Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 юли: Европейски ден на шоколада

Снимка: Pixabay

Европейският ден на шоколада е познат още като Международен ден на шоколада и се чества всяка година на 7 юли. Според някои източници датата отбелязва пристигането на шоколада в Европа през 1550 г. Доставя се първата партида шоколад от Америка в Испания.

Това е една от най-популярните храни. Трудно можем да кажем, че някога шоколадът ще излезе от мода или ще спре консумацията му.

Данните от многото проучвания, които се правят показва дори, че жените предпочитат в много по-голяма степен шоколада пред чаша вино или дори пред марковата козметика.

Според някои изследвания всекидневната консумация на малки количества черен шоколад може да бъде полезна. Други проучвания твърдят, че такава консумация предпазва от инфаркт и инсулт.

Мария Морфей

Темата коментира в “Нашият ден“ Мария Морфей Морфова, кулинар. Тя е икономист по образование с десетилетия стаж в банковото дело, но прави преход към кулинарията и сладкарството.

“Преходът стана изключително случайно. Беше голям късмет. Винаги съм обичала кулинарията и изведнъж хобито ми стана професия. Може би опитът ми в банката ми помага в момента при организираността, точността, постоянството. Няма как да не си постоянен и точен във всичко, за да се получат нещата.


Десертът днес

Днес десертът е чийзкейк с вишни и шоколадова торта с бадемови блатове.

Импровизацията

Кулинарът задължително трябва да е импровизатор. Единствено точни мерки може да има в сладкарството. И те са свързани с темпериране на шоколад и изпичане на блатовете – там са точните мерки. Вкусът трябва да го усещаш на небцето. Винаги опитвам ястията, които приготвям.

Хората трябва да опитват новото и различното. Хранителните вкусове на българина се промениха много. Тенденциите са за здравословна храна и готвене.

Пандемията

Психиката на хората в този период беше срината, особено на нас в бранша. Не смятам, че са настъпили някакви промени. Може би хората очакват изненади, с които да провокираш рецепторите им.

Чуйте в звуковия файл кое е ястието, което Мария Морфей посвещава на слушателите и читателите.

Снимки: Pixabay, Фейсбук  - личен профил


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изпитите след 7 клас: какво всъщност измерват?

Изпитите след 7 клас са важна част от образователната система, но наистина ли те измерват знанията на учениците? Или по-скоро отразяват успехите и провалите на самата система и материалните възможности на родителите? За кого всъщност е полезно Националното външно оценяване (НВО) в сегашния си вид? На тези въпроси отговаря Ирина Манушева, автор на..

обновено на 18.06.24 в 11:26

Показват в изложба религиозното монументално изкуство на Дечко Узунов

В столичната Художествена галерия "Дечко Узунов", филиал на Софийската градска художествена галерия (СГХГ), е открита изложбата "Дечко Узунов. Религиозно монументално изкуство". Експозицията, която отбелязва 125 години от рождението на художника, представлява документален визуален разказ, съставен от архивни снимки, подготвителни проекти и творби...

обновено на 18.06.24 в 09:55
Кадър от протеста

Съюзът на българските журналисти в съдебен спор за имот

Защо Съюзът на българските журналисти вече 4 години не може да влезе във владение на собствен имот , даден под наем – разговор в "Нашият ден" със Снежана Тодорова , председател на СБЖ, и с Христо Дионисиев , представител на фирмата наемател. Членовете на СБЖ излязоха на протест, мотивиран от неправомерните действия на фирмата наемател. По..

публикувано на 18.06.24 в 09:26
Дуранкулашкото езеро е в списъка на влажните зони с международно значение.

Снимат филми за влажните зони от Дуранкулак до Казашко

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" се обсъжда новият проект "Непознатият рай", който включва пет късометражни филма за влажните зони по северното ни Черноморие – "Езеро Дуранкулак", "Шабла-Езерец", "Казашко" и "Ятата". Филмите ще представят устойчивите практики за икономическо развитие на тези райони. Свилена Велчева от..

обновено на 18.06.24 в 09:07

Борбите за паметта – тема на новия градски форум на КОЙ

" Който владее миналото, той владее и бъдещето. Който владее настоящето, владее миналото. "  Тази фраза сме чували безкрайно често, до втръсване. Но няма как да му се отрече на Оруел, уви, прав е. И в този ред на мисли, не са учудващи многобройните спорове за това как трябва да пазим, показваме и осмисляме миналото си. В града конфликтите около..

публикувано на 18.06.24 в 08:55