Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Здравко Петров: Музикалният редактор трябва да е безпристрастен, както и журналистът

| обновено на 26.01.21 в 19:08
Здравко Петров
Снимка: личен архив

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" среща с лица и гласове от програмата. 

Здравко Петров, старши музикален редактор в програма "Хоризонт" на БНР, е Главен герой в "Нашият ден".

"От любимата програма "Христо Ботев" започна моята кариера през 1985 г. Първоначално сътрудничих на едно музикално предаване "Музикален пасианс" и от далечната 1998 г. съм на щат в БНР. Като че ли беше вчера. Не мога да повярвам колко бързо мина времето в Старата къща... Огромен почитател на радиото съм още от ученическите си години. Много бях увлечен от музикалните предавания, които тогава буха много популярни. В Националното радио ми подаде ръка една плевенчанка – музикалната редакторка Иванка Кючукова, която работеше в програма "Хоризонт". Тя повярва в моите качества и ме предложи на Галина Траянова от Музикална къща. Тогава тя беше продуцент в Шеста кабина и музикален редактор на "Музикален пасианс". Постепенно навлязох в средите на Музикална редакция. Сред колегите Елинка Величкова е оказала огромно въздействие върху моето развитие като музикален редактор. Тя е огромен професионалист – и като музикален оформител, и като музикален редактор."

Италианската музика и Санремо

"В петък (29 януари) се отбелязват 70 години от създаването на конкурса Санремо. Има вероятност тази година фестивалът да не се проведе или пък да се проведе без публика и без акредитация на журналисти и музикални специалисти, както досега. Аз съм имал тази възможност дълги години да отразявам за БНР проявите на Санремо." 

Как се променяше музиката

"Много труден въпрос. Музиката не е статично изкуство и се променя непрекъснато, навлизат нови стилове, нови изпълнители... Какво ни води нас, музикалните редактори, всеки решава сам за себе си. Музикалният вкус е много относително понятие. Лично аз се старая да избирам песни, които имат хитов елемент – търся както езиковото, така и половото разнообразие. Да има присъствие от всички европейски страни, от Америка... Разбира се, превес имат българските песни, защото все пак сме Българско национално радио. 

Другата моя голяма слабост е българската музика. Аз правя едно доста сериозно изследване на историята на българската популярна музика."

Кое определя хита

"Това няма как да се обясни – всеки усеща сам за себе си. Има запеваем рефрен и стандартна мелодична линия, характерна за тези песни. Хитът е нещо, което се запява и остава във времето.

Доколко е важно музикалният редактор да се опита да отговори на слушателските вкусове

"За мен това трябва да е водещото. Изключително е важно. Всеки от нас има собствен индивидуален вкус, но музикалният редактор трябва да бъде безпристрастен, така както и един журналист трябва да бъде безпристрастен. Т.е. не трябва да се робува на личния вкус. Музикалният редактор трябва да се съобразява с това, което слушателя харесва. И да следваме тази линия на разнообразието."

Преподавател в Музикалната академия

"Мога да се похваля, че имаме наши и мои възпитаници, които работят в програма "Христо Ботев" – Георги Величков, вече утвърден музикален редактор, от миналата година и Тошко Йосифов – музикален редактор и на днешното предаване. То се справя много добре. Каквото мога, му помагам със съвети."   

За това дали е възможна замяната на музикалния редактор с робот, за италианската певица и актриса Миета, за фотографията като хоби – чуйте повече в звуковия файл.

Здравко Петров е роден е на 28.09.1970 г. в Плевен, зодия Везни. Завършва музикално училище в родния си град и музикално-теоретичния факултет в Музикалната академия (АМТИИ) в град Пловдив със специалностите музикална педагогика и методика и преподаване на солфеж. От 1996 г. е щатен музикален редактор в БНР, а понастоящем старши музикален редактор. Член е на СБК (Съюз на българските композитори) в секцията на музиколозите, както и на СБЖ (Съюз на българските журналисти) в секцията на музикалните журналисти. 

В продължение на дълги години той насочва музикалните си интереси и в областта на популярната музика, като аналитично, обосновано и задълбочено изследва процесите на нейното развитие, в това число на българската и италианската музика. От 2008 г. ежегодно е канен от RAI на фестивала Санремо в Италия. От същата година е и преподавател (асистент) по история на попмузиката, музикално оформление и редактиране на музика за електронни медии в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ - София, като му предстои защита на образователна степен „доктор“, бил е хоноруван преподавал по музика в Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) „Константин Кирил Философ“ в София. 

