На Балканите обичаме да спорим и сме готови страстно да се хвърлим във всяка тема, засягаща общото ни наследство. Кулинарната традиция не е подмината – кой държи авторските права над мусаката и къде става най-хубавата баница – тези теми са способни да предизвикат разпалени дискусии.
В едно обаче, балканците сме съгласни, готвим добре, имаме богата, колоритна и пъстра традиция - и точно тя е тема на академичен курс, предназначен за студенти от Масариковия университет в Бърно.
Идеята на д-р Елена Крейчова и нейните колеги е чрез храната да открехнат вратата към културата и традициите на Балканите, а интересът към курса не е само от студентите филолози, записали са се и изучаващи фармация, медицина, компютърни науки и др.
Идеята е през кулинарната традиция, студентите да опознаят културата и традициите, а и да се разсеят устойчиви централноевропейски заблуди като тази, че шопската салата се подправя със захар.
„Темата за балканската кухня има голям потенциал, по отношение на храната имаме какво да покажем и с какво да се гордеем“, смята д-р Крейчова.
Д-р Елена Крейчова е главен асистент в Катедрата по славистика към Философския факултет на Масариковия университет, Бърно, Чехия. Преподавател е по практически български език и чете лекционни курсове по старобългарски език, по теоретична граматика на южнославянските езици и по историческа граматика на славянските езици.
Научните ѝ интереси са в областта на сравнителното славянско езикознание, психолингвистиката, старобългаристиката, на теорията и практиката на превода, на обучението по български език като чужд. Автор на множество научни публикации по съпоставителното езикознание, на речници, на уеб базирани курсове за чуждестранни студенти българисти към Масариковия университет.
Едва ли са много хората, които ще кажат, че не се вълнуват как ще се представят и какво впечатление ще създадат за себе си при първа среща. Още по-малко вероятно е да чуем подобно нещо от учител преди началото на първия учебен ден. От личен и споделен опит обаче знаем, че понякога първият контакт между педагога и децата може да е начало на ведро и..
Четиринадесетата международна конференция "Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство" (DiPP 2024) започна в Бургас . "Конференцията цели да представи иновации, проекти и научни и научно-приложни разработки в областта на цифровото документиране, архивирането, представянето и запазването на световно и национално материално и..
Професионалната гимназия по текстил и облекло "Добри Желязков" в Сливен е създадена през 1883 г. и е едно от първите професионални учебни заведения в свободна България. Още преди Освобождението Сливен се оформя като център на текстилното производство. В региона се отглеждат много овце, а вълната е ценна суровина за производство на платове,..
Септември е месец на българската гордост – на 6-и извършваме Съединението, на 22-и обявяваме Независимостта. Зад всички тези знаменателни събития стоят обаче хората, извършили ги. И ако Денят на Независимостта е повече дипломатически совалки, то Съединението си е истинско народно въодушевление и вдъхновение, извикано от дейността на люде – били..
Под това мото премина разговорът за красивите мигове на израстването и съзряването, но и за отговорността на младите хора. Гост бе проф. Владимир Пилософ: експерт по педиатрия, посветил кариерата и живота си на детското здраве. Той коментира най-наболелите проблеми в тази сфера: педиатричната грижа в България, отношението към ваксините, "завръщането"..
Започва новата сесия за кандидатстване в европейската програма за мобилност в областта на културата Culture Moves Europe – "Културата движи Европа"...
Световният фурор "Това е магията" (C’est la Magie) кара малки и големи да повярват в невъзможното с високотехнологични илюзии и смайваща магия с участието..
С постановката на Клаус Гут, Виенската държавна опера празнува 100-годишнината от рождението на композитора със звезден състав – Асмик Григориан като..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg