Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Достъп до култура и пандемия – какво се случва

Снимка: Ани Петрова

Не е възможно да има общество, в което напълно отсъстват неравенства. Благодарение на натрупаната култура за управление на обществата обаче има създадени механизми за солидарност и взаимна емпатия, които правят тези неравенства по-малко болезнени, по-малко сложни за онези, които изпадат в тях. Неравенствата в обществото се представят като не като някакъв вид единични проявления, свързани с икономическо, социално, обществено, образователно, достъп до дигитални услуги, а по-скоро като елементи от пъзел. 

В какво се изразяват неравенствата, породени от достъпа до култура? Ивана Мурджева коментира темата в “Нашият ден“.

“Последната година със своите пандемични измерения и особена ситуация, в която постави всички, особено работещите в сферата на културата, освен всичко останало като че ли ни отвори вратите към това да погледнем нещата от тяхната затъмнена страна. Достъпът до култура е проблем, който не е възникнал през последната година, а е последователно натрупван в годините назад. Така че е създал една ситуация, в която ние всички трябва с ръка на сърцето да признаем, че не се намираме в равна възможност на достъп до културния продукт.“


Данни

“Какъв е общият разход на домакинствата по различни видове пера? Ако направим едно сравнение, че свободно време, култура, отдих и образование се намират в една и съща точка. Това означава, че не можем да кажем какъв е размерът само на разхода за култура. Но общият годишен разход за трите на домакинството възлиза на не повече от 700 лв. Като в тази цифра е включено и образование“, казва тя и допълва –

“Ако това се разбие на лице на домакинството, разходът става от не повече от 320 лв. годишно за култура, отдих, свободно време и образование. Това означава, че домакинствата са намалили постепенно в годините своя разход. Това може да бъде резултат от различни фактори, които са не само икономически, но са свързани и с това, че достъпът до тези институции, които могат да ни дадат този културен ресурс, е намалял. Справката показва, че в този момент в България функционират около 31 галерии и около 40 държавни театри.“

“Много малко се говори за същинските проблеми, свързани с образованието в сферата на визуалните изкуства. С достъпа до галериите. С възпитанието на учениците и на децата, които трябва да намират пряк път към изкуството, за да могат да усвояват по-нататък знанията, които училището, а и след това университетът ще им дава. Проблемите, свързани с оцеляването на тези галерии, са безкрайно големи. Има негативна тенденция. “

Повече можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

За здравните неравенства

"По-добре богат и здрав, отколкото беден и болен."   Когато става дума за неравенства, усещането за несправедливост прави хората глухи и слепи да търсят излаз от състоянието, в което се намират. Но не е достатъчно само да се обвинява. Обществените..

публикувано на 04.02.21 в 09:48

Пазар на труда – старт и неравенство

Задълбочаването в темата за неравенствата води до установяване на факта, че тя рефлектира във всички обществени гънки, в които се фокусира, развива нашият живот.  По-конкретно темата за неравенствата при достъпа на пазара на труда коментира в..

публикувано на 18.02.21 в 11:05
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов театрален фестивал в Русе очаква първите си зрители от 8 октомври

"Есенни театрални срещи в Русе" – така се нарича новият фестивал, чието първо издание ще се проведе от 8 до 13 октомври в крайдунавския град. Основен организатор е Катя Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин и председател на..

публикувано на 05.10.24 в 09:15

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология,..

публикувано на 04.10.24 в 13:23