Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

155 години от рождението на Марко Вачков – патриархът на българското пчеларство

Снимка: Pixabay

Днес се навършват 155 години от рождението на Марко Вачков, основател на модерното пчеларство в България.

Завършва „Педагогика“ в Свищов (1884) и „Земеделие“ в „Образцов чифлик“, Русе (1896).

Основава първата пчеларска организация в България през 1899 г. Започва да издава списание „Пчела“, на което е главен редактор (1902 – 1927). Участва в международни изложби по пчеларство в САЩ, Русия, Белгия (1904 – 1905).

Основава лозаро-винарска кооперация „Гъмза“, Българския пчеларски съюз (1911), кооперативна централа „Напредък“ (1919), Сухиндолската популярна банка (1919), пчеларска кооперация „Нектар“ в София (1920), Съюза на българските лозаро-винари (1920), Съюза на лозаро-винарските кооперации (1928).

Член е на УС на Съюза на популярните банки в София (1919 – 1935) и на УС на Върховния кооперативен съюз (1927 – 1928). Редактор е на вестници в Сухиндол.


За делото му разказва в “Нашият ден“ Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари.

“Марко Вачков е един от колосите в българското пчеларство, той действително е основател на модерното пчеларство в България.

Като учител, публицист, организатор, производител на мед и пчелни продукти, той е защитник на интересите на пчеларите производители.

Активен инициатор за създаване на пчеларско дружество и пчеларски съюз, на кооперация, на  централа, а също и участник в много международни изложения в прослава на българските пчелни продукти.

Участник със златен медал е в първото българско земеделско промишлено изложения в Пловдив, още през 1982 г. Има златен медал и от изложението на Балканските държави в Лондон през 1909 г.

Написал е множество книги. Книгата му “Ново пчеларство“ има превод и на турски език.

Повече за проблемите на пчеларите у нас през годината можете да чуете от Михаил Михайлов в звуковия файл.

Снимки: Pixabay

Негови книги са:

  • „За лозарството и филоксерата в Сухиндол“ (1899)
  • „Разсадник на американски лози“ (1903)
  • „Отглеждане на пчелите в старите неразборни кошери“ (1905)
  • „Пчеларска библиотека“ (1905)
  • „Ново пчеларство“ (1912, преведена на турски език)
  • „Сухиндол и кооперацията му“ (1915)



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илия Налбантов

Илия Налбантов: В Украйна има една скрита мобилизация

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" беше обсъдена темата (Не)възможните прогнози за войната в Украйна. Гост в студиото беше военният експерт Илия Налбантов, с когото се върнахме към прогнозите му от предишни предавания. Илия Налбантов: Украйна е обречена да победи Илия Налбантов, военен експерт: Украйна върви бавно към..

обновено на 26.06.24 в 12:14

Какво е пикълбол?

Запознаваме слушателите на 'Нашият ден" със спорта пикълбол – новата спортна мания в Европа и у нас . Пикълболът се появява през 1965 година в САЩ и представлява ракетен спорт . Съчетава в себе си елементи на тенис, тенис на маса, бадминтон и може да се играе и в открита, и в закрита среда. От 2022 година съществува Българската..

публикувано на 26.06.24 в 11:28

Изкуствен интелект – непредвидимо бързо ли се развива?

Гост в рубриката "Темите на деня" е Петър Петров, експертът, който ни предупреждава, че животът ни няма как да е същият след изкуствения интелект. Предстоящата му книга, посветена на тази тема, обещава да разкрие нови аспекти и предизвикателства, пред които ще се изправим с развитието на технологията. В предаването той сподели, че..

обновено на 26.06.24 в 11:11

Хазартната зависимост – възможна ли е промяна?

Гост в рубриката "Епизоди от живота" на предаването “Нашият ден“ е Ивайло Иванов, създател на инициативата "Живот след хазарта". Ивайло сподели своите впечатления и опит от работата си с хора, които са преминали през хазартната зависимост. На въпроса за съдбите и животите, с които се е сблъскал, Ивайло отговори, че те често са тъжни, трудни и..

обновено на 26.06.24 в 10:18

Екологията като емоция – природата като дом

Според консервативния мислител Роджър Скрутън за трезво отношение към климатичните промени не е достатъчна нито експертността на експертите, нито паническата атака на прогностиците. Нужна е емоция и то любов към дома, която да ни помогне да вместим "природата у дома". Доколко постижимо е това, разсъждава д-р Маргарита Габровска в "Часът на..

публикувано на 25.06.24 в 11:26