Здравко Петров е автор на множество статии и аналитична музикална критика в различни електронни и печатни издания, направил е много анотации и селекции на песни за звуконосители, участва в радио- и телевизионни предавания, в които представя творчеството на почти всички певци и композитори от областта на българската попмузика, журирал е на фестивалите „Златният Орфей“, „София“, Българската песен на Евровизия, „Лирата на Орфей“, Радиоконкурс „Пролет“. 

В БНР Здравко Петров е бил музикален редактор и музикален оформител на редица политически, публицистични и художествено-драматургични предавания като: „Утро“, „Добър ден“, „Нашият ден“, „Артефир“, „Семейна събота“, „И рибар съм и ловец съм“, „Отвъд“, „Изгрев“, „Познати и непознати“, „За здравето“, „Семейно радио“, „Мрежата“, „Нощен блок“, „А сега накъде“, „Нашият ден“ и др. Той е автор и водещ на редица специализирани музикални предавания в БНР, сред които “Звезден прах”, „Музикален пасианс“, „Канцонисима“, „Български музиканти“, седмичната класация за български песни „7 в 11“, понастоящем заедно с Диляна Трачева е водещ на БНР ТОП-20, а от 2011 г. е музикален редактор на предаването на композитора Найден Андреев „Маестро, музика“, като след неговата кончина и водещ на същото. 

През годините е осъществил много интервюта с видни творци от областта на българската популярна музика, голяма част от които се съхраняват в „Златният фонд“ на БНР. От 2012 г. Здравко Петров изцяло е отговорен за ротацията и излъчването на песните в стрийминг канала за българска поп и рокмузика „Бг Поп“ на радио Бин@р на БНР. А от юли 2020 г. е старши музикален редактор в програма „Хоризонт“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 юни 2024 г.

16 юни 3.00 часа – Лудвиг ван Бетовен (1770-1827), Missa Solemnis (Тържествена меса) в Ре мажор, оп. 123. Изпълняват Луси Кроу (сопран), Ан Халенберг (мецосопран), Джовани Сала (тенор), Уилям Томас (бас), хор Монтеверди и Революционен и романтичен оркестър. Диригент Джон Елиът Гардинър. 4.14 часа – Лудвиг ван Бетовен (1770-1827), Клавирно трио в Си..

публикувано на 15.06.24 в 12:05

160 години от рождението на Рихард Щраус

На 11 юни 1864 г. в Мюнхен се ражда композиторът Рихард Щраус. Много трудно е да се определи с кои свои произведения той остава в историята – с оперите, симфоничните поеми или с песните си. Но едно е ясно – посвещава живота си на Нейно величество Музиката и ни дарява в наследство 16 опери, 2 симфонии и 8 симфонични поеми, 2 концерта за валдхорна и над 200..

публикувано на 15.06.24 в 07:55
Максим Цеков

Максим Цеков – австрийският цигулар от български произход

"Лауреатите" е нов музикален проект на Оркестър "Кантус Фирмус", който започна с концерт в началото на седмицата. Публиката се потопи в духа на романтизма чрез мелодиите на Шуберт и Чайковски и новата пиеса за цигулка "Смиляна" от Георги Андреев. Солист и концертмайстор на оркестъра бе едва 23 -годишният Максим Цеков . Той е лауреат от престижни..

обновено на 14.06.24 в 12:33
Орлин Горанов

Орлин Горанов: Музиката е най-висшият език между разумните същества

С неподражаемия си глас и артистична харизма Орлин Горанов вече повече от половин век е на върха на българската музикална сцена. Обичаният от поколения българи певец е в студиото на "Нашият ден", за да говори за предстоящите срещи с публиката и нестихващото творческо вдъхновение. Орлин Горанов ще отпразнува своите "50 години магия" с..

публикувано на 14.06.24 в 11:00

"Кавалерът на розата", комична опера в три действия от Рихард Щраус

Либрето: Хуго фон Хофманстал. Световна премиера: 26 януари 1911, Дрезден - Königliches Opernhaus. Първо изпълнение в България: 2 юни 1969, София, режисьор – Димитър Узунов, диригент – Асен Найденов. Действащи лица: • Маршалката, принцеса Мария Тереза фон Верденберг – сопран • Октавиан, граф Рофрано, неин млад любовник – мецосопран • Барон Окс..

публикувано на 14.06.24 в 09:22