Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полова неравнопоставеност и трансформация на труда

Снимка: архив

Въпросът какво ни чака не е въпрос, вълнувал само нашето съвремие, а е вълнувал всички поколения. Някои от представите за бъдещето са били изключително интересни, а към днешна дата се определят като вълшебни приказки, други като утопии.

Но живеейки в една съвременност и искайки да разберем какво ще ни се случи, като че ли сме много внимателни в прогнозите си към днешна дата. Защото информацията, с която боравим, е в такъв лавинообразен вид, че е много трудно да бъде сведена до някакво конкретно знание.

За неравенствата, породени от неравнопоставеността между половете, коментира в “Нашият ден“ Ивана Мурджева:

Този въпрос става все по-сложен поради обстоятелството, че бива натоварен с различни политически реакции, с различен социален контекст и с различни обществени нагласи, които са нещо толкова устойчиво във времето, че промяната им изисква години.

“Европейският индекс за равнопоставеност между половете е много интересен. Той се концентрира върху една стобалова точкова система, като се счита, че достигайки до процент 100, е достигната пълна равнопоставеност между половете. Такава страна в Европа няма. Максималният индекс, до който се достига, е около 74 от 100 точки. Като изследователите казват, че промяната на точките е толкова бавен процес, че за да се достигне процентът 100, ще са необходими около 60 години напред. Което означава, че дори и при един висок индекс от 74 пункта, достигането до пълна равнопоставеност като че ли е една далечна перспектива.“


“Данните, които се включват в тази стобалова система, в тези сто точки, са определени в няколко основни пункта, които дават информация. Как тази равнопоставеност се отнася към здравеопазване, работа, финансова обезпеченост, образование, лично време и възможност за обществено влияние. Възможност да влияеш на обществото чрез изразяване на мнение. Някакъв вид публична власт.“

“Много интересна част от този индекс е и едно изследване, което е започнало от 2015 г. То е свързано с изследване как дигитализацията на средата ще се отрази на неравнопоставеността между половете. Още от 2015 г. е изведен на преден план проблемът с дигитализацията и че процесът на навлизане на “умните“ инструменти в бита ни ще доведе до цялостна реформация и промяна на пазара на труда и до нова диверсификация между половете.“

“Смята се, че трансформацията на пазара на труда ще доведе до една тенденция, която е била позабравена във времето – високите постови позиции, свързани с овладяване на технологиите в много висок ранг на владеене, отново ще останат за едно известно време запазени за силния пол – казва Мурджева и пояснява:

Струва ми се, че винаги когато се намираме на прага на някаква революция, често говорим за четвърта индустриална революция, и когато тази революция започва да изявява своите отличителни характеристики, винаги на челната позиция в управлението, в овладяването на тези процеси като че ли застава мъжът.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Смисълът на християнската вяра в границите между живота и смъртта

Има ли нещо по-противоположно от живота и смъртта? В евангелското четиво от днешната неделя пред градските порти на Наин се срещат погребалното шествие на един младеж и шествието, предвождано от Иисус Христос, заобиколен от Своите ученици и следван от множество народ. Шествието на смъртта върви срещу шествието на живота. Винаги, когато видим..

публикувано на 06.10.24 в 09:15
Елица Дякова

Инициативност

Елица Дякова работи в МИГ Долни Дъбник и Долна Митрополия – Местна инициативна група, която да подпомогне на място земеделските стопани и производителите в района. Местните инициативни групи разполагат с достатъчно инструменти, за да изграждат общност и да съживяват малките населени места,   с помощта и на местни инициативни хора, черпейки..

публикувано на 05.10.24 в 16:35
Амир Горен

Амир Горен: Ще запомня миризмата на кръв и омраза

Полковник Амир Горен, утвърден международен експерт по въпросите на антитероризма, ветеран от 8 войни, активно участвал в стотици бойни действия, който има 42-годишен опит в областта на отбраната и сигурността към  IDF  и е съосновател на отряда от командоси "Маглан", разказва за първи път пред слушателите на БНР, в "Мрежата", от първо лице, за..

публикувано на 04.10.24 в 16:45

Игровизация в образованието: Основен акцент на Sofia Game Night

Малко по-малко от месец ни дели от една от най-очакваните вечери за гейминг общността – голямата нощ на игрите, позната като Sofia Game Night. Това е най-голямото събитие за видеоигри, мобилни приложения и настолни образователни игри в България. За втора поредна година събитието ще включва не само изложби, но и лекционна част, в която ще се..

обновено на 04.10.24 в 14:12
ОД на МВР в Пловдив

Защо бившият ръководител на "Човешки ресурси" в ОДМВР - Пловдив води дълга съдебна битка

Защо в продължение на две години бившият ръководител на "Човешки ресурси" в ОДМВР (полицията) в Пловдив води битка в съда и иска да докаже, че неговият отдел е бил преструктуриран, за да бъде назначен ексдиректорът на местната дирекция на МВР Димитър Балев? Какъв е Частният случай на Траян Тодоров от град Пловдив? Той води 2-годишна съдебна битка в опит..

публикувано на 04.10.24 в 13:25