Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Златков на Международния панаир на интелектуалната книга non/fiction в Москва

Кирил Златков
Снимка: Фелия Барух

Централно място сред събитията в Москва през март заема Панаирът на интелектуалната книга non/fiction. На 24 март в рамките на специалната програма за илюстратори, озаглавена "ДНК на книгата", публиката ще се запознае с творчеството на художника-график и илюстратор Кирил Златков, който по zoom се включи от София. Ще бъде представен кратък документален филм за Кирил Златков "Образ&Подобие" (България, 2021). Събитието се организира с подкрепата на Посолствoто на Републикa България в Руската федерация, Българския културен институт в Москва и Международното триенале на сценичния плакат-София.

Събитието протича в Гостиний двор (ул. "Ильинка", 4). Може да се проследи, ако се кликне на следния линк в 16.45 българско време: 

https://www.youtube.com/watch?v=k9ZK8tW8Sd4

Майя Праматарова е драматург, театровед, преводач и режисьор. През последните години живее в Москва. В "Артефир" Майя Праматарова разказва повече за московския културен афиш и акцентите в програмата на БКИ в Москва:

"Работихме 8 месеца почти само онлайн, вече през март можем да каним и гости, което е едно малко чудо. Паралелно продължават и онлайн програмите, в т.ч. и на големия руски портал Культура.РФ. Така че най-краткият отговор е – ние работим хибридно.

Такава е и днешната проява с художника илюстратор Кирил Златков – аз ще бъда на място, в атриума, а Кирил Златков ще бъде наш събеседник по Zoom. С него ще говорим за българската форма на кирилицата, за бъдещето на писменото слово, за това как създава той различни шрифтов В рамките на срещата ще направим и малка премиера на едно кратко филмче, което се нарича "Образ и подобие". 

Подобни мащабни прояви не се случват само благодарение на усилията на един човек или на един културен институт – голям кръг от хора подкрепят тези неща, за да станат факт."

Повече за акцентите в програмата на БКИ в Москва можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – БКИ Москва и Фелия Барух

Кирил Златков е български художник, проникновен изследовател и познавач на взаимодействията между образ и текст. Автор e на десетки забележителни плакати и е страстно отдаден на изкуството на книгата в неговите различни превъплъщения: оформление, типография, илюстрация, шрифт и визуална цялост.

Роден е през 1969 г. във Варна. През 1996 г. завършва НХА, специалност Графика (МА). Занимава се с различни видове изкуства. Работил е и в областта на рекламата като артдиректор и творчески директор. През последните години фокус на дейността му са книгите – оформление, типография, илюстрация, шрифт. Преподава шрифт и типография във Варненския свободен университет.

Създава съвместно със Зорница Христова картинните книги "Когато искам да мълча" и "История за краля и дъжда". Един от авторите на инициативата "За българска кирилица" (cyrillic.bg). Куратор на изложбите "Нова българска типография – 1" (2013) и "Нова българска типография – 2" (2019).

Има няколко самостоятелни изложби и множество участия в общи експозиции, биеналета и триеналета в страната и по света. 

Лауреат на престижни национални и международни награди. Сред тях: "Златен лъв" (2014) за книгата "Даниил Хармс. Избрани произведения", издателство "Факел експрес"; "Хр. Г. Данов" (2015) за детска книга "Когато искам да мълча" (заедно със Зорница Христова); "Златна четка" (2017); Награда за български автор на Международното триенале на сценичния плакат - София за плаката му "Театърът – това съм аз"; Голямата награда в конкурса "Шопен 200".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седемте хълма на Пловдив: Литературна хроника на един древен град

"Библиотека "Седемте хълма" събира историческата памет на Пловдив и е своеобразна художествена хроника на града под тепетата", започва представянето си Стойо Вартоломеев, собственик и управител на издателска къща, в ефира на рубриката "Културен отпечатък" на предаването "Terra Култура". Той споделя своите впечатления и мотиви зад създаването на..

публикувано на 30.09.24 в 11:20

11-о издание на фестивала за иновативно изкуство "180 градуса"

София събира международни артисти от независимата сцена за иновативно изкуство "180 градуса". Със своето 11-о поредно издание фестивалът ще предложи разнообразие от събития с фокус върху експериментални интердисциплинарни формати. Форумът обединява международни артисти от сферите на експерименталната музика, съвременния танц, пърформанса,..

публикувано на 29.09.24 в 12:25
Емил Измирлиев

Животът е един ден и това е днешният ден

В епизод 556 "Трамвай по желание" среща своята публика с талантливия писател, есеист, сатирик и драматург Емил Измирлиев. В кратък и широко известен автопортрет, Измирлиев обрисува себе си така: "Емил Измирлиев, обикновен български писател. Роден съм където и когато ми е паднало – в град Дупница на 27 април 1953 г. Имало е и друга..

публикувано на 28.09.24 в 13:10

Нова сесия на европейската културна програма за трансгранична мобилност

Започва новата сесия за кандидатстване в европейската програма за мобилност в областта на културата Culture Moves Europe – "Културата движи Европа". Програмата предоставя безвъзмездни средства за движение на творци и професионалисти в областта на културата във всички 40 държави от програма "Творческа Европа" на Европейския съюз. Тя обхваща..

публикувано на 28.09.24 в 12:05

Майсторите на илюзията с шоуто "Това е магията" в София

Световният фурор "Това е магията" (C’est la Magie) кара малки и големи да повярват в невъзможното с високотехнологични илюзии и смайваща магия с участието на публиката, След безспорния си успех на Бродуей и в пълните зали в цял свят майсторите на илюзията се събират в ново шоу, за да прочетат мислите на зрителите, да се появяват и изчезват..

публикувано на 28.09.24 в 09:00