Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По вина на Бегбеде

Жаклин Даскалова
Снимка: lovetheater.bg

Фредерик Бегбеде казва, че любовта трае три години. С времето опитът ѝ доказва, че има нещо вярно в истината. Това я ядосва дотолкова, че запява за липсата на поне още една година. Така, след дебютната си песен „Мърфи“ по стихове на Валери Петров, младата актриса Жаклин Даскалова се обръща към литературата и за второто си парче. Този път в музиката ѝ откриваме закачлива препратка именно към френския писател. Песента носи и неговото име – „Бегбеде“.

Любовта е генератор за творчество, стимул за развитие и най-голямото вдъхновение за Жаклин. Тя се бунтува срещу комерсиалното звучене в музиката. За нея изкуството трябва да има точно такава събуждаща функция.

„Това е наша отговорност като артисти – да задаваме въпроси, да провокираме теми за размисъл и за жалост да разкриваме най-интимните ни проблеми, най-личните ни размисли, за да покажем на публиката, че наистина има какво да слуша“, споделя тя.

Жаклин се обляга на литературата, защото иска да даде нов живот на творчеството на българските автори. Това прави и Теодор Кисьов с аранжиментите на „Мърфи“ и „Бегбеде“ – „използва отминала музика и ѝ предава нов привкус“.

Адаптацията в живота и в любовта е нещото, на което Жаклин Даскалова продължава да се учи. Иначе е завършила класически балет и изящни изкуства в Националното училище по изкуства във Варна. Занимава се също така с художествена гимнастика, класическо и поп пеене. Учи и в НАТФИЗ при професорите Боньо Лунгов и Ивайло Христов. Участва в представлението на проф. Христов „Суматоха“, което е номинирано за „Златен кукерикон“ в категорията „Млада надежда“. В него играе бързата кафява лисица. Съвсем скоро пък ще играе и на сцената на Народния театър в постановката „Нова земя“ с режисьор Бина Харалампиева.

„Мисля, че ще стане представление, което ще изкара хората на улицата, ще ги възбуди. Надявам се, че ще ни върне към българското, към едни основни теми, които би трябвало да ни вълнуват“, казва Жаклин за спектакъла „Нова земя“, в който бунтът също не липсва.

За живота като една постоянна адаптация и за любовта като негова основа – чуйте от Жаклин Даскалова в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Катя и Стиляна Алексиеви

За песента и семейството с любов: Катя и Стиляна Алексиеви

Младата водеща на "Музикална шарения" по програма "Хоризонт" на БНР Стиляна Алексиева завършва начално образование в 109 ОУ "Христо Смирненски", а средно в 144 СУ "Народни будители" в София със специалност народно пеене. Преподават ѝ Стоименка Недялкова и Евелина Христова, за които Стиляна твърди, че я изграждат като певица. А любовта и благодарността..

публикувано на 27.06.24 в 08:09

Джейкъб Колиър и "Мистерията на българските гласове" – с концерт на 11 юли в НДК

Носителят на шест статуетки и 12 номинации на наградата "Грами" Джейкъб Колиър – мултиинструменталист, изпълнител, автор на песни и продуцент ще излезе на сцената на Зала 1 в НДК за първия си съвместен концерт с прочутия ни женски хор "Мистерията на българските гласове". С тях ще бъдат още "Кварто квартет" и композиторът Георги Андреев. Това ще се..

публикувано на 27.06.24 в 07:43

Международният джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" – за трети път в Боровец през август

И това лято от 2 до 7 август Боровец ще бъде домакин на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Седем световноизвестни групи и двама индивидуални изпълнители пристигат за пръв път в България за участие във фестивала. Музиканти от 10 страни (Португалия, Индонезия, Швеция, Норвегия, Дания, Канада, Унгария и др.) са потвърдили участието си на..

публикувано на 26.06.24 в 16:45

Хитовете на "Смоуки" в романтичната атмосфера на Античния театър

Среща на випуск 70 и.... някоя година. Да вадим носните кърпички, че има бая да си подсмърчаме с тези вирусоносители по отношение на... романтиката и усмивката. Всички онези "стари и златни" евъргрийни, изхранили диджейското братство в годините, когато пускаше от "Юпитери" и "Унитри". Подобни концерти са като срещи на съученици, поне три по..

публикувано на 24.06.24 в 11:29

Програма "Христо Ботев" излъчва директно от Варна откриването на ММФ "Варненско лято"

Две години преди честването на своя 100-годишен юбилей, Международния музикален фестивал "Варненско лято" открива поредното си издание с концерт, събрал в едно традиция и бъдеще! В програмата на 22 юни присъства музикалната емблема на фестивала Рапсодия "Вардар", премиера на нова творба, написана специално за фестивала – "Увертюра във форма на..

публикувано на 22.06.24 в 07:50