Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Здравко Петров: Музикалният редактор трябва да е безпристрастен, както и журналистът

| обновено на 26.01.21 в 19:08
Здравко Петров
Снимка: личен архив

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" среща с лица и гласове от програмата. 

Здравко Петров, старши музикален редактор в програма "Хоризонт" на БНР, е Главен герой в "Нашият ден".

"От любимата програма "Христо Ботев" започна моята кариера през 1985 г. Първоначално сътрудничих на едно музикално предаване "Музикален пасианс" и от далечната 1998 г. съм на щат в БНР. Като че ли беше вчера. Не мога да повярвам колко бързо мина времето в Старата къща... Огромен почитател на радиото съм още от ученическите си години. Много бях увлечен от музикалните предавания, които тогава буха много популярни. В Националното радио ми подаде ръка една плевенчанка – музикалната редакторка Иванка Кючукова, която работеше в програма "Хоризонт". Тя повярва в моите качества и ме предложи на Галина Траянова от Музикална къща. Тогава тя беше продуцент в Шеста кабина и музикален редактор на "Музикален пасианс". Постепенно навлязох в средите на Музикална редакция. Сред колегите Елинка Величкова е оказала огромно въздействие върху моето развитие като музикален редактор. Тя е огромен професионалист – и като музикален оформител, и като музикален редактор."

Италианската музика и Санремо

"В петък (29 януари) се отбелязват 70 години от създаването на конкурса Санремо. Има вероятност тази година фестивалът да не се проведе или пък да се проведе без публика и без акредитация на журналисти и музикални специалисти, както досега. Аз съм имал тази възможност дълги години да отразявам за БНР проявите на Санремо." 

Как се променяше музиката

"Много труден въпрос. Музиката не е статично изкуство и се променя непрекъснато, навлизат нови стилове, нови изпълнители... Какво ни води нас, музикалните редактори, всеки решава сам за себе си. Музикалният вкус е много относително понятие. Лично аз се старая да избирам песни, които имат хитов елемент – търся както езиковото, така и половото разнообразие. Да има присъствие от всички европейски страни, от Америка... Разбира се, превес имат българските песни, защото все пак сме Българско национално радио. 

Другата моя голяма слабост е българската музика. Аз правя едно доста сериозно изследване на историята на българската популярна музика."

Кое определя хита

"Това няма как да се обясни – всеки усеща сам за себе си. Има запеваем рефрен и стандартна мелодична линия, характерна за тези песни. Хитът е нещо, което се запява и остава във времето.

Доколко е важно музикалният редактор да се опита да отговори на слушателските вкусове

"За мен това трябва да е водещото. Изключително е важно. Всеки от нас има собствен индивидуален вкус, но музикалният редактор трябва да бъде безпристрастен, така както и един журналист трябва да бъде безпристрастен. Т.е. не трябва да се робува на личния вкус. Музикалният редактор трябва да се съобразява с това, което слушателя харесва. И да следваме тази линия на разнообразието."

Преподавател в Музикалната академия

"Мога да се похваля, че имаме наши и мои възпитаници, които работят в програма "Христо Ботев" – Георги Величков, вече утвърден музикален редактор, от миналата година и Тошко Йосифов – музикален редактор и на днешното предаване. То се справя много добре. Каквото мога, му помагам със съвети."   

За това дали е възможна замяната на музикалния редактор с робот, за италианската певица и актриса Миета, за фотографията като хоби – чуйте повече в звуковия файл.

Здравко Петров е роден е на 28.09.1970 г. в Плевен, зодия Везни. Завършва музикално училище в родния си град и музикално-теоретичния факултет в Музикалната академия (АМТИИ) в град Пловдив със специалностите музикална педагогика и методика и преподаване на солфеж. От 1996 г. е щатен музикален редактор в БНР, а понастоящем старши музикален редактор. Член е на СБК (Съюз на българските композитори) в секцията на музиколозите, както и на СБЖ (Съюз на българските журналисти) в секцията на музикалните журналисти. 

В продължение на дълги години той насочва музикалните си интереси и в областта на популярната музика, като аналитично, обосновано и задълбочено изследва процесите на нейното развитие, в това число на българската и италианската музика. От 2008 г. ежегодно е канен от RAI на фестивала Санремо в Италия. От същата година е и преподавател (асистент) по история на попмузиката, музикално оформление и редактиране на музика за електронни медии в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ - София, като му предстои защита на образователна степен „доктор“, бил е хоноруван преподавал по музика в Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) „Константин Кирил Философ“ в София. 

