Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да чуеш собствения си глас

Снимка: artegallery.eu

Галерия „Арте“ представя самостоятелната изложба на младата художничка Яна Петкова-Каракашова, която в някаква степен ни среща с новото си амплоа. Експозицията включва предимно картини-пейзажи, изпълнени в акрилна техника, тушови пейзажи и колажи. Продукт на природно дарование и творческа енергия, показаното в изложбата говори за един свят, изпълнен с лични предпочитания и търсене на собствено лице.

Яна Петкова произхожда от една артистична, три поколения художническа фамилия, защото тя е внучка на големия наш художник Найден Петков. За него навремето казваха, че „притежава редкия талант да бъде едновременно понятен и артистичен“. Баща ѝ Мартин Петков е керамик, друг човек от фамилията Катя Петкова работи с тъкан текстил, а Яна Петкова, която е завършила специалност „Текстил“ в Художествената академия и показваше предимно работи в ръчна хартия, днес виждаме в друго амплоа. тя търси собствено пластическо кредо, въпреки органическата естетическа спойка с прочутата фамилия.


„Безспорна емоционалност, изразена деликатни нюанси, чувствителност към пулсацията на багри и фактури, виждам бъдещето на Яна Петкова именно в разгръщането на тези живописни и душевни – пространства върху които тя ще сложи свой неповторим личен знак“ – казва за изложбата доцент Ружа Маринска.

Ето как самата Яна Петкова говори за своите картини в галерия „Арте“, лаконичното заглавие „Живопис“, която може да бъде видяна до 5 февруари. Ще чуете и думи на галеристката Гергана Борисова за този избор.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23
 Калина Богоева

Рожден ден празнува примабалерината Калина Богоева

Поздравяваме за рождения ден една жар-птица!  Днес празнува примабалерината и балетен педагог акад. Калина Богоева – признат авторитет в областта на класическия танц у нас. Свързваме се с акад. Богоева по телефонната линия на "Артефир", за да говорим за съня на една вечна балерина и поезията като балет. Акад. Богоева споделя, че..

публикувано на 04.10.24 в 13:12