Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата песен на музикалния продуцент Биляна Ангелова с премиера в ефира на БНР

Биляна Ангелова е композитор, поетеса, пианист, д-р по полифония, преподавател и музикален продуцент в БНР. Нейните песни често звучат в националния ефир, печелят награди, а „Нависоко“ в изпълнение на Миро и Койна Русева се превърна в истински хит.

Ето какво сподели в "Артефир" Биляна Ангелова по повод новата си песен "Истина":

"Този път и музиката, и текстът се появиха някак едновременно, за разлика от обичайния подход. Аз много съм свързана от дете с тангото, защото баща ми канеше често гости и винаги звучеше танго вкъщи и се танцуваше танго. Имам такъв слухов опит от детството си. Както и класическата музика. Много съм благодарна на родителите си, че ме свързаха с музиката.

При мен нуждата да пиша музика беше израз на това, че трябваше да се спася от някои много трудни реалности, които ми се случваха – музиката ми идваше като спасение, за да се чувствам пълноценна и да усещам, че животът е красиво нещо. Музиката е невероятна красота – човек става част от това – то не е собствен талант, то е божествена дарба, която човек следва. В точния момент се появяват и точните хора, когато човек е готов. Аз много дължа на Емил Бояджиев и всичките ми песни са свързани с нашата обща работа, с нашето светоусещане, единомислие.

Песента "Истина" не беше замислена като продължение на "Нависоко", въпреки че двете песни са някак си вътрешно свързани. Много дълго очаквана премиера, впрочем. От година и нещо е замислен този проект, но реализацията му се забави поради много причини – едната беше пандемията, а другата беше това, че искахме да открием подходяща певица. Всъщност Мариана поиска да бъде в стилистиката на тангото. Мариана Попова ми писа, че е страшно впечатлена от песента и че това е песента на живота ѝ, че сякаш се е подготвяла за нея цял живот и че я е изпяла, сякаш е писана за нея – на един дъх. 

И видеото е много красиво. Харесва ми тая идея, че не е нужно да имаме много, за да сме щастливи. Игор Марковски прави фантастични неща за българската музика и въобще за запазване на националната българска памет в изкуството."

Музика и текст: Биляна Ангелова; Аранжимент: Момчил Колев и Калоян Колев; Цигулка: Светлин Русев; Вокал: Мариана Попова 
В клипа са замесени: Жорета Николова, Ивайло Александров и Габриела Панчева, Петър Петров, Владислав Симеонов, Вяра Василева, Даниел Младенов, Августина Маркова - Тути, Мариам Саид, както и: Владимир Михайлов Под режисурата на: Васил Стефанов и Стефка Николова 
Продуцент и сценарист на клипа е Игор Марковски.

Чуйте разговора на Димитрина Кюркчиева с Биляна Ангелова в „Артефир“. 

Биляна Ангелова е родена в Русе. Завършила е Националната музикална академия, доктор е по полифония, пианист, композитор, преподавател по хармония в Музикалното училище, полиглот. В БНР е вече 20 години, започва в предаванията „Каста дива“ и „Алегро виваче“, сега е музикален продуцент в Българското национално радио.

Сред обичаните ѝ песни са „Изгубени мечти“ в изп. на Христина Живкова, „По пътя“ и „Ти“ в изп. на Маргарита Хранова, „Изворе мой“.

Безспорен хит стана песента ѝ „Нависоко“ в дует на Миро и Койна Русева, следвана от новия ѝ хит „Истина“ на Мариана Попова.

В повечето песни и текстът, и музиката са на Биляна.



ВИЖТЕ ОЩЕ

"Медея" от Марк Антоан Шарпантие, трагедия в пет действия и пролог

"Медея" е единствената опера, написана от Шарпантие за Кралската музикална академия. Либрето: Тома Корней. Премиера: Кралския театър в Париж на 4 декември 1693 г. Действащи лица: • Медея, магьосница – мецосопран • Язон, принц на Тесалия – тенор • Аркас, довереник на Язон – тенор • Креон, цар на Коринт – бас • Крьоз, дъщеря на Креон – сопран •..

публикувано на 04.10.24 в 09:40
Проф. Боян Лечев

Миговете вдъхновение на Боян Лечев

В петъчната вечер ще възкресим спомена за проф. Боян Лечев – изумителен цигулар, потомствен музикант и любим педагог за десетки свои ученици, които не могат да го забравят. Боян Лечев бе орисан да прокарва пътеки. Неистово го мамеше непознатото, като сонатата за соло цигулка на Прокофиев. Изпълни я за пръв път у нас преди 50 години. Големият..

публикувано на 04.10.24 в 08:25

Щефан Владар пред БНР: Най-важен в музиката е езикът

Роден във Виена, Щефан Владар е една от най-забележителните музикални личности на Австрия. Кариерата му го отвежда до най-големите музикални зали в света. Свирил под диригентството на Клаудио Абадо, Рикардо Шайи, сър Невил Маринър, Кристиан Тилеман, в изяви с Оркестъра на Академията на St Martin in the Fields, Баварския държавен оркестър, Кралския..

публикувано на 01.10.24 в 12:15

Пътеводната звезда на певицата Леонора Илиева в операта

В южния град Катания в китната Сицилия българската оперната певица Леонора Илиева покорява своите лични върхове. Тя се занимава с музика от дете, докато накрая не стига до висшето изкуство операта. Родена в град София, завършва  Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" със специалност оперно пеене при проф. Мила Дюлгерова. От..

публикувано на 01.10.24 в 08:50

Музика от Брамс в бутиков концерт с история в София

Поредицата "Концерти с история" отбелязва  Международния ден на музиката 1 октомври с романтична програма под наслов "Сърцето на Брамс" в къщата-музей "Борис Христов" в София. В концерта създателката на инициативата – пианистката Венета Нейнска, ще си партнира на сцената с младия виолончелист Сион Найман. Талантливият музикант е студент в..

публикувано на 01.10.24 в 08:00