Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Дуранкев:

“Досиетата Пандора“ – трябва да има хармонизацията на данъчното законодателство в ЕС

| обновено на 08.10.21 в 11:30
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия подготвя нови законодателни инициативи, които ще засилят данъчната прозрачност и ще вкарат нови елементи под чадъра на автоматичния обмен на информация.

ЕК готви законодателство за данъчната прозрачност след "Пандора"

Темата коментира в “Нашият ден“ проф. Боян Дуранкев, икономист и университетски преподавател.

"Това, което в момента е голямото “П“, а именно “Пандора“, кутията на Пандора е отворена, вижда се вътре какво има. Въпреки че обработката на тази информация вероятно ще трае 3 до 6 месеца, защото е много обширна. Никога не е имало толкова информация.

Това е третото “П“ – преди това имаше “Парадайз“, след това имаше и “Панама“. За трети път слушам аналогични закани от страна на Европейската комисия.

Това е нещо, което се превърна в традиция. Заканите са едно. Да не забравяме, че има доста разграничения между офшорни зони и офшорки.

Офшорните зони в света предлагат две основни услуги на всички свои клиенти. Първото е – ниски данъци и второто – укриване на самоличност. И едното, и другото е законно по света, законно е и в ЕС засега. Голяма част от страните в ЕС, да не кажа над половината, се ползват от подобни блага.

Офшорни зони имахме в някои кантони в Швейцария, имаме острови на Великобритания, Малта, Кипър, Люксембург, Ирландия, Нидерландия и т.н., при които идват и се регистрират офшорни фирми.

Оптимизирането на данъците е от една страна законно, от друга неморално. Защото, особено тези, които укриват може да са политици и да са прибрали парите от корупция, може парите да са от трафик на наркотици, оръжие. С едното око се гледа добре, с другото не в ЕС.

Второто, укриването на самоличност.  Тук отново се тълкуването е, че това е законно, но не е морално. Освен в случаите, давам за пример България, при които цялата система е под една шапка – и политическата, и правната, и прокуратурата и могат да ти измислят нещо и да те вкарат в затвора, докато ти побелее косата."

Боян Дуранкев

Дали ЕК ще предприеме сериозни стъпки към това, което се нарича хармонизация на данъчните законодателства в ЕС?

"Силно скептичен съм. Има много приказки, но част от членовете на ЕК и ЕП със сигурност влизат в тези нови данни, които ще излязат. В данните виждаме известни личности като Шакира, но виждаме и един Тони Блеър, който се представяше като много либерален и модерен в своята страна, от този момент е извън тепиха на политиката.

Виждаме също чешкият премиер Бабиш. А какво да кажем за Володимир Зеленски, който също е собственик на офшорна мрежа?

Какво означава битка с корупцията и с укриването на данъците? Означава ЕК да приеме, а ЕП утвърди едно хармонизиране на данъчните законодателства.

В тази стъпка има крачка напред. Това е предложението за облагането на глобалните компании с 25% данък, което е в ход, тръгвайки от САЩ и стигайки до Владивосток.

25% корпоративен данък на всички големи компании. Това ще означава, че идни полуофшорки като България, защото България в момента е полуофшорка с 10% данък и на физическите лица, и на корпорациите, използваме нещо, което се нарича данъчна конкуренция с ниски данъци, а всъщност това е доста тежък проблем за самата страна.

Както се вижда, след 31 години преход нито пътищата са оправени, имаме остаряла инфраструктура, и пропадане на качеството на образованието и здравеопазването. Това е и поради ниските данъци.

Няма да тръгне от София и "Дондуков" 1 и 2. Промяната вероятно ще тръгне от Брюксел. Те ще ни наложат някои нови правила, колкото и да се дърпаме. Колкото и тези, които казват, че продължават промяната всъщност искат да не се променят данъците в България. Двамата романтични младежи, които вярват, че могат да оправят страната с ниски данъци.

Очевидно е, че Европа ще трябва да натисне педала на газта и да премине най-накрая към това, което говори вече повече от две десетилетия, а именно – хармонизация на данъчното законодателство, на минималните работни заплати и други стъпки за по-висока степен на интеграция.

Зад кадифената завеса стоят страхотни интереси. На едни евродепутат в ЕП се падат около седем лобиста с около 200 хил. евро или долари годишно зад него, които се раздават за благотворителни цели, за какво ли не. Със сигурност членове на ЕП и ЕК ще изскочат в новите данни, с които разполагаме.

В момента в България няма лява партия, която да иска промяната на данъците. Ще чакаме ветровете на промяната да задухат от Брюксел към България."

Чуйте проф. Боян Дуранкев в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Биоразградимост

Анджела Иванова е част от малък екип, чието производство на биоразградими опаковъчно и ламиниращо фолио, е готово, буквално на "нисък старт" да започне с пълна пара. Годините експерименти, тестове, сертифициращи процедури и търсенето на машина се увенчават с успех, защото успехът определено очаква продуктите на компанията на Анджела и..

публикувано на 02.07.24 в 18:53

"Education+", или как да намерим своето професионално място в България?

А сега накъде?  Това е въпросът, който често си задават младите хора след завършване на университет. Точно за тях е платформата Education+. Тя е създадена от млади хора за млади хора и цели да се справи с младежката безработица. Тази иновативна платформа успя да впечатли журито на тазгодишното издание на “Академия за иновации”. В ефира на рубриката..

обновено на 02.07.24 в 12:45

Инж. Венцислав Славков: Спалните вагони са най-предпочитани, но местата са ограничени

В ефира на “Нашият ден” инж. Венцислав Славков , управител на "БДЖ – Пътнически превози" ЕАД, сподели информация за текущите инициативи и предстоящите подобрения в железопътния транспорт в България. Той разказа, че от вчера е започнал да работи извънреден сутрешен влак за Бургас , който спира на спирка "Искърско шосе",  за да осигури връзка с Летище..

публикувано на 02.07.24 в 10:18

Да живееш лесно

Ден преди посрещането на изгрева с July morning на Uriah Heep от много българи, си припомняме друг хит на групата – Easy livin’ – "Да живееш лесно".  Всъщност стремежът към по лек и пълен с повече удобства живот е движил човешката цивилизация, откакто съществува човечеството. Техническите придобивки обаче и разцветът на консуматорското общество..

публикувано на 01.07.24 в 11:10

Светлана Драгнева: Имаме кураж и воля, за да продължаваме напред

Деветнадесетата световна среща на българските медии, традиционно организирана от БТА, се проведе в Одеса, Украйна, между 18-21 юни, под мотото "Медии и общност". Наред с много срещи на различни нива, наред с посещението на ключови места, градове и села, свързани с българите и историята им в Украйна, бяха сключени договори и подписани меморандуми за..

публикувано на 01.07.24 в 10:11