Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоанна Каменарска – първата жена концертмайстор в историята на Хамбургския филхармоничен оркестър

Снимка: Claudia Höhne

Една млада и талантлива изпълнителка, постигнала успехите си, преодолявайки редица житейски и професионални изпитания, споделя някои от най-интересните моменти в творческото си битие със слушателите на „Музикалните вечери“ на програма „Христо Ботев“ в петък – 15 октомври, от 19.30 часа. Това е българската цигуларка Йоанна Каменарска.

Родена в София, тя започва да учи цигулка на петгодишна възраст най-напред при Йоаким Атанасов в НМУ „Любомир Пипков“, а на 12 години е приета в класа на проф. Йосиф Радионов.


В следващите години, с помощта на Йосиф Радионов, Йоанна Каменарска продължава обучението си при световноизвестните цигулари Руджеро Ричи и Игор Озим, като паралелно с това печели награди и отличия от редица престижни национални и международни музикални форуми.

Като концертиращ артист-солист Йоанна Каменарска изнася редовно концерти с някои от най-големите филхармонични оркестри на Европа, Азия и Южна Америка.

Тя развива и изключително активна дейност като камерен изпълнител. Нейни сценични партньори през годините са пианистите: Ирина Георгиева, с която издава албума „Иницио” (2014) с творби на Форе, Прокофиев и Виенявски; Мойсес Фернандес Виа, с когото издава албума „Пейзажи” (2018) с творби на Шуберт и Раутаваара, а също така и с музиканти като Надежда Табакова-Димитрова, Симон Йънг, Карл Лайстер, Алоис Брандхофер, Херман Бауман, Радован Влаткович, Майкъл Мартин Кофлер, Бенджамин Шмид, Ларс-Андерс Томтер, Куирин Вирсен, Владимир Менделсон, Йоахим Хелд, Райнхард Гьобел, Ема Къркби, Роланд Греутър, и много други. Нейният стилов репертоар обхваща автори и творби от Ренесанса до съвременността. Развива и педагогическа дейност, като води майсторски класове в Европа и Азия, а също така е и преподавател във Висшето училище в Хамбург.


Като един от безспорните върхове в професионалното й развитие е това, че тя става първата жена-концертмайстор в историята на Хамбургския филхармоничен оркестър.

Освен увлекателния разказ на Йоанна Каменарска, в предаването ще звучат и нейни майсторски изпълнения на творби от Моцарт, Йозеф Сук, Макс Регер, Сен-Санс, Еужен Изаи, Паул Хиндемит, Георги Златев-Черкин, Михаил Пеков и Петър Христосков.


Снимки: Claudia Höhne, Evelina Kislych-Šochienė, philharmonikerhamburg, личен архив Йоанна Каменарска



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Максим Цеков

Максим Цеков – австрийският цигулар от български произход

"Лауреатите" е нов музикален проект на Оркестър "Кантус Фирмус", който започна с концерт в началото на седмицата. Публиката се потопи в духа на романтизма чрез мелодиите на Шуберт и Чайковски и новата пиеса за цигулка "Смиляна" от Георги Андреев. Солист и концертмайстор на оркестъра бе едва 23 -годишният Максим Цеков . Той е лауреат от престижни..

обновено на 14.06.24 в 12:33
Орлин Горанов

Орлин Горанов: Музиката е най-висшият език между разумните същества

С неподражаемия си глас и артистична харизма Орлин Горанов вече повече от половин век е на върха на българската музикална сцена. Обичаният от поколения българи певец е в студиото на "Нашият ден", за да говори за предстоящите срещи с публиката и нестихващото творческо вдъхновение. Орлин Горанов ще отпразнува своите "50 години магия" с..

публикувано на 14.06.24 в 11:00

"Кавалерът на розата", комична опера в три действия от Рихард Щраус

Либрето: Хуго фон Хофманстал. Световна премиера: 26 януари 1911, Дрезден - Königliches Opernhaus. Първо изпълнение в България: 2 юни 1969, София, режисьор – Димитър Узунов, диригент – Асен Найденов. Действащи лица: • Маршалката, принцеса Мария Тереза фон Верденберг – сопран • Октавиан, граф Рофрано, неин млад любовник – мецосопран • Барон Окс..

публикувано на 14.06.24 в 09:22

Започва 15-ият фестивал "Опера в Летния театър"

Музикалният фестивал "Опера в Летния театър" ще се състои за 15-и път. Той е част от 77-ия творчески сезон  на Варненската опера. Във фокуса е 100-годишнината от смъртта на Джакомо Пучини и 160 години от рождението на Рихард Щраус. 20 спектакъла с осем премиерни заглавия са включени в програмата. Отправна точка са тематичното и жанрово..

публикувано на 14.06.24 в 09:05

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", юни 2024

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 12.06.24 в 11:34