Проект за кооперативна градска пермакултурна, в която могат да се включат всички желаещи, и при какви условия.
Пермакултурните градини използват техники и практики, които съчетават най-доброто от градинарството на дивата природа. Целта е отглеждането на местни растения в една самостоятелна и продуктивна екосистема.
Темата коментира в “Нашият ден“ Николай Генов, съорганизатор на хранителен кооператив в София и организатор на Фермерски пазар на Римската стена в София.
“Решихме да направим една градина, в която хората сами да отглеждат храната си под ръководството на експерти, които трябва, и как да се направи. Целта ни е това да бъде една финансово независима дейност, самоиздържаща се от членовете си.
Като условия дори в момента все още в начален етап, по-скоро събираме съмишленици, които заедно трябва да определят след това условията и правилата, в които ще се ползва градината.
Всеки трябва да има само участие, тъй като планираме да произведем достатъчно количество зеленчуци. Хората, които се включват, ще получават част от тях."
Мястото
"За момента се спряхме не една складова база, близо до гара “Искър“. Зелената площ е около 5 декара. Смятаме там да развием биодинамично земеделие."
Чуйте Николай Генов в звуковия файл.
Наташа Маринова е специалист по околна среда и управление на природните ресурси, но и градинар, сред основателите е на "Споделена зеленчукова градина" в София и "Градски фестивал на семената". Тя е преподавател и изследовател в университета на Вагениен, Нидерландия, където са и първите ѝ опити с пермакултурна градина. Наташа е и автор на..
Дизайнерът Симона Котева разказва за изработката на мебели с иновативни дизайни от смола, както и единствени по рода си свещи с огромни размери. След образование във финансите решава да последва сърцето си. Когато вижда на почивка огромни свещи, които я впечатляват, това е моментът, в който решава да се занимава с тяхната изработка и изкуството..
От последните 10-15 години насам, живеем във време, в което повечето хора по света страдат не от недостиг на храна, а от прекаляване с нея. Свикнахме на изобилие и разнообразие в хранителните продукти, каквото предишните поколения не са познавали. Но възниква въпросът: идва ли краят на тази ера на изобилие? Нарастващият брой новинарски емисии, свързани..
На 7 октомври, в Националния исторически музей, се проведе международният форум "История и бъдеще – световно културно наследство на България и Италия". Това беше второто издание на събитието, което се състоя след успеха на миналогодишния форум. Както и преди, събитието събра множество приятели и съмишленици, включително представители на..
Как започва учебната година за фондация "Заедно в час" , която се стреми да осигури качествен достъп до образование за всяко българско дете – разговор в "Нашият ден" с изпълнителния директор на фондацията Траян Траянов . Качественото образование развива умения и нагласи у децата, които биха ги направили автори на своя живот, а не потребители..
В рубриката на предаването "Мрежата" "Въпреки мрежата" по програма "Христо Ботев" Никола Тулечки , лингвист, експерт по данни в "Онтотекст", част от..
Драматичният театър "Стоян Бъчваров" във Варна посреща месец октомври с премиера на постановката "Както ви харесва" и откриване на сцена "Филиал"...
Какво се случва в секундите живот между два кадъра? Там, където разноликият, чаровен, конфликтен, но и все пак любим свят на родната ни кинематография се..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg