Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Какво ще видим на традиционния фермерски пазар

Снимка: https://www.ngobg.info/

Всяка сряда и петък пред Министерство на земеделието се провежда традиционният фермерски пазар.

Организацията и възможността за реализация в голяма степен се дължи на Фондация “Биоселена“.

Инициативата коментира в “Нашият ден“ Тенчо Христов от Фондацията.


Идеята

По тази идея работим от 2008 г. Когато стана ясно, че вече сме страна членка в ЕС. И стана ясно, че всяка една страна членка, освен регламента, който управлява производството на храни, си има едно изключение, с което могат да се изработват и животински храни в самата ферма.

Всеки да ги изработва сам, по своя автентична рецепта, типична за региона. И да я предлага директно на потребителите.

Нямаше подобно законодателство по това време в България, инициирахме такова и то стана факт от 2010 г.

Без фермерите, които биха искали да покажат своят труд и продукция, няма как да стане пазара.

Своето участие за утре вече са регистрирали ферми, които ще предлагат продукти от биологично месо, млечни продукти, зеленчуци ще има утре. Пчелни продукти, хляб, който не е типичен фермерски продукт, но не може без него.

Това, което липсва в нашето семейство, са млечните продукти.

Фермерски пазар във Видин

Бъдещето

Идеята си остава, разраства се постоянно. През юли ще направим вече четири години от началото на този пазар.

Четири години с все повече участници, все по-голям асортимент, предлаган от самите участници, които идват.

Всеки един от участниците в нашия пазар през тези четири години е увеличил минимум два пъти, дори три пъти броя на асортиментите, които предлага.

Разговора можете да чуете от звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Георги Пеев

Георги Пеев – боецът с трансплантирани органи на старт за България в Дрезден

На 17 август в Дрезден, Германия, ще се проведат Световните игри за трансплантирани, в които ще участва и българинът Георги Пеев – човек с две трансплантации, на сърце и бъбрек. Пеев споделя, че подготовката му за състезанието преминава основно в плувния басейн в Хасково. В началото на годината е отделил три месеца за тренировки по кросфит,..

публикувано на 15.08.25 в 11:58

Симпатично, грозно и плашещо – рецептата за успех на Лабубу

Плюшената играчка Лабубу, която в последните месеци превзе социалните мрежи и детските желания, се оказва не просто моден артикул, а и културно явление. Д-р Велислава Петрова споделя, че в нейното семейство Лабубу се е появила "шоково" – осемгодишната ѝ дъщеря е напълно завладяна от тази мания. По думите ѝ, Лабубу е пример за продукт, който обединява..

обновено на 15.08.25 в 11:36

Изтича срокът за заявки за "Балканът пее и танцува"

Днес е крайният срок за изпращане на заявки за участие в Международния фолклорен фестивал "Балканът пее и танцува" , който ще се проведе на 6 и 7 септември в Берковица . Организатори са Община Берковица и Народно читалище "Иван Вазов – 1872", а целта му е да запази и възроди облика си на пазител на нематериалното културно наследство...

обновено на 15.08.25 в 10:57

Успение на Света Богородица обедини вярващи в Клисурския манастир

Един от най-големите християнски празници – Успение на Света Богородица – събра десетки миряни в Клисурския манастир "Св. св. Кирил и Методий", разположен между село Бързия и град Вършец. В този ден вярващи от близо и далеч се отправят към светата обител, за да се помолят и да изразят благодарността си към Божията майка. Както всяка година, и..

обновено на 15.08.25 в 10:22

Рецептата за успех на един главен готвач

Във "Времето на редактора" се срещаме с Росен Недков – главен готвач в курорта Златни пясъци. Разговаряме за професионализма и отношението към работата и хората. Недков е главен готвач вече четвърто лято и се гордее с екипа, с който рабоити. Пътят му тръгва от село край Нови пазар. Стратира кариерата си като помощник-готвач и постепенно се..

публикувано на 14.08.25 в 10:32