Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Титопулу: Хоум офис – рискове и неизвестни

| обновено на 08.02.21 в 11:31
Снимка: Pixabay

Какви са рисковете при работата от вкъщи? Как биха могли фирмите, извършващи контролните изследвания, да си свършат работата в условията на “хоум офис“? Темата коментира Мария Титопулу, д-р по социална медицина и зам.-управител на първата частна компания, специализирала в областта на безопасните и здравословни условия на труд в България, в “Нашият ден“.

Рисковете

“Освен психичното здраве на работещите, има много други неща, които крият опасности и следва да им бъде обърнато специално внимание. Става въпрос за новата нормативна уредба, която до някаква голяма степен да отразява новата реалност. Истината е една – от една година трудовият свят работи по нов начин. И нищо не ни подсказва, че този нов начин и работа от разстояние, ще бъдат прекратени след края на пандемията. През цялото това време ние чакаме нормативна уредба, указания, методическа помощ, която да направи по-ясна рамката на тази нова реалност.“

“Виждате, че дори в Европа чак сега, близо година от пандемията, се приема регламента и то за едно единствено право на работниците, правото на изключване. Ние, като консултанти по здраве и безопасност, сме звеното между работодателя и работниците, ние имаме нужда от база, а тя липсва“, казва Титополу.


Безопасност на труда при работа от вкъщи

“Работата в последната една година нарасна много, отговорностите също. Тъй като в Кодекса на труда има един-единствен член, член 107з, който регламентира работата от разстояние и надомната работа. Няма нищо по-конкретно, на което да можем да се опрем, за да си свършим съвестно нещата. Работодателят отговаря за безопасността и здравето на своите служители, дори и тогава, когато те работят от разстояние. Така че той трябва да направи замервания на факторите на работната среда, това най-често включва: електробезопасност, микроклимат, шум и осветеност. Трябва да оцени риска при работа и да даде своите предписания и препоръки.“


Неизвестните

“Кое е точно работното място? Как работникът спазва разписанията, които са в съответствие, с все още действащата наредба за работното време, почивките и отпуските. Знаем, че всеки работник работи с един физиологичен режим на труд и почивка. Дали този режим отговаря на действителността, дали не е само на хартия? Проблем е, ако се открие при тези замервания несъответствие, примерно незанулен контакт, за чия сметка е отстраняването на това несъответствие? Ако стане трудов инцидент, каква е тънката разлика между това дали той е трудов, или битов?“

Повече за рисковете при работа от вкъщи можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Ваня Григорова

Ваня Григорова: Самоексплоатацията не бива да се неглижира

"Ние станахме жертви – жертви на нашите телефони, имейли, компютри. По време на локдауна всеки трети работник е работил от вкъщи и това спаси живота на много хора, но заедно с това мнозина страдат от вредни странични ефекти. Изолация, умора, депресия,..

обновено на 08.02.21 в 10:48

Петър Витанов: Трябва да спре експлоатацията на хората, които работят у дома

В края на януари членовете на Европейския парламент приеха законодателна инициатива и призоваха Европейската комисия да предложи законодателен акт, който позволява на работещите с цифрови устройства да ги изключват извън работно време. Какво още включва..

обновено на 08.02.21 в 09:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лукс и древни загадки, или нещо за многоликия свят на Сардиния

В рубриката "Културен отпечатък" на предаването "Terra Култура", журналистът, писател и пътешественик Георги Христов-Муру Хорхе сподели своите впечатления за остров Сардиния, който често бива възприеман като "много скъпо място". Той уточнява: "Там..

обновено на 21.10.24 в 14:02

"Вечер на добродетелите": 15 години подкрепа за децата в риск

На 21 октомври 2024 г.  ф ондация "За Нашите Деца"   за 15-и път ще проведе  най-голямото си благотворително събитие – " Вечер на добродетелите" ,  от 19:00 ч. в Sofia Event Center.  В  рубриката "Разговорът" обсъдихме предстоящото събитие. Този..

обновено на 21.10.24 в 11:22

За трета година Urban Wine Fest

За трета година екипът на Българската асоциация на винените професионалисти организира най-мащабната и значима проява, посветена на каузата, а именно 4 градски винени фестивала, наречени Urban Wine Fest в 4 големи града на страната. Този..

публикувано на 21.10.24 в 09:59

Истории на непридружени деца, или как фондация помага за успешната интеграция на деца бежанци?

Темата на днешното рубрика "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" се фокусира върху децата, а специален гост беше Кристин Гологанова, социален работник и управител на фондация "Рийчаут.БГ". Тя разказа няколко затрогващи истории за..

обновено на 21.10.24 в 09:47

Искаме ли Христос в живота си?

Като избягваме да се взираме в злото на този свят, рядко си задаваме въпроса за неговата причина. Случили ни се нещо неприятно, достигне ли ни нещастие, сме склонни да припишем вината на хората, които са около нас, но трудно я търсим в себе си...

публикувано на 20.10.24 в 10:05