 01.10.24 в 09:16