Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йога или за положителната страна от пандемията

Снимка: Pxhere

Кога да допуснете йога в живота си и къде е най-лесно да я откриете?

Oснована през 1981 г., Фондация “Изкуството да живееш“ е образователна и хуманитарна организация с идеална цел, която провежда програми в 155 страни на 6 континента.

Фондацията провежда образователни програми за самоусъвършенстване, които предлагат техники за освобождаване от стрес, подобряване на здравето, концентрацията и паметта, повишаване на съзнанието и постигане на хармонични отношения между хората.

Eвропейският парламент в Брюксел проведе уникален дискусионен форум на тема йога с глобалния хуманитарен лидер Шри Шри Рави Шанкар, на който и официално беше обявена и датата на Международния ден на йогата – 21 юни.

www.artofliving.orgТемата коментира в “Нашият ден“ Константин Драгов, първият български инструктор по йогийско дишане на Фондация “Изкуството да живееш“:

“В миналото йога изобщо не беше толкова популярна. Преди повече от 15 години, когато се върнах от Америка, където се запознах с “Изкуството да живееш“, започнах да практикувам дихателни упражнения и медитация.

Бях много вдъхновен, когато се върнах в България. Тези знания и техники да бъдат на разположение на хората у нас.

В началото беше малко непознато, но с годините виждате буквално на толкова много места в София има йога центрове. В момента се прави повече онлайн.

Интересът към йога става все по-голям и то защото необходимостта от нея става по-голяма за нашето психично здраве.

През последната година и половина огромен брой хора се обърнаха към йога и медитация. Нашите курсове имаме толкова много участници, въпреки че ги правим онлайн, преживяването им е едно и също. Това, което забелязвам, е голям ръст на паник атаките. Хората имат несигурност и страхове заради цялата атмосфера, която е около нас. Това ги кара да се насочват навътре и това е положителната страна от пандемията.

Когато човек започне малко да се грижи за себе си, започва повече да цени живота си, да се наслаждава на взаимоотношенията с близките си, на малките неща в живота и точно това е смисълът на йога – да бъдем щастливи, да живеем живота си пълноценно и да бъдем добри хора, да помагаме на хората около нас. И това се случва все повече и повече.“

Чуйте Константин Драгов в звуковия файл.

Снимки: www.artofliving.org, Pxhere


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Амели Льоклер

Животът на една френска бизнесдама в България

В "Мигранти с таланти" ви срещаме с Амели Льоклер , една французойка, родена близо до Бордо, живяла из цяла Франция и дори за няколко години в Белгия, която казва, че климата на България е най-хубавият. Амели живее трайно тук от вече седем години.  След като е премила през работа в съдебната и МВР системата у нас, днес Амели е управител на своя..

публикувано на 31.05.24 в 16:44

Литературни маршрути представиха "Софийските страници на Лора Шумкова"

Фондация "Прочети София" стартира своите първи литературни разходки в града, които се развиват в две издания, всяко от които с шестмесечна програма. Всяка година литературните маршрути се обновяват с нова и напълно безплатна литературна програма, което ги прави уникални и разнообразни за любителите на литературата. Лора Шумкова е фигура,..

обновено на 31.05.24 в 13:10
Магдалена Димитрова, Ивайло Димитров, Мария Мира Христова и Елинка Величкова

"Семейно радио" с Магдалена Димитрова, Ивайло Димитров и музикалният редактор Елинка Величкова

В последното майско издание на "Семейно радио" за 2024-а гостува журналистката от Балканска редакция на БТА Магдалена Димитрова заедно с баща си – вестникарят и журналист Ивайло Димитров. Музикален редактор на броя е легендата на програма "Христо Ботев" Елинка Величкова. За нея и за екипа на предаването събитието е – последен ефир за Елинка преди..

публикувано на 31.05.24 в 13:01

Пандемия ли е насилието: Битката на една майка със съдебната система

Пандемия ли е насилието? Предаването "Законът и Темида" насочва вниманието на слушателите към частния случай на Биляна Борисова от град Шумен . Борисова споделя: "Съдебната война започна от 31 декември 2021 година, когато, след като съпругът ми сподели традиционната вечеря, се оказа, че ми е завел първото дело за домашно насилие. Никоя майка..

публикувано на 31.05.24 в 12:03

Връчват наградите "Музикант на годината"

Тази вечер в Първо студио на Българското национално радио (БНР) ще се проведе церемонията "Музикант на годината". Събитието започва в 19:00 часа и входът е свободен . Слушателите на предаването "Алегро виваче" по програма "Хоризонт" имаха възможност да направят своите предложения в пет различни категории. Специално жури определи номинациите за..

публикувано на 31.05.24 в 11:20