Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Красимир Спасов на 80

Снимка: Иван Дончев

Един от най-големите български режисьори проф. Красимир Спасов посреща днес 80-ия си рожден ден.

Роден е във Варна в семейство на артисти. През 1966 година завършва Театралната академия, тогава ВИТИЗ, в класа на проф. Сашо Стоянов и за своите над 50 години, отдадени на театралното изкуство, е създал повече от 100 постановки на пиеси от български, руски, западноевропейски и американски автори, между които: „Дон Жуан, или Любовта към геометрията“ от Макс Фриш, „Обърни се с гняв назад“ от Джон Осбърн, „Стъклената менажерия“ и „Трамвай „Желание“ от Тенеси Уилямс, „Полет над кукувиче гнездо“ от Кен Киси, „Любовникът“ и „Лека болка“ от Харолд Пинтър, „Танго“ и „Стриптийз“ от Славомир Мрожек, „Двама на люлката“ от Уилям Гибсън, „Мъртвешки танц“ от Аугуст Стриндберг, „Хеда Габлер“ от Хенрик Ибсен, „Престъпление и наказание“ по Достоевски, „Вуйчо Ваньо“ и „Чайка“ от А. П. Чехов, „Много шум за нищо“ и „Мяра за мяра“ от Шекспир, „Солунските съзаклятници“ от Георги Данаилов, „Старчето и стрелата“ от Никола Русев и други.

Красимир Спасов с „Икар“ за изключителен творчески принос, 2012
Работил е като режисьор в драматичните театри в градовете Добрич, Варна, Русе, Бургас, Видин, Благоевград, Габрово, в столицата – в Сатиричния театър, театър „Сълза и смях“, театър „София“, в Народния театър „Иван Вазов“, а от 1985 година до днес името му е трайно свързано с театър „Българска армия“.

Проф. Спасов е и дългогодишен преподавател и ръководител на класове в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.


„Артефир“ поздравява проф. Спасов с 80-годишния му юбилей и му пожелава здраве, сили и вдъхновение за още много години напред!

По случай рождения му ден в ефир го поздравиха трима от актьорите, с които режисьорът е работил през годините в театъра – Йоана Буковска-Давидова, Георги Къркеланов и Стефка Янорова.



Снимки: Иван Дончев, ploshtadslaveikov.com


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Никола Вандов с първа награда за цялостен принос към българския театър

Никола Вандов е първият носител на наградата за цялостен принос към българския театър на Обществото на независимите театрални критици, което е член на Международната организация на театралните критици. Обществото присъди Годишната си награда на уважавания театровед за неговата неизменна преданост и рицарско служене на българския театър, за..

публикувано на 30.06.24 в 12:15

Белият цвят на камъка в изложбата на Иван Русев

Изложбата на Иван Русев "Бяло" в галерия "Арте"  е част от събитията по повод 70-aта годишнина на автора.  Камерната експозиция включва 11 бели каменни пластики, 20 рисунки във вътрешното пространство и няколко по-големи скулптури в откритото пространство на галерията. Обединяващото е белият цвят на камъка и мощната творческа енергия на автора...

публикувано на 30.06.24 в 08:50

Граф Дренски – безделник по душа

В книгата си "Граф Дренски – безделник по душа" Траян Антов представя коктейл от лични спомени, шеги и закачки, разкази за остров Бали и Виетнам и опити за сериозни разсъждения. На страниците се мяркат негови роднини и Румен Урумов, Елисавета Багряна, Елена Бобевска, Таню Киряков, Пламен Димитров, Дора Габе, Тома Спространов, Весел Цанков, Ники..

публикувано на 29.06.24 в 12:35
Асен Блатечки и Николай Урумов

Николай Урумов поставя "Зимните навици на зайците" в Ловеч

Драматичният театър в Ловеч между две премиери в края на сезона – в "Артефир" разказва директорката на ДТ "Борис Луканов" Биляна Петрова . "Зимните навици на зайците" е пиеса, писана от Станислав Стратиев през 1996 година и поставяна само веднъж. Николай Урумов, в качеството на режисьор и актьор, съживява този сатиричен сюжет  за "България,..

публикувано на 29.06.24 в 11:35
Автопортрет, 1983

За материалното и духовно наследство на Дечко Узунов

Казанлък е град, който освен наследството на траките и аромата на роза дамасцена може да предложи на своите гости едно пътуване в чудния свят на изобразителното изкуство. На 27 юни в Софийската градска художествена галерия се състоя лекция на тема "Дечко Узунов и неговото наследство в Казанлък". В "Артефир" д-р Пламен Петров говори за..

публикувано на 29.06.24 в 08:30