Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изневярата – нараняваш другия, но избираш себе си

Снимка: Pixabay

Избирам теб. Ти си Аз, а Аз съм Ти. Ще си приличаме в щастието и ще страдаме по своему извън него. Ще съм ти верен и винаги, винаги ще поставям теб преди мен, каза си човекът в огледалото и се усмихна.


Навярно звучи егоистично, но когато осъзнато избереш себе си, ще си способен да избереш и другия. В противен случай отсъства вярата, а тя води и до изневяра.

Все още не се е намерил човекът, който да обясни какво точно е и какво със сигурност не е изневярата. По неин адрес се говори за наличието на сексуална незадоволеност, за едно вечно желание да бъде изпитана неописуема страст, да бъде погалено егото, на което все трябва да му се приписва уникалност. Говори се и за съживителната сила, която дава на връзката. Тя може да е нейната малка смърт, но и причината участниците в нея, най-вече този, на когото са изневерили, да получат шанс за развитие.

Изневярата е симптом, че нещо не му достига на човек и най-често се появява като следствие на някакъв дефицит – на свобода, на самочувствие, на чувства. Тя е физически акт, но и психологически механизъм, тя е атака срещу взаимоотношенията, но и акт срещу самия себе си. Пази се в тайна и е преживяване, което има своята морална и емоционална стойност във вътрешния свят на съвременния човек. Изневярата е всичко, с което може да бъде асоциирана.

Ясно е, че се появяваме сами на този свят и си отиваме сами от него. През цялото време обаче копнеем да бъдем в нечия компания. Оглеждаме се в другия и очакваме там да видим най-доброто ни Аз. В замяна е нужно само едно – да намерим баланса, при който хем сме с някого, хем изживяваме собствените си желания и потребности.


Когато изневеряваш на другия, ти всъщност изневеряваш на себе си. Да си бъдеш верен обаче не означава да се оправдаваш със собствените си нужди, а да разбираш и приемеш изборите в живота си. Изборът от своя страна най-често води до раздяла – избереш ли да бъдеш с един човек, ти се отказваш от всички други.

Изневярата може да бъде разглеждана в колективен и в личен план. Тя има отражение в обществото, в което живеем в дадения момент, има и стойност в индивидуалния човешки живот. И в двата случая въпросът „Защо?“ си търси отговора, доверието се губи, прошката е и търсена, и невинаги дадена, разкаянието е желано, а вината – голяма, но не гарантирана. Триъгълникът е задължителен, чувството за принадлежност е събудено, а усещането, че с теб се случва нещо специално напълно обзема душата ти.


И все пак къде е същинската трагедия в изневярата – в това, че губиш доверието на любимия или че губиш вярата в себе си, в мечтите си, в собствения си избор?

За изневярата като изпитание за чувствата и като сложна драма, за която няма само един виновен или наранен, разказва психологът и психотерапевт Яна Монева.

За оправданията в изневярата и за изневярата като дефицит, който дава своя принос в отхапването от забранения плод, разказва Любен Дилов-син, издател на списание L’Europeo. Последният 74 брой на изданието е посветено именно на изневярата.


В звуковите файлове можете да чуете мнението им по темата, както и да научите какво се случва под завивките на властта.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Биоразградимост

Анджела Иванова е част от малък екип, чието производство на биоразградими опаковъчно и ламиниращо фолио, е готово, буквално на "нисък старт" да започне с пълна пара. Годините експерименти, тестове, сертифициращи процедури и търсенето на машина се увенчават с успех, защото успехът определено очаква продуктите на компанията на Анджела и..

публикувано на 02.07.24 в 18:53

"Education+", или как да намерим своето професионално място в България?

А сега накъде?  Това е въпросът, който често си задават младите хора след завършване на университет. Точно за тях е платформата Education+. Тя е създадена от млади хора за млади хора и цели да се справи с младежката безработица. Тази иновативна платформа успя да впечатли журито на тазгодишното издание на “Академия за иновации”. В ефира на рубриката..

обновено на 02.07.24 в 12:45

Инж. Венцислав Славков: Спалните вагони са най-предпочитани, но местата са ограничени

В ефира на “Нашият ден” инж. Венцислав Славков , управител на "БДЖ – Пътнически превози" ЕАД, сподели информация за текущите инициативи и предстоящите подобрения в железопътния транспорт в България. Той разказа, че от вчера е започнал да работи извънреден сутрешен влак за Бургас , който спира на спирка "Искърско шосе",  за да осигури връзка с Летище..

публикувано на 02.07.24 в 10:18

Да живееш лесно

Ден преди посрещането на изгрева с July morning на Uriah Heep от много българи, си припомняме друг хит на групата – Easy livin’ – "Да живееш лесно".  Всъщност стремежът към по лек и пълен с повече удобства живот е движил човешката цивилизация, откакто съществува човечеството. Техническите придобивки обаче и разцветът на консуматорското общество..

публикувано на 01.07.24 в 11:10

Светлана Драгнева: Имаме кураж и воля, за да продължаваме напред

Деветнадесетата световна среща на българските медии, традиционно организирана от БТА, се проведе в Одеса, Украйна, между 18-21 юни, под мотото "Медии и общност". Наред с много срещи на различни нива, наред с посещението на ключови места, градове и села, свързани с българите и историята им в Украйна, бяха сключени договори и подписани меморандуми за..

публикувано на 01.07.24 в 10:11