Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на София: Събитията в празничния 17 септември

Православната църква почита Вяра, Надежда, Любов и майка им София

Снимка: БГНЕС

17 септември се отбелязва като Ден на София от 1992 година. Днес ще се проведе празнично заседание на Общинския съвет. Денят на София ще бъде отбелязан с много културни събития.

Столична Община по традиция ще връчи наградите за ярки постижения в областта на културата.

С наградите се отличават родни творци с принос към София в областите – литература, театър, музика, визуално-пластични изкуства, художествена фотография, кино, архитектура, опазване на културното наследство и естетизация на градската среда.

Критика и журналистика в областта на културата, танцово изкуство, фолклорни сценични изкуства и съвременни перформативни и мулти жанрови изкуства.

Отново ще бъде връчена и специалната награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура.

Церемонията ще се проведе в Софийската градска художествена галерия при спазване на противоепидемичните мерки.

За първи път Столична Община ще проведе голям концерт на открито, посветен на празника на града.

Музикалното събитие “Честит празник, София!“ започва в 18.00 часа в Южен парк 2. Концертът е с вход свободен.

На сцената очакваме Мария Илиева, Милица Гладнишка, Стефан Вълдобрев, Орлин Павлов, Калин Вельов и други.

Церемонията и връчването на наградите ще бъдат излъчвани на живо във Фейсбук на страниците “Столица култура“, “Арт София“ и на страницата на Столичен общински съвет.

Безплатен достъп на днешния 17 септември до“ Регионалния исторически музей – София“ и Зоологическата градина.

17, 18 и 19 септември ще се проведе и "КвАРТал". Шестото поредно издание на културната инициатива традиционно ще отбележи началото на есента с богата програма. Специални турове, литературни четения и интерактивни изложби очакват всички софиянци и гости на града.

Събитието „София, празнувай с класика!“ ще се състои на 17 септември от 19.30 ч. в зала „България“. Партньор в организацията е Софийската филхармония. В концерта ще участват изявените наши солисти Гергана Николаева (мецосопран) и Георги Черкин (пиано), за доброто настроение на публиката ще се грижат също музикантите от Оркестъра на Класик ФМ радио и маестро Максим Ешкенази.

За празника „Звукът на метрото“ ще зарадва столичани и гостите на София. Събитието ще състои в два времеви диапазона – от 10.00 ч. до 13.00 ч. и от 19.30 ч. до 21.30 ч. Соличани и гостите на града ще срещнат различни съвременни изкуства и алтернативни форми на изява във формат на флашмоб в Столичното метро, творчество и иновации на млади артисти. 

В Аулата на НАТФИЗ е подредена сборна изложба на студентите, завършили в различни випуски на специалност „Фотография“. Събитието е специално подготвено за празника на София и ще бъде достъпно за столичани.

В празничния ден проф. Любомир Халачев ще представи най-новата си книга „Шапката на Ниночка“. Премиерата на изданието ще се състои в Аулата на НАТФИЗ от 18.00 часа. Сборникът съдържа 30 статии и есета в областта на културата, науката и образованието, публикувани от проф. Халачев през последните години.

За празника ще бъде открит и проектът „Пощенски картички от бъдещето“ – организиран от КО-ОП пространство за изкуство и споделена работа. Инсталации на пощенски картички, създадени от млади художници по разказите на деца, ще бъдат поставени в близост до СГХГ, САМСИ и Квадрат 500.


На 17 септември Православната църква почита светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София. Денят, определящ добродетелите, които всеки християнин трябва да възпитава в себе си - вярата, надеждата, любовта и мъдростта.

В 9 ч. в столичния храм „Света София - Премъдрост Божия“ ще започне празнична света литургия.

Именици днес са Вяра, Верка, Надежда, Любов Люба, Любен, Любомир, Любомира, Любомил, София и Софка.

Повече за инициативите, свързани с Деня на София чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илия Налбантов

Илия Налбантов: В Украйна има една скрита мобилизация

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" беше обсъдена темата (Не)възможните прогнози за войната в Украйна. Гост в студиото беше военният експерт Илия Налбантов, с когото се върнахме към прогнозите му от предишни предавания. Илия Налбантов: Украйна е обречена да победи Илия Налбантов, военен експерт: Украйна върви бавно към..

обновено на 26.06.24 в 12:14

Какво е пикълбол?

Запознаваме слушателите на 'Нашият ден" със спорта пикълбол – новата спортна мания в Европа и у нас . Пикълболът се появява през 1965 година в САЩ и представлява ракетен спорт . Съчетава в себе си елементи на тенис, тенис на маса, бадминтон и може да се играе и в открита, и в закрита среда. От 2022 година съществува Българската..

публикувано на 26.06.24 в 11:28

Изкуствен интелект – непредвидимо бързо ли се развива?

Гост в рубриката "Темите на деня" е Петър Петров, експертът, който ни предупреждава, че животът ни няма как да е същият след изкуствения интелект. Предстоящата му книга, посветена на тази тема, обещава да разкрие нови аспекти и предизвикателства, пред които ще се изправим с развитието на технологията. В предаването той сподели, че..

обновено на 26.06.24 в 11:11

Хазартната зависимост – възможна ли е промяна?

Гост в рубриката "Епизоди от живота" на предаването “Нашият ден“ е Ивайло Иванов, създател на инициативата "Живот след хазарта". Ивайло сподели своите впечатления и опит от работата си с хора, които са преминали през хазартната зависимост. На въпроса за съдбите и животите, с които се е сблъскал, Ивайло отговори, че те често са тъжни, трудни и..

обновено на 26.06.24 в 10:18

Екологията като емоция – природата като дом

Според консервативния мислител Роджър Скрутън за трезво отношение към климатичните промени не е достатъчна нито експертността на експертите, нито паническата атака на прогностиците. Нужна е емоция и то любов към дома, която да ни помогне да вместим "природата у дома". Доколко постижимо е това, разсъждава д-р Маргарита Габровска в "Часът на..

публикувано на 25.06.24 в 11:26