Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 години от кончината на откривателя на шестия сърдечен тон – проф. Иван Митев

| обновено на 15.04.21 в 09:31
Снимка: Архив

Иван Иванов Митев е български професор, педиатър-кардиоревматолог и откривател на шестия сърдечен тон. Шестият сърдечен тон е известен в медицината още като „тон на Митев“. Откритието е обявено за българското научно постижение на XX век. Първият и вторият сърдечен тон могат да бъдат чути с просто ухо. Третият и четвъртият са „достъпни“ благодарение на стетоскопа. Петият сърдечен тон е открит през 1951 година от френският кардиолог Карло. Той може да се регистрира единствено с помощта на фонокардиография. Шестият сърдечен тон, открит от проф. Митев, е единственият, който е открит по време на систолата (съкращението на миокарда на предсърдията или камерите). Той е нискочестотен и също не може да се улови по друг начин, освен чрез фонокардиограф, който регистрира сърдечните тонове. Венец на неговите научни търсения е откритият от него шести сърдечен тон, за което има Диплом за научно откритие № 2 с приоритет от 23.07.1973 г. През 1974 г. Иван Митев публикува своето откритие в списание “Педиатрия“. 

След като научното откритие е безспорно доказано и признато през 1980 г., в България е издадена пощенска марка, посветена на шестия сърдечен тон. Това е единствената марка в света, посветена на кардиологията, особено ценна придобивка за колекционерите. Марката става много популярна, след като я публикува елитно западно списание по кардиология. 

Преди 15 години проф. Иван Митев си отива от този свят, оставяйки след себе си научни изследвания и практика в областта на профилактиката, диагностиката, лечението и рехабилитацията към ревмокардиологичните заболявания. Особен е интересът му в областта на безкръвната функционална диагностика на сърдечно-съдовите болести. Той има над 50 научни публикации, включително в чуждестранни научни списания. Проф. Иван Митев е един от най-активните автори по проблемите на специалната педиатрия.

Награден е с почетен знак на Медицинския университет в София за големи заслуги в развитието на българското образование, наука и практика. Награден е също и с почетен знак на Българската педиатрична асоциация.

Проф. д-р Иван Иванов Митев е роден на 04.10.1924 г. в с. Крушовица, Врачанско. 

Включва се като доброволец в Българската армия и участва в боевете във Втората световна война. 

Завършва медицина в София с отличен успех.

Разпределен е на работа като инспектор по майчинство и детство при Окръжния здравен отдел в гр. Русе. От 1953 г. до 1960 г. е началник на този отдел. Фокусът на вниманието е насочено към предоставяне на качествено здравеопазване, строеж на нова областна болница в Русе и снижаване на детската смърт в региона, особено в Лудогорието.

От 1960 г. проф. Митев работи в Научния институт по педиатрия (НИП). Там той преминава цялата йерархична стълба – от научен сътрудник през доцент, професор, ръководител клиника, зам.-директор и директор. Ръководи НИП от края на 1984 г. до 1989 г., като в него работят повече от 700 души, а леглата са повече от 600. Негова заслуга е построяване на сградата на поликлиниката към Университетската педиатрична болница, която е основен наследник на бившия НИП. Съществен е приносът на проф. Митев за развитие на Клиниката по ревмокардиология.

Неговите научни интереси са в областта на профилактиката, диагностиката, лечението и рехабилитацията на ревмокардиологичните заболявания, и по-специално към безкръвната функционална диагностика на сърдечно-съдовите заболявания. Има над 50 научни публикации, вкл. и в чуждестранни научни списания. Един от най-активните автори по проблемите на социалната педиатрия.

Немалка е заслугата на проф. Митев за подготовката на няколко поколения български лекари и за квалификацията на кадрите в областта на педиатрията, и особено в детската ревмокардиология.

Проф. д-р Иван Митев е бил дълги години национален консултант по педиатрия, председател на Софийския клон на педиатричната асоциация, член на редколегията на сп.”Педиатрия”. 

Награден и с почетен знак на Медицински университет-София за големи заслуги в развитието на българското медицинско образование, наука и практика, а също и с почетен знак на Българската педиатрична асоциация за цялостен принос на педиатрията и детското здравеопазване.

Чуйте повече от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Евгений Кънев

Евгений Кънев: Няма силни гласове в медиите, които да покажат абсурдите на ГЕРБ

"Интерсубективна реалност", която създават българските медии, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Евгений Кънев , икономист. "Живеем от доста време в тази "интерсубективна реалност" , която се изразява в това, че медиите поднасят темите, които диктуват дневния ред на страната по определен начин. Забелязваме, че важните неща за..

публикувано на 06.07.24 в 08:50
Владимир Шурупов

Владимир Шурупов: Искам единствено да ми дадат възможност да работя като лекар

Един случай на тежка бюрокрация в България или защо Владимир Шурупов, бежанец от Русия след началото на войната в Украйна, не може да приравни дипломата си за лекар у нас. Интервю с д-р Владимир Шурупов. Очакваме отговор от МЗ, към което изпратихме въпроси. Владимир Шурупов и семейството му минават през тежка и унизителна процедура, когато подават..

публикувано на 05.07.24 в 16:30
Снимката е илюстративна

Делба и присъдена издръжка

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, експерт по гражданско и административно право и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси. Пенка Иванова от Враца пита: Ако има продажба на имот, който е част от делбената маса при извършване на делба, без участие на някой от наследниците, тя..

публикувано на 05.07.24 в 15:35
Снимката е илюстративна

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания?

Защитени ли са в България правата на хората с увреждания? Има ли достатъчно достъпни автобуси на Централна автогара за лица с увреждания? Какво е становището на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" чрез Министерство на транспорта и съобщенията. Казусът на Тодор Църев от София е казус на хиляди хора с увреждания и намалена подвижност...

обновено на 05.07.24 в 15:13

Пътуване с усмивка и лимонада. Какво ни казва един шофьор в Атина?

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" редакторът Светла Тодорова споделя интересна случка от пътуването си в Гърция. Тя разказва за преживяване в автобус, който свързва пристанището Пирея с летището на Атина. Рано сутринта в началото на седмицата Светла и семейството ѝ се отправят към летището, за да хванат полет за София...

обновено на 05.07.24 в 09:18