Здравко Петров е автор на множество статии и аналитична музикална критика в различни електронни и печатни издания, направил е много анотации и селекции на песни за звуконосители, участва в радио- и телевизионни предавания, в които представя творчеството на почти всички певци и композитори от областта на българската попмузика, журирал е на фестивалите „Златният Орфей“, „София“, Българската песен на Евровизия, „Лирата на Орфей“, Радиоконкурс „Пролет“. 

В БНР Здравко Петров е бил музикален редактор и музикален оформител на редица политически, публицистични и художествено-драматургични предавания като: „Утро“, „Добър ден“, „Нашият ден“, „Артефир“, „Семейна събота“, „И рибар съм и ловец съм“, „Отвъд“, „Изгрев“, „Познати и непознати“, „За здравето“, „Семейно радио“, „Мрежата“, „Нощен блок“, „А сега накъде“, „Нашият ден“ и др. Той е автор и водещ на редица специализирани музикални предавания в БНР, сред които “Звезден прах”, „Музикален пасианс“, „Канцонисима“, „Български музиканти“, седмичната класация за български песни „7 в 11“, понастоящем заедно с Диляна Трачева е водещ на БНР ТОП-20, а от 2011 г. е музикален редактор на предаването на композитора Найден Андреев „Маестро, музика“, като след неговата кончина и водещ на същото. 

През годините е осъществил много интервюта с видни творци от областта на българската популярна музика, голяма част от които се съхраняват в „Златният фонд“ на БНР. От 2012 г. Здравко Петров изцяло е отговорен за ротацията и излъчването на песните в стрийминг канала за българска поп и рокмузика „Бг Поп“ на радио Бин@р на БНР. А от юли 2020 г. е старши музикален редактор в програма „Хоризонт“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програма "Христо Ботев" излъчва директно от Варна откриването на ММФ "Варненско лято"

Две години преди честването на своя 100-годишен юбилей, Международния музикален фестивал "Варненско лято" открива поредното си издание с концерт, събрал в едно традиция и бъдеще! В програмата на 22 юни присъства музикалната емблема на фестивала Рапсодия "Вардар", премиера на нова творба, написана специално за фестивала – "Увертюра във форма на..

публикувано на 22.06.24 в 07:50
 Проф. д-р Боряна Ламбрева (вдясно) и Аделина Александрова

Пианистката Боряна Ламбрева: Най-важното нещо в изкуството е да му служим вярно

"Бях много добра изпълнителка, но прекарвах доста часове на пианото сама. В гимназията много свирех и може би по тази причина сега, когато се срещаме със съученици и те разказват забавни случи от онези години, се питам дали наистина съм завършила същото училище. Аз дори и на военно обучение не отидох с моя випуск, защото пак имах някакъв ангажимент и..

публикувано на 21.06.24 в 11:05

Японско турне с "Аларма Пънк Джаз" и heavenphetamine

В края на тази и началото на следващата седмица концертната поредица "Аларма Пънк Джаз" на програма "Христо Ботев" ще представи с три концерта японското краут-рок/психеделик/пост-пънк дуо heavenphetamine за първи път в България. Градовете са Пловдив – в Bee Bop Café на 23 юни (в емблематичната вече поредица пловдивска на "Аларма" "Неделя..

публикувано на 19.06.24 в 21:44

Епохата Константин Илиев

Той е творец, чието присъствие на музикалния ни небосклон през втората половина на XX век е определяно като поява на метеор, като изключително явление, като епоха. И това признание идва не само от почитателите, приятелите и съмишлениците, но и от онези, които влизат в открита колизия с него, независимо дали тя е на естетическа или..

публикувано на 18.06.24 в 09:36

Помните ли певеца Атанас Панайотов?

През месец април предаването "Портрети" представи творческата история на певеца Атанас Панайотов– един от популярните изпълнители на песни от Шуменско от втората половина на миналия век, концертирал с певци като Мита Стойчева, Борис Машалов, Йовчо Караиванов, Соня Кънчева и много други. Атанас Панайотов е роден е в с. Янково, област Шумен през..

публикувано на 17.06.24 в 12:41