Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът "Софийски коледари" възражда обичая

Когато бях дете, ходех на различни занимания в читалището в моя квартал – става въпрос за НЧ „Николай Хайтов“, което тогава се казваше „Наука“. Правеше ми впечатление, че преподавателите ми по балет, английски и китара бяха хора стабилни и авторитетни, а пък от вратата, където майка ми влизаше, за да ми плати таксите, надничаха едни още по-стабилни и в напреднала възраст ръководни фактори. Години по-късно, когато самата аз ходех да плащам таксите на дъщеря ми, положението беше доста сходно.  

Затова бях изненадана да разбера, че един секретар на читалище може да е млад човек. Става въпрос за Борис Самаринов от читалище „Васил Левски 1928“, енергичен, образован и музикант. Заедно с екипа на читалището той работи по различни проекти, с които допринася за развитието на местната общност. Ето кои са тазгодишните инициативи: 


Филмът по проекта „Софийски коледари“, в който могат да бъдат видени и чути изпълненията на мъжката група и в който се предоставят подробности за обичая в Софийския регион, вече е достъпен на страницата на читалището. Достъпен е и дигитален наръчник на коледаря с текстове на песни от Софийския регион и с техните ноти. И друго много важно нещо, което е достъпно – хората от читалище „Васил Левски“ предлагат помощта си на всички, които биха искат да създадат коледарска група. 

Снимки – читалище „Васил Левски 1928“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Оливие Живр и Михайлина Павлова

Звукът като символ на епохата и системата

Във Френския институт в София бе представен един невероятен проект на Оливие Живр, антрополог, балканист, преподавател и изследовател в лионския университет Lumière Lyon 2.  В един прекрасен ден той тръгва по следите на звука или по-скоро по следите на известната у нас Радиоточка, която виси на стената в почти всички български домове. Той се среща с..

публикувано на 28.06.24 в 16:30
Научна конференция на тема:

Кои са акцентите в организираната от Арбитражния съд при БСК научна конференция?

На 18 юни 2024 г. в сградата на БСК се проведе научна конференция, организирана от Арбитражния съд при БСК, озаглавена "Общи въпроси на арбитражното и съдебното производство".  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, дългогодишен консултант на  "Законът и Темида" разказа подробности от конференцията в..

публикувано на 28.06.24 в 15:15

"Започни млад": Вдъхновение за млади предприемачи

Насърчаването на младите хора с предприемачески дух да останат и да се развиват в България е от изключително значение за бъдещето на страната ни. За да задържим младите таланти в България, са необходими целенасочени усилия и промяна в нагласите и примера, който те получават. Пламен Попов, учредител и член на управителния съвет на Фондация..

обновено на 28.06.24 в 14:43
Съдът на Европейския съюз в Люксембург

Казуси от съдебната практика на Съда на ЕС

Юридическото предаване "Законът и Темида" даде начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз. Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В това издание на рубриката съдия Марияна..

публикувано на 28.06.24 в 12:40

Фестивал на сръчните ръце в село Бусинци за втори път

Днешните "Епизоди от живота" се посвещават на трънското село Бусинци, защото от днес до неделя  (от 28 до 30 юни ) там ще се проведе второто издание на "Фестивала на сръчните ръце". Събитието е посветено на вече забравени ръчни занаяти и традиции в България и Трънския регион. В трите дни на Фестивала ще има множество демонстрации на над 15..

обновено на 28.06.24 в 10:08