Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Практическо обучение онлайн – става ли се художник от разстояние

Ателие в специалност “Художествена тъкан“ на НХГ „Д. Добрович“
Снимка: nhgdd-sliven.net

В Националната художествена гимназия в Сливен учениците в момента са изцяло в онлайн режим, а в последните три седмици бяха на ротационен принцип. Каква е спецификата на гимназията и как преминават часовете и обучението в електронна среда?

Темата коментира в “Нашият ден“ Александър Дойчинов, директор на гимназията и учител по иконопис.

“Когато електронната среда е съпътстваща форма на комуникация, е изключително полезна, но когато се превърне в основна, започваме да понасяме и негативите. Работим много ефективно в тази среда, но с ограниченията, които тя носи.

Александър Дойчинов, директор на НХГ „Д. Добрович“

Художник от разстояние

Разковничето е между знание и умение. Знанието може да бъде придобито за пет минути, умението – не. Повечето от нас са виждали билярд, обяснявали са им, че когато ударят топката тук и тя удари другата ще стане определено нещо, но то не става и след много опити някои от нас могат да го направят. Нещо подобно се случва във всички практически умения. Затова за нас беше бич моментът, в който изцяло преминахме в електронна среда.

За щастие през миналата година целия втори срок беше дадена възможност на училища като нашите да комбинират присъственото обучение с електронното, затова втория срок успяхме да вземем на живо практическите предмети. В момента нямаме тази възможност."

Специфики на училищата

"В бъдеще ще трябва да се работи в тази посока – спецификата на училищата с професионална подготовка, училища с по една паралелка, училища, които са си осигурили възможност за безопасна среда – да имат възможността на малки групи в определен ритъм да могат да придобиват и тези практически умения.

Миналата година успяхме да минимизираме щетата върху нашите ученици, ако сега се задържим прекалено дълго в отдалечена среда, това става много трудно.

Имаме три специалности, обучаваните в специалност “текстил“ ще страдат най-много. И 200% да даде учителят от себе си в електронна среда, ученикът може да достигне до 60. 60% е малко за художника."

Изход от ситуацията 

"Хибридно обучение при първа възможност. Освен общо решение за всички училища, да има възможност да се решава специфично за всяко едно училище.

Такава опция трябва да бъде отворена в заповедта на министъра, което ще ни развърже ръцете."

Тестовете като вариант

"От страна на родители и ученици, няма хора, които не биха се тествали. Но, ако един човек тества 120 деца, колкото са нашите ученици, и сложим по минута на ученик, за да бъде тестван, това са два часа. Ако го правят двама човека, става по един час.

При нас е доста сложно, защото не започваме с цели класове, започваме с групи понякога разделени на три."

Ваксиниране

"Като навсякъде имаме разногласия в тази посока, но около 70-75% от преподавателите са ваксинирани с по две игли, има и с по три."

Чуйте Александър Дойчинов в звуковия файл.

Снимки: nhgdd-sliven.net


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Н. Пр. Йоси Леви Сфари и Михайлина Павлова

Н. Пр. Йоси Леви-Сфари: Голямото предизвикателство е да направим разграничението между добро и зло

" Студентите и учениците трябва да знаят, да учат, да бъдат добри човешки същества. Да допринесат за общността и да се защитят от омразата, от дезинформацията, която се разпространява по целия свят. Когато ние започвахме да учим преди години, беше доста различно спрямо днешния ден. Предизвикателствата, пред които са изправени нашите деца, са много..

публикувано на 13.09.24 в 17:50

Анна Мурашенко: Най-грубият въпрос към ветеран е "Колко човека си убил"

Как да разговарят журналистите с ветерани, завърнали се от плен в Русия, и кои са най-честите грешки, които могат да бъдат допуснати, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Анна Мурашенко , основател на благотворителния фонд "YOUkraine" "Когато се срещаме с герой от фронта, на първо място, трябва да видим в него човека, личността...

публикувано на 13.09.24 в 16:00

Незаконното и опасно строителство в центъра на София след проверката на ДНСК

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – на бул. "Христо Ботев" № 73,  в продължение на месеци води жителите на района към състояние на безизходица. На 19 юли в "Законът и Темида" разгледахме частния случай на Велина Иванова, която се обърна към екипа на предаването след поредица от сигнали към администрацията на Община..

публикувано на 13.09.24 в 15:25
Адв. Христиан Митев и Анелия Торошанова

"Съвети на адвоката" с адв. Христиан Митев

В рубриката "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев отговаря на слушателски въпроси в ефира на "Законът и Темида". Слушателка, която сама отглежда детето си след развод, но не получава присъдената ѝ издръжка от бащата, пита по какъв законов ред може да се справи с този проблем.   По думите на адв. Митев това е често срещан проблем в..

публикувано на 13.09.24 в 13:26
Божидар Александров и Бюлент Мюмюнов

Бюлент Мюмюнов: Светът на спорта днес през очите на един спортен журналист

Равносметката на постиженията и емоциите от Олимпийските и параолимпийските игри в Париж в "Нашият ден" прави спортният журналист  Бюлент Мюмюнов , отразявал събитията от френската столица. Мюмюнов споделя насладата от спортното зрелище и срещата с редица златни атлети, чиито емоции успява да съпреживее на живо.  По думите на журналиста светът..

публикувано на 13.09.24 в 10:39