Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиан Попов: Алтернативните горива вече имат влияние върху намаляване на емисиите

Боряна Каменова: Важното за България е постигането на баланс между амбиция и социална поносимост

| обновено на 02.11.21 в 10:54
Президентът на Южна Корея Мун Дже-Ин разговаря с британския премиер Борис Джонсън и генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.
Снимка: БГНЕС

Климатичната конференция на ООН в Глазгоу е последната възможност глобалното затопляне да бъде ограничено под градус и половина по Целзий. Това заяви в речта си в неделя при откриването председателят на конференцията Алок Шарма. COP26 започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите на Covid-19. Експертите смятат, че за да се ограничат задълбочаващите се негативни ефекти от глобалното затопляне, то трябва да се ограничи до градус и половина по Целзий в сравнение с прединдустриалните времена.

Целта, заложена в Парижкото споразумение на COP21 през 2015-а, беше оптимално повишаване до 2 градуса по Целзий. Учени и активисти обаче настояват целта да бъде ревизирана, а реалните мерки за ограничаване на климатичните промени да се увеличат.

Темата коментира в “Нашият ден“ Юлиан Попов от Международната климатична фондация.

“Съществено за тази конференция е, първо, че тя трябва да потвърди амбиции, които бяха заявени в Париж 2015 г., но по-скоро като пожелателни. Сега страните се събират, за да заявят конкретно какви национални цели се ангажират да постигнат. С тези цели те вече трябва да се съберат в един общ модел, за да се види изчислени какво увеличение на температурата ще стигнат.

Очаквам първо да се потвърдят тези ангажименти, които поеха много държави в ЕС, САЩ, Япония и други големи икономики. Те се ангажираха с т.нар. "нетна въглеродна неутралност" до 2050 г.

Китай и Саудитска Арабия поставиха за себе си цел 2060 г. А вчера Индия, която е много голям емитер на въглероден двуокис, се ангажира с цел 2070 г. В следващите 10 дни ще очакваме други заявления и ангажименти от отделни страни."

Горите

"Важно заявление от вчера е това за горите. Страните се съгласиха до 2030 г. да се прекрати намаляването на изсичането на гори."

Президентите на Китай и Русия няма да отидат на срещата – ще се случат ли планираните цели без тези огромни икономики

"Президентът на Китай не е напускал страната, откакто започна кризата с Covid. Те просто не пътуват в момента. Това не е някаква заявка срещу целите на климатичната конференция.

Специално Китай е направил изключително много в развитието на новите технологии. Те са водещата страна в света в инсталиране на соларна и вятърна енергия. Половината електрически коли се продават в Китай. От Китай може да се очаква този ангажимент.

Русия е постоянно противопоставяща се. Тя на практика живее на основата на износ на по-силни горива, но тя също пое ангажимент за 2060 г."


Има ли алтернатива и сигурни ли сме в позитивния ефект

"Светът технологично е готов. На практика възобновяемата енергия е най-евтината енергия. Дори изграждането и поддържането на нова соларна или вятърна централа е по-евтино, отколкото само оперирането на газова или въглищна.

Няма никакво съмнение, че развитието на алтернативните горива има вече огромно влияние върху намаляването на емисиите.

Намаляването на емисиите трябва да се мери не спрямо това, което е било миналата година, а спрямо това как би изглеждал светът без тези технологии."

България

"С голямо съжаление мога да кажа, че в България климатична дипломация на практика не съществува. Това е огромен проблем, защото България постоянно се заварва неподготвена за резултата от тези глобални процеси. Ние сме част от процес, който тече вече 30 години и трябва да го познаваме, за да можем да предвиждаме какво ще се случи."

Чуйте Юлиан Попов в звуковия файл.


Темата коментира в “Нашият ден“ и Боряна Каменова, директор Дирекция „Политика по изменение на климата“ в МОСВ.

“Очаква се на глобално равнище повече държави да поемат амбициозни цели по отношение на климата. ЕС отдавна заяви своята нова и по-амбициозна цел от 55% намаление на емисиите на парникови газове до 2030 г."

Зелената сделка“ е дългосрочната стратегия на ЕС, а излезлият наскоро законодателен пакет от предложение на ЕК – “Подготвени за цел 55“ – е вече приложното законодателство.

Вече започнаха преговорите по отделните досиета в този пакет. Той включва много изменения на съществуващи директиви и регламенти и нови такива във всички сектори на икономиката."

Важното за България

"Постигане на правилния баланс между амбиция и социална поносимост, защита на конкурентоспособността и изобщо защита на националните интереси."

Чуйте Боряна Каменова в звуковия файл. 

Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свободата и свободите

Денят на Ботев и загиналите за свободата на България е повод да се запитаме за това всеобхватно и така податливо на безброй тълкувания понятие. Какво е свободата във философско измерение? Защо "тоз, който падне в бой за свобода, той не умира" – безсмъртието чрез саможертва ли се постига? А свободата на избора, свободата на словото, свободата на..

публикувано на 02.06.24 в 12:21
Иисус Христос и Самарянката

С дух и истина

Стремежът на хората към безсмъртие съществува от древни времена. Той е отразен и в приказките за деца чрез мотива за "живата вода", която има свойството да възкресява и да прави други чудеса. Истинската жива вода може да дойде обаче единствено чрез Бога, Който е Извор на живота. Сам Той обяснява на самарянката свойствата на живата вода: "А който пие..

публикувано на 02.06.24 в 09:20

Надежда за Ръжево Конаре

Село Ръжево Конаре се намира в община Калояново и е на 27 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 1400 човека. Ранни сведения за живота в селото през първата половина на 19-и век са преданията за чумавото – чумната епидемия от 1836 - 1837 година. Те разказват, че цели семейства напускали селото и се заселвали или само нощем..

публикувано на 01.06.24 в 09:05
Амели Льоклер

Животът на една френска бизнесдама в България

В "Мигранти с таланти" ви срещаме с Амели Льоклер , една французойка, родена близо до Бордо, живяла из цяла Франция и дори за няколко години в Белгия, която казва, че климата на България е най-хубавият. Амели живее трайно тук от вече седем години.  След като е премила през работа в съдебната и МВР системата у нас, днес Амели е управител на своя..

публикувано на 31.05.24 в 16:44

Литературни маршрути представиха "Софийските страници на Лора Шумкова"

Фондация "Прочети София" стартира своите първи литературни разходки в града, които се развиват в две издания, всяко от които с шестмесечна програма. Всяка година литературните маршрути се обновяват с нова и напълно безплатна литературна програма, което ги прави уникални и разнообразни за любителите на литературата. Лора Шумкова е фигура,..

обновено на 31.05.24 в 13:10