Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анимираната поезия на „Щрих и стих“

Снимка: @CompoteCollective

Компот Колектив представя изложбата „Щрих и Стих – поезия в анимация“ заедно с книга-албум на 16 септември в галерия „Прегърни ме“. Поезията и анимацията си дават среща в този дългосрочен проект на Компот Колектив, който представлява колекция от 12 анимационни филми базирани на съвременни български стихове.

Завършената колекция ще бъде показана за първи път пред широка публика след две успешни издания „Щрих и Стих” заедно с поредица от събития – изложби, срещи с режисьори и поети, прожекции на филмите, концерти, анимационни работилници за деца, представяне на флип-книги за всеки филм.

Всеки филм е създаден от различен творчески тандем от поет и художник-режисьор. Колекцията обединява поезия и анимация в едно, като създава нова екранна форма — анимирана поезия.

Филмите се радват през годините не само на национален, но и на международен успех по филмови фестивали и кино форуми и са отличени с множество награди.

Закриването на изложбата Щрих и Стих: поезия в анимация” ще бъде на 1 октомври с концерт-импровизация на музикантите от БигБанда Саундскейпърс. Повече може да научите от организатора Весела Данчева и автора на един от филмите Калоян Праматаров в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ерина Боянова и Божидар Александров

Защо Ерина Боянова рисува седем нови плаката за стари испански филми?

Как от дистанцията на времето един съвременен дизайнер създава нови плакати за стари испански филми, оставили следа в киното – разговор в "Нашият ден" с дизайнера Ерина Боянова за авторската ѝ изложба "Кино Испания: плакати за филми с награди" . Домакин на изложбата "Кино Испания: плакати за филми и награди" е Институт Сервантес – София...

публикувано на 14.06.24 в 12:08

В Трявна започнаха Националните Славейкови празници

На вчерашния 13 юни стартираха Националните Славейкови празници в град Трявна, събитие, което заема централно място в културния календар на града. Кметът на община Трявна, Денчо Минев, отправи покана в ефира на "Нашият ден" към всички желаещи да се включат в богатата културна програма тази година. "Аз съм изключително радостен, че за поредна..

обновено на 14.06.24 в 10:04

Първото театрално изложение събира в Пловдив театрали от цялата страна

Първото театрално изложение в България ще се проведе на 15 и 16 юни в Пловдив. Организатор на театралния форум е Драматичният театър "Николай Масалитинов". Изложението ще има за своя основна кауза да даде възможност на млади творци да представят свои работни проекти пред ръководните екипи на професионалните театри в България. Първият ден ще бъде..

публикувано на 14.06.24 в 09:35

Съвременните форми на цензура в театъра

Независимо за коя епоха можем да заговорим, винаги ще открием опита на изкуството, което изговаря важните за човека теми и въпроси, да се справи с ограниченията, които обществото му налага. Историята на изкуствата говори за дългия път на стремеж за освобождение от всякакви форми на цензура. Като преминем от традиционната религиозна, а и морална..

публикувано на 14.06.24 в 08:05

София от началото на миналия век оживява в изложба

Стара София оживява в изложбата "София в минало време". Експозицията съдържа 15 кадъра, заснети от именития фотограф Димитър Карастоянов между 1910 и 1912 г. Те представят някои от най-забележителните сгради в столицата в техния автентичен вид от началото на XX век.  Част от снимките са публикувани за първи път в рекламния албум "София – 1912"...

публикувано на 13.06.24 в 19:00